Ontdek het Zuidpoolgebied

Geheimen van het Zuidpoolgebied

500 zeemijlen ten zuiden van Kaap Hoorn ligt Antarctica‚ de meest afgelegen en geïsoleerde wildernis ter wereld. Dit indrukwekkende continent lokt al eeuwenlang mensen in haar verleidelijke web. Voorbij de verbeelding wacht een wonderlijk continent. De sub-Antarctische eilanden zijn een echte aanvulling op een Antarctica expeditiecruise. Hier treft u bijzondere dieren en landschappen die u niet tegenkomt op het Antarctisch schiereiland. Een goede reden om ook de Falkland eilanden, Zuid-Georgië en mogelijk ook de Zuidelijke-Sandwich eilanden en de zuidelijke Orkney eilanden te bezoeken.

Na tientallen jaren van onderzoek is het ijzige Antarctica nog steeds een wereld apart: een indrukwekkende laatste plek op aarde die de verwachtingen van zelfs de meest ervaren reiziger overtreft. Deze ijswereld is een mooi en tegelijkertijd veeleisend gebied. Reizen naar Antarctica gaan in de regel naar het Antarctisch schiereiland. Deze landtong bestaat uit een 800 kilometer lange bergketen, waarvan de hoogste toppen ongeveer 2.800 meter boven zeeniveau uitrijzen. In deze witte wereld vindt u een grote verscheidenheid aan landschappen en wildlife. Dit meest zuidelijk continent, deze woestijn van ijs, is zo uitzonderlijk en zeldzaam, dat zelfs de meest indrukwekkende en spectaculaire foto’s verbleken in de onbeduidendheid wanneer u deze wonderlijke wereld met eigen ogen ziet. Woorden alleen volstaan niet om recht te doen aan het ontzagwekkende schouwspel dat Antarctica heet. Kortom, Antarctica moet u beleven!

De sub-Antarctische eilanden bestaan uit verschillende eilandgroepen die elk hun eigen karakter hebben. De Falklandeilanden liggen voor de kust van Argentinië en hebben dankzij het mildere klimaat een heel andere flora en fauna dan het sneeuwwitte continent. Er leven vele vogels waaronder 5 pinguïnsoorten, waarvan 3 soorten niet op Antarctica voorkomen. Meerdere diersoorten zijn zelfs uitsluitend op de sub-Antarctische eilanden te zien en niet op Antarctica. Zo is de kleurrijke koningspinguïn de blikvanger van Zuid-Georgië, maar ook de macaronipinguïn is bijzonder. Wie de mooi gekleurde koningspinguïn op de gevoelige plaat wil vastleggen moet dit eiland hoog op zijn verlanglijstje zetten. Een andere sub-Antarctische eilandengroep is de Zuidelijke-Sandwich eilanden, waar de grootse kolonie keelbandpinguïns ter wereld leeft. Samen met Zuid-Georgië en de Falkland eilanden maken zij deel uit van het overzeese gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn geen permanent bewoonde nederzettingen op de Zuidelijke-Sandwich eilanden, maar dieren komen er des te meer voor. 

Klik hier voor alle voorbeeldreizen naar Antarctica peninsula & de sub-Antarctische eilanden! 

populaire Antarctica peninsula & de sub-Antarctische eilanden Reizen
 • Klassieke Antarctica reis (cruise only)
  Nu vanaf € 6.800 p.p.
 • Antarctica Zuidpoolcirkel (cruise only)
  Nu vanaf € 6.800 p.p.
 • Falkland eilanden, Zuid-Georgië en Antarctische schiereiland (cruise only)
  Nu vanaf € 10.900 p.p.
M/S Hebridean Sky Alle suites zijn voorzien van badkamer en toilet en hebben uitzicht naar buiten. Owner suite, penthouse suites en veranda suites hebben ook een eigen balkon om uit te kijken op de adembenemende landschappen. Met dit schip maakt u een...
Activiteit
Antarctica continent is voor 99,6 procent bedekt met ijs. Er ligt 30 miljoen kubieke kilometer ijs, oftewel 90 procent van alle ijs op onze planeet. Mede dankzij de drijvende ijssculpturen en gletsjers is Antarctica een magische, witte wereld.
 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.

Expeditie cruise Antarctica

Expeditie cruise Antarctica 

Een cruise naar Antarctica is een ware expeditie die wisselt per seizoen. In de vroege zomermaanden (november, december) kunt u inschepen naar het Antarctisch schiereiland. Wat later in de zomer is het mogelijk om de Zuidpoolcirkel te doorkruisen. Dan laat de lage zon ook een bijzonder mooi warm licht schijnen over de enorme ijsbergen en gletsjers, waardoor de feeërieke uitstraling wordt versterkt. Een aantal locaties die u op een Antarctica cruise kunt aandoen zijn Neko Harbour en Lemaire Channel. Neko Harbour is een haast buitenaardse inham aan de oostelijke kant van Andvord Bay. In de baai bent u omringd door enorme gletsjers die bij tijd en wijle van zich laten horen door met veel geweld in zee te storten. U kunt het zomaar meemaken op uw cruise Antarctica.


