Ontdek de Noordpool
Noordpool

De Noordpool, pure wildernis

Boven de Noordpoolcirkel liggen grotendeels verlaten, besneeuwde eilanden omgeven door eeuwig drijvend ijs. Dit is het Noordpoolgebied waar de zon in de zomermaanden dag en nacht blijft schijnen.

De Noordpool bestaat uit een bevroren oceaan met zeeijs van gemiddeld 1 tot 5 meter dik. Afgezien van eilanden is er geen sprake van een vaste centrale landmassa zoals bij Antarctica. Hoewel het gebied onherbergzaam lijkt, is de flora en fauna zeer gevarieerd en rijkelijk aanwezig. De Noordpool is het koninkrijk van de ijsbeer, misschien wel het bekendste zeezoogdier dat uitsluitend in het Noordpoolgebied leeft. In het zeewater komen ook walrussen, diverse soorten walvissen, dolfijnen en robben voor. Op de eilanden leven rendieren, poolwolven, muskusossen, poolhazen en poolvossen. Ook zeevogels kunt u hier in overvloed spotten, met name in de maanden juni en juli. En alhoewel er geen bomen of struiken groeien, zijn er toch circa honderdvijftig soorten plantensoorten die vanaf eind juni tot begin augustus de toendra laten opbloeien. U kunt expedities ondernemen naar o.a. Spitsbergen, Groenland en Franz Josefland. Hierbij is een grote variatie in vaarroutes. Ook zijn er verschillende types expeditieschepen die de Noordpool bevaren.

Wilt u meer weten over onvergetelijke, exclusieve expeditiereizen naar de Noordpool? U bent van harte welkom op ons kantoor in ’s-Hertogenbosch voor een persoonlijk advies, maar onze specialisten bezoeken u net zo graag bij u thuis om uw reiswensen door te nemen.

voorbeeldreizen Noordpool
M/S Sjøveien is recentelijk volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een klassiek en zeer exclusief passagiersschip dat voor het eerst in de vroege zomer van 2017 naar Spitsbergen zal varen. Het schip werd oorspronkelijk in 1964 in Bergen gebouwd voor de...
Activiteit
De zogenaamde kleinere expeditieschepen van 12 tot maximaal 53 passagiers bieden u maximale beleving. Passagiers kunnen in kleine groepjes worden opgesplitst, waarbij een verhouding van 1 gids op maximaal 10 passagiers wordt gehanteerd. Ook tijdens de...
 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
 • onze specialisten
  Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
  Katrijn Berends
  Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.

Expeditie Noordpool

Expeditie Noordpool

Een expeditie Noordpool aangaan is een hele bijzondere onderneming en een ervaring die u nog lang zal bijblijven. De nagenoeg enige goede manier om Spitsbergen, Groenland en Franz Josefland te ontdekken is per expeditieschip. Een klein expeditieschip maakt de belevenis nog intenser. Aan boord van het schip worden lezingen gegeven door biologen en wetenschappers over de natuur en de geschiedenis. Ook al leven er weinig mensen in deze streek, er is wel degelijk sprake van een interessante cultuur. Op Groenland bieden de Inuit-gemeenschappen een bijzondere inkijk in het leven boven de Noordpoolcirkel. Rondom Spitsbergen is veel historie als gevolg van de walvisjacht. De expeditie Noordpool schepen zijn ijsversterkt zodat ze door het pakijs kunnen varen. Er is een centrale lounge, een restaurantruimte en meestal ook bibliotheekgedeelte aanwezig. Vanaf de observatiedekken kunt u al varend het omringende poollandschap bewonderen. Overdag trekt u er geregeld met rubber zodiacboten op uit. Zo kunt u op verantwoorde wijze dichter bij het wildlife komen en door verstilde ijslandschappen varen. Elke zodiactocht wordt begeleid door een ervaren gids en u vaart steeds in kleine groepjes om de kwetsbare natuur niet te verstoren. Uiteindelijk geldt zeker voor een expeditie Noordpool dat respectvol en bewust reizen een voorwaarde is voor succes.

Reistips Noordpool

Een belangrijk punt als het om uw beleving gaat, is de keuze van het expeditieschip. De zogenaamde kleinere expeditieschepen bieden onderdak aan 12 tot maximaal 53 passagiers voor een optimale beleving aangezien er maar 100 passagiers tegelijk aan land mogen. Dagelijks worden de expeditie Noordpool passagiers in nog kleinere groepjes opgesplitst, waarbij een verhouding van 1 gids op maximaal 10 passagiers wordt gehanteerd. Op sommige expeditie Noordpool reizen gaan Nederlandstalige gidsen mee. Omdat op de Noordpool de ijsbeer veelvuldig voorkomt wordt u begeleid door gewapende gidsen, dit is wettelijk verplicht. De kleine groepjes maken dat u uw expeditie Noordpool intenser beleeft, maar ook de dieren en het landschap voelen minder druk. De ijsbeer is een solitair leven dier dat niet gebaat is bij massale gezelschappen. In de fotogenieke landschappen van het Noordpoolgebied zult u veel foto’s willen maken. De witte landschappen kunnen door uw camera als overbelicht worden beschouwd. Om te voorkomen dat uw sneeuwwitte foto’s grijzig worden door een te snelle sluitertijd, kunt u de belichting van uw camera hier op aanpassen. Weet u niet precies hoe dit moet? Zorg dan dat u voor vertrek de mogelijkheden op uw fotocamera leert kennen. Daar zult u achteraf veel profijt van hebben. Met een beetje geluk kunt u op de Groenland reizen zelfs het Noorderlicht meemaken.. Zeker tegen het eind van de zomer kan het dansende poollicht goed worden waargenomen bij heldere nachten.

Activiteit
De Noordpool beleven vanaf een klein expeditieschip
Activiteit
Op zoek naar het Noorderlicht
Activiteit
Varen door het zee-ijs en langs gletsjers