Ontdek de Noordpool

Boven de Noordpoolcirkel liggen grotendeels verlaten, besneeuwde eilanden omgeven door eeuwig drijvend ijs. Dit is het Noordpoolgebied waar de zon in de zomermaanden dag en nacht blijft schijnen.

De Noordpool bestaat uit een bevroren oceaan met zee-ijs van gemiddeld 1 tot 5 meter dik. Afgezien van eilanden is er geen vaste, centrale landmassa zoals bij Antarctica. Hoewel het gebied onherbergzaam lijkt, is de flora en fauna zeer gevarieerd en rijkelijk aanwezig. De Noordpool is het koninkrijk van de ijsbeer, misschien wel het bekendste zeezoogdier dat uitsluitend in het Noordpoolgebied leeft. In het zeewater komen ook walrussen, diverse soorten walvissen, dolfijnen en robben voor. Op de eilanden leven rendieren, poolwolven, muskusossen, poolhazen en poolvossen. Ook zeevogels kunt u hier in overvloed spotten, met name van begin juni tot midden augustus. En alhoewel er geen bomen of struiken groeien, zijn er toch circa negentig soorten plantensoorten die in de zomermaanden de toendra laten opbloeien. U kunt Noordpoolexpedities ondernemen naar o.a. Spitsbergen, Groenland en Franz Josefland en zelfs via de Noordwest passage langs Artcic Canada. Hierbij is een grote variatie in vaarroutes. Ook zijn expeditieschepen die naar de geografische Noordpool kunnen varen.

VRAAG OFFERTE AAN

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl

Expeditie Noordpool

Expeditie Noordpool
Een expeditie naar de Noordpool aangaan is een hele bijzondere onderneming en een ervaring die u nog lang zal bijblijven. De nagenoeg enige goede manier om Spitsbergen, Groenland, Franz Josefland en Arctisch Canada langs de Noordwest passage te ontdekken, is per expeditieschip. Een klein expeditieschip maakt de belevenis nog intenser. Aan boord van het schip worden lezingen gegeven door biologen en wetenschappers over de natuur en de geschiedenis. Ook al leven er weinig mensen in deze streek, er is wel degelijk sprake van een interessante cultuur. Op Groenland bieden de Inuit-gemeenschappen een bijzondere inkijk in het leven boven de Noordpoolcirkel. Rondom Spitsbergen is veel historie als gevolg van de walvisjacht. De Noordpool expeditieschepen zijn ijsversterkt zodat ze door het pakijs kunnen varen. Alle schepen hebben een centrale lounge, een of meerdere restaurantruimten en er is meestal ook een bibliotheekgedeelte aanwezig. Vanaf de observatiedekken kunt u al varend het omringende poollandschap bewonderen. Overdag trekt u er geregeld met rubber zodiacboten op uit. Zo kunt u op verantwoorde wijze dichter bij het wildlife komen en door verstilde ijslandschappen varen. Elke zodiactocht wordt begeleid door een ervaren gids en u vaart steeds in kleine groepjes om de kwetsbare natuur niet te verstoren. Uiteindelijk geldt zeker voor een Noordpool expeditie dat respectvol en bewust reizen een voorwaarde is voor succes.

Reistips Noordpool
Een belangrijk punt als het om uw beleving gaat, is de keuze van het expeditieschip. De zogenaamde ‘’kleinere expeditieschepen’’ bieden onderdak aan 12 tot maximaal 55 passagiers voor een optimale beleving aangezien er maar 100 passagiers tegelijk aan land mogen. Dagelijks worden de Noordpool expeditiepassagiers in nog kleinere groepjes opgesplitst, waarbij een verhouding van 1 gids op maximaal 10 passagiers wordt gehanteerd. Op sommige expeditie Noordpool reizen gaan Nederlandstalige gidsen mee. Omdat op de Noordpool de ijsbeer veelvuldig voorkomt wordt u begeleid door gewapende gidsen, dit is wettelijk verplicht. De kleine groepjes maken dat u uw Noordpool expeditie intenser beleeft, maar ook de dieren en het landschap voelen minder druk. De ijsbeer is een solitair leven dier dat niet gebaat is bij massale gezelschappen. In de fotogenieke landschappen van het Noordpoolgebied zult u veel foto’s willen maken. De witte landschappen kunnen door uw camera als overbelicht worden beschouwd. Om te voorkomen dat uw sneeuwwitte foto’s grijzig worden door een te snelle sluitertijd, kunt u de belichting van uw camera hier op aanpassen. Weet u niet precies hoe dit moet? Zorg dan dat u voor vertrek de mogelijkheden op uw fotocamera leert kennen. Daar zult u achteraf veel profijt van hebben. Met een beetje geluk maakt u, op enkele routes, zelfs het Noorderlicht mee. Zeker tegen het eind van de zomer kan het dansende poollicht op Groenland goed worden waargenomen bij heldere nachten. Vanaf onze herfstperiode kunnen de ‘dansende lichten’ tot april worden waargenomen.