Earth - Klimaat - Reizen

De impact van reizen

Op weg naar duurzaam

Reizen heeft op meerdere manieren impact op de wereld. ExperienceTravel heeft hierin een onderverdeling gemaakt naar zeven pijlers: natuurbehoud, cultuurbehoud, lokale werkgelegenheid, armoedebestrijding, verbinding, persoonlijk geluk en het klimaat/milieu. Door bewuste keuzes te maken kunnen reiservaringen bijdragen aan een betere wereld op zes van deze pijlers. Daarnaast zijn er verbeteringen op het gebied van klimaat/milieu noodzakelijk om zorg te dragen voor onze planeet. Daarom investeren we graag samen met u middels de ExperienceEarth Foundation actief in bijvoorbeeld de ontwikkeling van schonere brandstoffen om zo een kleinere voetafdruk achter te laten voor de toekomst. Zie ook het filmpje.

7 pijlers

Natuurbehoud

Natuurgebieden hebben in principe geen belang bij reizigers. Echter, als er helemaal geen bezoekers komen, is het risico groot dat het gebied geëxploiteerd wordt voor o.a. houtkap, landbouw, mijnbouw of oliewinning. Als een natuurgebied geld oplevert doordat reizigers betalen om het op verantwoorde wijze te bezoeken, is dat een positieve ontwikkeling voor het natuurbehoud. Hierdoor wordt bescherming van het landschap en de wilde dieren die er leven gestimuleerd. Natuur als inkomstenbron is een krachtig wapen tegen roofbouw en vernietiging.

Cultuurbehoud

cultuurbehoud

Instandhouding van cultureel erfgoed is over het algemeen gemakkelijker te financieren als reizigers bereid zijn voor hun bezoek te betalen. Dat geldt voor musea, monumenten en andere cultuuruitingen. Als lokale gebruiken en tradities onder druk staan, kan bezoek van reizigers ervoor zorgen dat lokale gemeenschappen kunnen blijven leven op de door hun gewenste manier doordat reizigers interesse tonen in de historie en lokale cultuur en zo inkomsten verschaffen. 

Lokale werkgelegenheid

lokale werkgelegenheid

Op veel bestemmingen is een groot deel van de bevolking werkzaam in het toerisme. Het gaat hierbij om meer dan 300 miljoen banen wereldwijd, veelal in micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Stoppen met reizen heeft met name voor derdewereldlanden desastreuze gevolgen. Reizigers leveren werkgelegenheid op voor reisgidsen, taxichauffeurs, obers en kamermeisjes die daardoor onafhankelijk voor zichzelf en hun families kunnen zorgen. Bovendien verschaft werk onder goede arbeidsvoorwaarden eigenwaarde.

Armoede bestrijding

armoudebestrijding

Reizen helpt armoede te verminderen en economieën te versterken. Het is een vorm van herverdeling van rijkdom die onderwijs en gezondheidszorg ontsluit en de infrastructuur verbetert. Als reizigers bewuste keuzes maken door hun gelden te besteden aan de lokale samenleving, dan profiteert de hele gemeenschap van meer inkomsten. Lokale inwoners krijgen middelen om te besteden aan de eigen maatschappij, die zo kan opleven.

Verbinding

verbinding

Door te reizen komen we in aanraking met andere samenlevingen en culturen. Dankzij het uitwisselen van ervaringen en inzichten is het gemakkelijker om begrip te krijgen voor andere normen en waarden. Ons referentiekader wordt breder en vooroordelen maken plaats voor nieuwe denkbeelden. Reizen maakt mensen empatischer, omdat ze even in de schoenen van een ander staan. Daarbij breidt de kennis zich uit naar de familie- en vriendengroep van de reiziger.

Persoonlijk geluk

persoonlijk geluk

Reizen brengt mensen een hoop positiviteit en vreugde. Op reis vergeten we even de dagelijkse sleur en verleggen we de focus naar een frisse, andere kijk op het leven en onszelf. Reizen brengt levensgeluk in de vorm van ‘quality time’ met dierbaren en prikkelt de geest. We doorbreken vaste patronen en worden gestimuleerd om uit onze comfortzone te stappen. Verandering van omgeving is van bewezen toegevoegde waarde voor ons welzijn, zeker als we ons volop verwonderen in de mooiste landschappen op aarde.

