Ontdek Spitsbergen

Spitsbergen, witte wildernis

Een van de laatste echte wildernissen in Europa heet Spitsbergen. Deze eilandengroep in de Noordelijke IJszee is een van de beste locaties om ijsberen en walrussen in hun natuurlijke leefomgeving te zien.

De archipel ligt zeer geïsoleerd en is zo ruig dat het eeuwenlang slechts door jagers en walvisvaarders bewoond werd. Tijdens de Pooldag, als de zon niet onder de horizon zakt, transformeren de bevroren, uitgestrekte ijsvlaktes op wonderbaarlijke wijze tot een van de rijkste en vruchtbaarste zeeën ter wereld. Zeeën die omvangrijke populaties zeevogels en robben van voedsel voorzien. Zeeën waar groepen walvissen leven en waar de ijsbeer langs de bevroren uiteinden ronddoolt op zoek naar een prooi. De wildernis oogt als een schilderij als ijsbrokken in het licht van de middernachtzon drijven. Met ijswanden van soms meer dan tweehonderd kilometer lengte, spitse bergen, schurende gletsjers en bloeiende toendra gaat het hart van de ware natuurliefhebber sneller kloppen. Hier manifesteert de natuur zich in haar meest extreme vorm.

Klik hier voor alle voorbeeldreizen naar Spitsbergen! 

populaire Spitsbergen Reizen
 • All-in reis Spectaculair Spitsbergen
  Nu vanaf € 6.125 p.p.
 • All-in reis IJsberen in de Middernachtzon
  Nu vanaf € 4.895 p.p.
 • Spitsbergen Noord (cruise only)
  Nu vanaf € 4.800 p.p.
 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
 • onze specialisten
  Barbara Roeters, Azië, Caribbean & Spitsbergen specialist. U bereikt Barbara op nr. 073 - 548 20 60.
  Barbara Roeters
  Expertise: Azië; Tibet, China, Japan, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, Nepal, Bhutan, India, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië, Filipijnen. Midden Oosten, Caribbean en Spitsbergen
 • onze specialisten
  Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
  Katrijn Berends
  Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.

Spitsbergen reizen

Spitsbergen archipel


Eens naar Spitsbergen reizen is een wens die niet voor de hand ligt. Maar wie zich in deze ijzige bestemming verdiept zal snel tot de conclusie komen dat dit juist een oord is waar je eens in je leven geweest moet zijn. Spitsbergen bestaat uit drie grote en enkele tientallen kleinere eilanden. Het is officieel een deel van Noorwegen met als administratief centrum de nederzetting Lonyearbyen dat in 1906 werd gesticht door een mijningenieur. Lange tijd was Spitsbergen dan ook vooral interessant voor walvisjagers en de mijnbouw. Het is pas de laatste decennia dat er Spitsbergen reizen worden aangeboden met als insteek te genieten van de wonderlijke omgeving en de unieke natuur. 

Spitsbergen wildlife

Een van de hoofddoelen van de meeste Spitsbergen reizen is om een ijsbeer te spotten. Hoewel dat zeker een speciale ervaring is, doe je de bestemming daarmee te kort. In de voedzame zeeën spotten we met regelmaat diverse walvissen. Ook de walrussen, poolvossen en rendieren sieren het landschap. In het ongerepte Arctische landschap zult u zich een nieuw beeld vormen van de werkelijke betekenis van het woord wildernis. Maar Spitsbergen, dat in 1596 door de Nederlander Willem Barentsz werd ontdekt, heeft ook een rijke historie. Walvisvaarders in de 16e eeuw en de latere Poolreizigers hebben diverse sporen achtergelaten op vele historische plekken die u tijdens de Spitsbergen reizen kunt bezoeken.

Activiteit
Varen door het zee-ijs en langs gletsjers
Activiteit
Wildlife