Wat is de beste tijd om naar Madagascar te reizen? Hoe lang is het vliegen? Hoe ver van tevoren kan ik mijn reis het beste boeken? Wij geven u graag antwoord op enkele praktische vragen.

Madagascar heeft een tropisch klimaat. Door haar ligging en geologie kunnen weersomstandigheden op het eiland sterk variëren. Doorgaans is de oostkant van het eiland de natste regio. Om die reden is dit deel van het eiland begroeid met tropische regenwouden. Het centrale hoogland is een stuk koeler en droger. De westkant van Madagascar is het droogste, met in het zuidwesten zo weinig regenval dat te spreken valt van een woestijn. De heetste en natste periode loopt van november tot april, waarbij het regenseizoen loopt van december tot en met maart. In de maanden mei tot en met oktober is het een stuk droger. Juli en augustus vallen onder het hoogseizoen en zijn de koelste maanden van het jaar. In deze periode valt ook het walvissenseizoen, maar houden veel reptielen en kleine zoogdieren een winterslaap. In de maanden september tot en met december is het weer een stuk warmer, en wordt het wild weer actief. Januari tot en met maart is de enige periode waarin een bezoek aan Madagascar wordt afgeraden, in verband met heftige regenval, slecht begaanbare wegen en het risico van cyclonen. 

Praktische informatie

U vliegt vanaf de luchthaven van Amsterdam via Parijs Charles de Gaulle naar Madagascar. De vliegtijd bedraagt circa 11 uur, afhankelijk van uw overstaptijd. 
De infrastructuur van Madagascar is niet geschikt voor een rondreis met een huurauto. Een aantal wegen is geasfalteerd, maar veel wegen zijn slecht begaanbaar en slecht verlicht. Tijdens het regenseizoen zijn onverharde wegen veelal compleet onbegaanbaar. Het beste reist u met privévervoer inclusief chauffeur. In dorpen en steden maakt u gebruik van traditionele pousse-pousse, ofwel riskja’s. Madagascar heeft een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten, maar ook het reizen per boot is een steeds populairdere manier om rond te trekken.
In Madagascar komt malaria voor. Houd er rekening mee, dat u ter preventie malariapillen dient te gebruiken.

Regio’s en gebieden
Het uiterste zuiden van Madagascar is het minst vruchtbare deel van het eiland en kent grote droge vlaktes. In de afgelegen regio is de stad Fort Dauphin een aangename verrassing. Deze oase in het woestijnlandschap is een stuk groener dan de rest van het zuiden en kent een koloniale historie.