Klimaat

klimaat

De negatieve impact van reizen, zoals de uitstoot van broeikasgassen door transportmiddelen, moeten we ombuigen. Volledig stoppen met reizen is immers niet realistisch en gaat ten koste van de andere pijlers. Om de leefbaarheid van de wereld te beschermen is het daarom noodzakelijk dat de oorzaak van het probleem wordt aangepakt door actief te investeren in langetermijn oplossingen. Om de uitstoot van reizen fors te reduceren moeten we prioriteit geven aan innovatieve technologieën die fossiele brandstoffen kunnen vervangen.

Bewuste keuze symbolen

ExperienceTravel gelooft dat reizen mensen inspireert om beter voor onze planeet te zorgen. Als reisorganisatie hebben we een rol in het inspireren om reiskeuzes te maken die een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld. We willen dit bereiken door het geld dat aan reizen wordt uitgegeven terecht te laten komen bij reispartners die zich inzetten voor natuur- en erfgoedbehoud en de betrokken gemeenschappen. Uw reis krijgt letterlijk meer waarde als een ander meeprofiteert. Dat kan een lokale gids zijn, een museum, maar ook een bedreigde diersoort of zelfs een heel natuurgebied. Om de impact van uw reiskeuzes op de wereld inzichtelijk te maken, gebruiken we gekleurde symbolen. Bij elke accommodatie geven wij naar eer en geweten aan wat de impact van uw bezoek is. We geven hiermee geen officieel waardeoordeel af. De symbolen zijn vooral bedoeld als richtlijn om u transparanter te informeren.  

Groene voetafdruk
Dit groene symbool betekent dat uw keuze op meerdere manieren bijdraagt aan een betere wereld. Deze reispartner voert een actief beleid om uw reiservaring ten goede te laten komen aan mens en/of natuur. De inkomsten van uw bezoek worden bijvoorbeeld geïnvesteerd in duurzame ontwikkelingen ten gunste van de lokale natuur, cultuur of gemeenschap. Middels een korte motivatie kunt u lezen op welk vlak deze accommodatie iets bijdraagt. Beoordeel vervolgens zelf of u onze suggestie positief genoeg vindt om het in uw reis op te nemen.
Gele voetafdruk
Het gele symbool toont aan dat uw keuze een bescheiden bijdrage levert op enkele van de zeven pijlers. Denk hierbij aan een beleid voor het terugdringen van vervuilende activiteiten en het gebruik van duurzamere energiebronnen en/of schonere brandstoffen. Er is echter nog genoeg ruimte voor meer bewustwording en verbetering. Als u het belangrijk vindt dat uw reis zoveel mogelijk bijdraagt aan een betere wereld, adviseren we u graag over alternatieve mogelijkheden met een groen symbool.
Grijze voetafdruk
Een grijs symbool laat zien dat deze keuze weliswaar persoonlijk geluk oplevert, maar geen initiatieven toont ter verbetering van de andere zes pijlers. Als reisorganisatie willen wij desondanks onze verantwoordelijkheid nemen door toch iets terug te geven aan de wereld. Met donaties aan de ExperienceEarth Foundation investeren we daarom actief in positieve ontwikkelingen nu en in de toekomst. Wilt u samen met ons het proces naar een duurzamere manier van reizen versnellen? Dat kan met een vrijwillige extra donatie. Doet u mee?

In de spotlight

Om u te inspireren bewuste keuzes te maken die bovendien een onvergetelijke reiservaring opleveren, lichten we graag een aantal reismogelijkheden voor u uit. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

Phinda Rock Lodge

Accommodatie
Phinda Rock Lodge springt in het oog, en niet alleen doordat het aan een steile rotswand lijkt te hangen. De typisch Afrikaanse omgeving verraadt de daadwerkelijke ligging. Met zes suites in totaal is het een intieme en romantische accommodatie. Alle suites zijn voorzien van een ensuite badkamer, eigen plunge pool en indrukwekkend uitzicht over de vallei. Met haar ligging in Phinda Private Game Reserve, grenzend aan iSimangaliso Wetland Park, is er een grote verscheidenheid aan diersoorten. Het Reserve bestaat namelijk uit zeven ecosystemen en ligt op korte afstand van de Indisch Oceaan waar het mogelijk is walvissen en haaien te spotten.