Verrassende Antarctica cruise
 

Er is veel te zien op een Antarctica cruise. Curville Island is bijvoorbeeld een bijzondere plek. Een oud weerstation doet er nu dienst als museum. Het welkomstcomité bestaat uit pinguïns en robben die op de oever staan te wachten tot u ook aan land komt. Bij Paradise Bay treft u, zoals de naam al doet vermoeden, een waar Antarctisch paradijs aan. IJsbergen in de meest uiteenlopende vormen‚ intens blauw water en gletsjers domineren hier uw uitzicht. De walvissen die hier met regelmaat opduiken‚ maken het plaatje compleet. Een andere goede plek om tijdens uw cruise Antarctica walvissen te spotten is Lemaire Channel. Deze smalle natuurlijke doorgang met gletsjers en bergen aan weerszijden vormt een populaire passage voor diverse soorten walvissen. Dus zoekt u een originele bestemming voor uw cruise? Antarctica is de juiste plek.

 

Falkland eilanden reizen

De Falkland eilanden behoren tot het Britse grondgebied, maar liggen heel geïsoleerd op zo’n 500 kilometer ten oosten van Argentinië. De hoofdstad is Stanley. Hier maakt u kennis met de lokale cultuur van de eilandengroep‚ die is beïnvloed door Zuid-Amerikaanse en Victoriaanse invloeden. De locatie heeft ervoor gezorgd dat er een unieke flora en fauna is ontstaan op de Falkland eilanden. Reizen naar deze archipel is daarom een echte buitenkans voor natuurliefhebbers. Grote kans dat u voor de kust kolonies zeeleeuwen, rotsspringers, magelhaen- en ezelspinguïns ziet en mogelijk zelfs de mooi gekleurde koningspinguïns. Deze laatste is bijzonder fotogeniek en komt niet voor op het Antarctische continent.

Naar de Falkland eilanden reizen betekent meestal dat u verschillende locaties gaat bezoeken. Zo is de fascinerende westkant van de eilandengroep een verkenning waard. Al wandelend langs het strand ziet u meters hoge Tussock graspollen. Deze vormen een uitstekende broedplaats voor talloze dieren. Houd uw ogen dus open voor verschillende soorten pinguïns‚ robben, diverse soorten watereendvogels en zeevogels waaronder albatrossen en mogelijk ook de Caracara of Turkse gier. Vanaf de stranden tot hoog in de bergen staan de hele zomer diverse soorten bloemen in bloei waardoor u op de Falkland eilanden reizen ook flora kunt bewonderen. Er groeien onder meer verschillende soorten inheemse orchideeën. 


Zuid-Georgië
 

Dat het nog geïsoleerder en wilder kan, ziet u wanneer u na twee dagen varen Zuid-Georgië nadert. Onderweg heeft u mogelijk al walvissen gespot. Dit extreem afgelegen eiland is het domein van zeerobben, zeeolifanten, diverse soorten albatrossen waaronder de reuzenalbatros en zelfs rendieren. Op de stranden van Zuid-Georgië zitten enorme kolonies koningspinguïns en macaronipinguïns. Dat maakt dat Zuid-Georgië niet onderdoet voor bijvoorbeeld de Galápagos eilanden. Op Zuid-Georgië treedt u in de voetsporen van de ontdekkingsreiziger Shackleton, die er in 1916 voor het eerst voet aan wal zette. Zuid-Georgië is ook landschappelijk een plaatje met haar bergtoppen en meer dan 160 gletsjers. Op Zuid-Georgië is veel te zien. De baai van Elsehul is bijvoorbeeld een broedplaats voor veel zeehonden en zeeolifanten. Om een goed beeld te krijgen van het imposante landschap zijn plekken als de Right Whale Bay‚ Salisbury Plain‚ Gold Harbour en Cooper Bay een bezoek meer dan waard. Maar het meest bekend is Zuid-Georgië toch wel om de koningspinguïn. Voor velen zelfs de reden om überhaupt naar Zuid-Georgië te reizen. Maar ook een bezoek aan de broedplaats van de reuzenalbatros op Prion Island is gewild. Een hele andere ervaring krijgt u bij de verlaten nederzetting van Grytviken. Dit was een uitvalsbasis voor de walvisjacht. Tegenwoordig waggelen er pinguïns door de straten en bezetten zeehonden de gebouwen. 

Regio
Zuidelijke Orkney eilanden
Activiteit
Robben spotten
Activiteit
Zeevogels spotten