Over de auteur

Harco van Uden, CEO ExperienceTravel

Harco van Uden is CEO en founder van ExperienceTravel. Deze reisorganisatie verzorgt exclusieve maatwerkreizen naar meer dan 50 bestemmingen ter wereld voor moderne ontdekkingsreizigers die zich graag laten ontzorgen en verrijken en de kwaliteit van het reizen als een belangrijk onderdeel van hun leven zien.

Reisverhaal Australië: het Great Barrier Reef

07 september 2016
Door Harco van Uden, CEO ExperienceTravel

Wat een rust, voor mijn gevoel lig ik al uren op mijn buik in het heerlijke warme water van het Great Barrier Reef. Het is voor de tweede keer dat ik ervaar wat ultieme stilte is.

Eergisteren ben ik aangekomen in Sydney en daarna doorgevlogen naar het Great Barrier Reef, waar we vanochtend per boot eropuit zijn getrokken. Ondanks de lange vlucht heb ik geen tijd voor een jetlag. Een vol programma met bijzondere activiteiten liggen hier aan ten grondslag. Zo stond ik gisteren nog in de haven bij de opera en vandaag lig ik alweer enkele uren te genieten van het wereldberoemde zeeleven van het rif. Overigens zou ik als reiziger iets meer tijd nemen om te acclimatiseren, maar gezien de korte tijd die ik heb - 1 week - ga ik vol voor alle mogelijkheden die deze trip me biedt. Mijn jetlag vergeet ik simpelweg.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden. Helaas zal ik vanwege mijn oren nooit echt diep kunnen duiken en des te meer ben ik verrast dat ik tijdens het snorkelen zulke mooie dingen zie. Overal waar ik kijk zie ik het mooiste koraal en een zeer actief zeeleven. Nooit geweten dat er zoveel kleuren vissen waren en dan heb ik het nog niet eens over de vormen en maten.

Het lijkt als of ik alleen op de wereld ben. Eigenlijk hoef ik niet eens te zwemmen; door stil te drijven geniet ik van een schouwspel dat zelfs het beste aquarium niet kan imiteren. De combinatie met de stilte en de rust die ik ervaar als ik links en rechts de vele vissen zie wegschieten, eten, spelen en zwemmen is ongekend. De tijd lijkt onderwater stil te staan en ik val van verbazing in verbazing. Ook hier is weer herkenbaar hoe goed Disney zijn research heeft gedaan bij het maken van de film Finding Nemo. De kleuren, bewegingen en soorten vissen herken ik als amateursnorkelaar direct.

Opeens voel ik iemand naast me: het is onze gids die vraagt of ik boven wil komen. Ik zwem omhoog en realiseer me dat mijn groepsgenoten al aan boord zijn. Het is lunchtijd en op de barbecue liggen heerlijke garnalen en andere lekkernijen. Ineens voel ik dat ik eigenlijk best trek heb. We hebben dan ook al 3 uur in het water gelegen. Hoewel de zee, de zon, het zwemmen (en de jetlag) je hongerig maken, was al mijn gevoel voor dit soort zaken onder water verdwenen.

Na de lunch kunnen we kiezen om het water weer in te gaan of te relaxen op de boot. Slechts enkelen haken af en het grootste deel van de groep gaat, net als ik, direct terug het water in om te genieten van een van de mooiste plekjes onder de zeespiegel. Aan het einde van de dag voel ik me moe maar voldaan en tegelijkertijd herboren. Ik realiseer me dat ik maar amper kan uitleggen hoe mooi dit is geweest en hoe toegankelijk dit gebied is. Je hoeft geen duiker te zijn om te genieten van deze prachtige natuur.

Naschrift:

Na deze snorkelervaring heb ik de mogelijkheid gehad om te snorkelen op Mauritius, de Seychellen, Zanzibar, Mozambique en Bonaire. Stuk voor stuk unieke locaties en ieder op zijn eigen manier fantastisch. Toch begrijp ik wel waarom reizigers de moeite nemen om deze afstand te vliegen en het Great Barrier Reef persoonlijk willen ervaren.

BLIJF OP DE HOOGTE!
Ontvang om de week een mail vol reisinspiratie. Naast het nieuwste reisverhaal vindt u ook allerlei originele reissuggesties. Schrijf u nu in!
  • onze specialisten
    Daniëlle Ligtenberg, Lapland, Oceanië en Azië specialist. U bereikt Daniëlle op nr. 073 - 548 20 60.
    Daniëlle Ligtenberg
    Expertise: Lapland, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Dubai en Canada.