Jamtara Wilderness Camp

Accommodatie
Dit kleinschalige en intieme wilderniskamp is van Amit Sankhala, een autoriteit op het gebied van tijgers, en telt tien exclusieve safaritenten. Het is gelegen aan de rustige kant van Pench National Park en geïnspireerd op de traditionele Afrikaanse wilderness camps. Omringd door hoge bomen, geworteld op een droge rivierbedding, kijkt elke tent uit over het junglebos. Iedere tent is namelijk ontworpen om de gasten zo volledig mogelijk op te laten gaan in de natuur. Maar ook aan de mate van comfort is gedacht. Zo is iedere tent voorzien van een eigen ruime badkamer, een klamboe houdt de insecten weg, terwijl warmwaterkruiken de kou buiten houden en dekbedden u warm houden tijdens de nachten waarin het flink koud kan worden. Dagelijks terugkerende geneugten zijn het samenzijn bij het kampvuur onder de Bodhi Tree en de mogelijkheid om te dineren op zeer verfijnde locaties. Omdat de eigenaren er waarde aan hechten de gemeenschap te ondersteunen en tevens u een onvergetelijke ervaring te bieden, kunt u een zogeheten ‘Machaan’-nacht beleven. U slaapt hierbij in een prachtig hemelbed op een verhoogd houten platform onder de sterren omringd door de geluiden van de nacht. Deze ‘Machaan’ is gebouwd op palen en staat op het land van lokale boeren, die een bedrag van het nachttarief ontvangen zodat zij inkomsten genereren. Generaties lang hebben de dorpelingen hun nachten in de velden doorgebracht om een oogje in het zeil te houden op de dieren die het op de gewassen hadden gemunt. Het bos gaat onder de nachtelijke hemel een ander leven leiden. Slapen in de velden met een live orkest van krekels, uilen, kikkers en jakhalzen, ceremonieel onderbroken door de alarmroep van een hert - waardoor je je bewust wordt van de aanwezigheid van een roofdier - is wildernis in zijn puurste vorm.

Four Seasons Tented Camp Golden Triangle

Accommodatie
Het Four Seasons Resort heeft middenin de jungle van Chiang Rai een luxe, all-inclusive tentenkamp opgericht. Het Tented Camp Golden Triangle is alleen bereikbaar via een longtailboot en telt slechts 15 tenten. De tenten zijn sfeervol en comfortabel ingericht met kingsize bedden, een koperen bad en een regendouche die zich buiten bevindt. Vanzelfsprekend bieden de tenten veel privacy en geniet u van prachtige uitzichten op de jungle. Een verblijf in dit tentenkamp is een volstrekt bijzondere ervaring. U wordt compleet in de watten gelegd en kunt gebruik maken van uitstekende faciliteiten zoals de spa en het zwembad. Voor de maaltijden kunt u terecht in het goede restaurant, maar u kunt ook kiezen voor een picknick of privé diner op een van de prachtige plekjes in het kamp.

Fogo Island Inn

Accommodatie
Het verhaal van Fogo Island Inn is even inspirerend als opmerkelijk en zou niet misstaan als filmscript voor een feel good movie. We nemen u mee terug in de tijd en belichten hoe passie, geloof, verbondenheid en een hechte gemeenschap dit spraakmakende hotel maakten tot een kunstbolwerk met een sociaal randje. We schrijven het jaar 1958. Zita Cobb, de latere oprichtster van de Inn, ziet het levenslicht op Fogo Island, een klein eilandje aan de uiterste oostkust van Canada. Als enige meisje met maar liefst zes broers leert ze al snel haar mannetje staan. Na haar jeugd trekt ze naar het vasteland om te studeren, zoals eigenlijk al haar leeftijdsgenoten. Studeren op het eiland kon immers niet en werkgelegenheid was er nauwelijks. In de jaren die volgen rondt Cobb succesvol haar studie af en ontwikkelt ze zich in rap tempo tot een gevierde zakenvrouw. Ze was multimiljonair toen ze als jonge veertiger met pensioen ging. Gedurende een jarenlange zeiltrip, die haar brengt van Noord-Spanje tot Connecticut, ontstaat voor het eerst het idee om iets terug te doen voor haar zo geliefde Fogo Island. Samen met haar broers Tony en Alan lanceert ze in 2003 de stichting Shorefast, een liefdadigheidsinstelling die erop gericht is om economische en culturele zekerheid te bewerkstelligen op Fogo Island. Na een aarzelende start leiden hun ambities in 2010 tot de bouw van Fogo Island Inn. Ze nemen architect Todd Saunders in de arm, wiens roots op buureiland Newfoundland liggen. Zijn Noors georiënteerde stijl laat zich het best omschrijven als innovatief en gedurfd. Strakke kleuren en lijnen gaan hierin opvallend goed samen met klassieke vormen en materialen. De bouw van Fogo Island Inn is een feit en hun dadendrang is hiermee tastbaar geworden. In 2013 opende de ‘Inn’ zijn deuren en dit betekende een grote impuls voor de werkgelegenheid op het eiland. Van receptioniste tot excursiebegeleider en van schoonmaker tot barkeeper: vrijwel alle vacatures werden vervuld door eilandbewoners. De trendy designmeubelen voor het hotel werden vervaardigd door lokale meubelmakers, groenten en fruit kwamen uitsluitend van de op het eiland aanwezige gewassen en vlees en vis verkreeg men bij lokale boeren en vissers. Hiermee was de noodzaak om Fogo Island te verlaten voor jongeren ineens een stuk minder groot. Bovendien had het eiland een nieuwe status verworven, want in enkele jaren ging het van een onbekend stipje naar een indrukwekkende plek met een enorme aantrekkingskracht. Het in het oog springende hotel steekt fier uit boven de rotsachtige kust van Fogo Island en doet met name in het donker, wanneer het gebouw stijlvol verlicht is, sprookjesachtig aan. Het kleine aantal suites beschikken allemaal over kamerhoge ramen waarmee u uitkijkt over de oneindig lijkende oceaan. Het design verdient een speciale vermelding, want men is erin geslaagd om de nostalgie van de eeuwenlange visserstraditie te vermengen met hedendaagse elementen en frismoderne tinten. Als gast van Fogo Island Inn ervaart u ultiem comfort en ook op het gebied van entertainment komt het etablissement op geheel eigen wijze verrassend uit de hoek. Er is een uitgebreid excursieaanbod waarin de natuur en vele gezichten van het eiland worden belicht, maar ook binnen de muren van het hotel liegen de mogelijkheden er niet om. Neem bijvoorbeeld plaats in de kleine bioscoopzaal, lees een boek in de knusse bibliotheek, bezoek de kunstgalerij met werk van lokale artiesten, kom tot rust in de hot tubs op het dakterras of trek u even terug in de wood-fired sauna. Canadeese premier Justin Trudeau verbleef in 2016 al eens met zijn gezin in Fogo Island Inn en ook actrice Gwyneth Paltrow staat in het rijtje met beroemdheden die er de nacht doorbrachten. Zij noemde haar ervaring zelfs ‘hemels’. Het is veelzeggend voor de enorme opmars van dit bijzondere hotel. Wat nog geen zeven jaar geleden te boek stond als een gewaagd project, is vandaag de dag een met een award bekroonde inspiratie voor velen.

Koro River Camp

Accommodatie
De centrale Tuli, waarin Koro River Camp gelegen is, is een uitgestrekt, wild landschap van meer dan 60.000 hectare in het uiterste oosten van Botswana. U vindt hier geen hekken of andere omheining, hetgeen bijdraagt aan een nog ongerepter karakter. Het gebied is de thuisbasis van een scala aan wilde dieren variërend van olifanten tot luipaarden. Verscholen in de dichtbegroeide natuur ligt hier het Koro River Camp, een accommodatie waar intieme, kleinschalige safari’s centraal staan die met name gericht zijn op het waarnemen van luipaarden. Maar waar een normale safari zich beperkt tot het bekijken van de dieren, gaat men bij Koro River Camp verder en wordt u onderdeel van het onderzoeksteam dat luipaarden lokaliseert en helpt u bij het verzamelen en analyseren van data. Zo ziet u van dichtbij welke manieren er aangewend worden ter bescherming van het luipaard en draagt u actief een steentje bij aan het onderzoek naar en het behoud van dit fenomenale roofdier. De bossen langs de oevers van de majestueuze Limpopo rivier herbergen daarnaast vele soorten vogels, waarvan enkele zeer zeldzaam zijn. Maar ook bij de diverse natuurlijke waterbronnen in de heuvels vindt u zowel diverse soorten vogels als ander wild. De skyline van Tuli is een spectaculaire mix van rotspartijen, enorme Candelabra bomen (kanderlaarboom) en Baobabs. Het is dan ook niet vreemd dat de lokale naam voor deze regio 'land van reuzen' is. Aan de schaduwrijke, wilde oevers van de Limpopo rivier liggen de luxueuze tenten van het kleinschalige, boetieke Koro River Camp verspreid over het terrein. In de overdekte dinerlounge en de sfeervolle bar kunt u terecht om te dineren of een hapje of drankje tussendoor. De privélounge leent zich er bij uitstek voor om u eventjes terug te trekken en bijvoorbeeld met een verrekijker te genieten van de omgeving. Wanneer u aan het eind van een avontuurlijke dag moe maar voldaan terugkeert in het kamp, bestaat tevens de mogelijkheid om u te laten masseren of plaats te nemen bij het knisperende vuurtje van de centrale openhaard. Voordat u ‘s nachts in slaap valt bij de geluiden van de jungle kunt u nog plaatsnemen in uw eigen plunge pool bij uw tent. De uiteindelijke invulling van uw verblijf hangt sterk samen met de omstandigheden en de mogelijkheden die zich voordien, maar het uitgangspunt is om vanuit uw wensen uw eigen, unieke safari-en tented camp avontuur samen te stellen.

Morukuru River House

Accommodatie
  • Groene voetafdruk

La Residence

Accommodatie
La Residence is een boetiekhotel in Franschhoek. Het hotel ligt op een landgoed met wijngaarden, boomgaarden en tuinen. Het is omgeven door grillige bergen waar u vanuit het hotel een prachtig zicht op heeft. Het landhuis stamt uit de tijd van de eerste Franse Hugenoten die zich er vestigden. U waant zich hier terug in vroegere tijden. La Residence is een van de meest exclusieve hotels in de regio en heeft een sublieme cuisine en de beste spabehandelingen. Het hotel is elegant ingericht met allerlei antieke meubelen, kunstobjecten en schitterende kroonluchters. Tijdens een verblijf in La Residence geniet u volop van al het goede dat de Kaap u te bieden heeft. La Residence heeft elf mooie luxe slaapkamers en vijf suites voorzien van levendige kleuren. Een goed glas wijn en hors d'oeuvres worden iedere avond geserveerd op het buitenterras of bij de open haard.

ExperienceEarth Foundation

Bijdragen aan een betere wereld

De ExperienceEarth Foundation is een non-profit organisatie die zich sinds begin 2023 inzet om de impact van reizen ten goede te laten komen aan de aarde en haar bewoners. Van elke reis die bij ExperienceTravel wordt geboekt, gaat 1% van de reissom naar de ExperienceEarth Foundation. Daarnaast wordt reizigers de mogelijkheid geboden om vrijwillig een extra donatie te doen bij boeking van hun ExperienceTravel-reis. Met de opbrengsten worden zorgvuldig geselecteerd projecten van betrouwbare, erkende beneficianten gesteund die bijdragen aan een betere en schonere wereld op korte termijn en/of leiden tot een duurzamere manier van reizen op lange termijn. U leest er meer over op de website van de ExperienceEarth Foundation.

earth

Bewust reizen in de poolgebieden

Zowel de Noordpool- als Zuidpoolstreek zijn kwetsbare natuurgebieden waar respect voor de omgeving en duurzaamheid voorop staan. Daarom werken wij uitsluitend samen met cruise-organisaties die lid zijn van het AECO en IAATO. Beide organisaties zien toe op de duurzaamheid van het reizen met expeditieschepen in respectievelijk het Noordpool- en Zuidpoolgebied. We committeren ons hiermee aan de geldende verdragsregels die gelden voor behoud van de natuurlijke omgeving en de lokale cultuur.

Laat wilde dieren wild

Er zijn diverse onderzoeks- en beschermingsprojecten waar u als reiziger soms een kijkje kunt nemen en actief aan deel kunt nemen onder leiding van erkende wetenschappers. Deze projecten zetten zich in voor het behoud van wilde dieren zoals katachtigen, neushoorns of olifanten. Helaas zijn er ook 'opvanglocaties' die er een dubbele agenda op nahouden. Een plek waar interactie is met wilde dieren zoals knuffelen of met ze wandelen hoort pertinent niet in het rijtje van duurzame projecten thuis. Ook olifanten wassen of op de foto gaan met wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden en geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen, is dubieus en schadelijk. Hiermee blijft het verdienmodel ten koste van dieren overeind. Geniet in plaats daarvan van wilde dieren in het wild, daar horen ze thuis. Kijk voor meer informatie op www.knuffelfarms.nl

ExperienceTravel voldoet aan de duurzaam toerisme eisen die het ANVR aan reisorganisaties stelt. Wij steunen actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden en nodigen u uit met ons alert te zijn door seksueel misbruik van kinderen te melden op www.dontlookaway.nl.