Impact van Reizen 2025 – Inspiratie, Innovatie en Inzicht
Nieuws

Terugblik
Zaterdag 24 mei kwamen reisliefhebbers, pers en reisbranche vakgenoten samen in Singer Laren voor het Impact van Reizen evenement. Onder het motto "People protect what they love" werd door mobiliteitsdeskundige Carlo van de Weijer, AeroDelft, het Wereld Natuur Fonds en André Kuipers gesproken over de invloed van reizen op mens, dier en planeet. Het werd een dag vol verhelderende inzichten en betekenisvolle gesprekken.
Het belang van een bredere blik
CEO Harco van Uden opende het evenement met een pleidooi voor een bredere kijk op reizen. Door niet alleen te kijken naar de impact van reizen op persoonlijk geluk en het klimaat/milieu, maar ook de andere aspecten mee te nemen. Van Uden: “De negatieve impact van het klimaat wordt momenteel uitgebreid belicht, terwijl er nauwelijks tot geen aandacht is voor de positieve aspecten. Toen ik 27 jaar geleden begon met het organiseren van reizen, merkte ik reeds dat reizen kan bijdragen aan natuurbehoud, cultuurbehoud, lokale werkgelegenheid, armoedebestrijding en verbinding naast dat het persoonlijk geluk brengt. Er was toen echter geen interesse in deze aspecten. Tijdens de Covid-jaren werd duidelijk dat veel landen geen sociaal vangnet hebben zoals we in Nederland kennen en men bijvoorbeeld ging stropen om toch in de broodwinning te voorzien. Sindsdien zijn reizigers meer bezig met de impact van hun reis, wat ertoe leidde dat wij de positieve verhalen zijn gaan delen. Uiteraard weten we ook dat fossiele brandstoffen schadelijk zijn voor het klimaat. Daar moeten we wat aan doen, maar stoppen met reizen is niet dé oplossing. Met dit evenement wilden we stappen zetten naar wat dan wél.” Hij introduceerde vervolgens de andere sprekers die elk op eigen wijze invulling gaven aan The Bigger Picture.
Nieuwe perspectieven op mobiliteit en luchtvaart
Dr. ir. Carlo van de Weijer trapte af door met humor en op scherpe wijze nieuwe inzichten te brengen in de mobiliteitsvraagstukken. Hij toont aan met statistieken dat mensen altijd hebben gereisd en dat zullen blijven doen. Het aandeel wereldwijde bewegingen zal naar verwachting zelfs sterk toenemen. De ongemakkelijke waarheid is dat de strategie tot enkel consuminderen die groei realistisch gezien niet kan tegenhouden. Daarmee zal het probleem steeds meer verergeren als er geen andere structurele oplossingen komen. Hij verwees onder meer naar een documentaire waaraan hij meewerkte over de Mobiliteit van morgen. Zijn boodschap was helder: reizen zit in ons bloed en vliegen zal op termijn de meest duurzame wijze van transport worden, mits we de overstap maken naar duurzamere brandstoffen. Dat laatste is een belangrijke stap waar meer prioriteit aan moet worden gegeven. Daar pakte TU Delft studente Isha Moharir op door met de missie van AeroDelft om te laten zien dat vliegen op waterstof kán. In 2018 werd AeroDelft opgericht om in een jaarlijks wisselend internationaal team van 60 studenten elk jaar kosteloos 55.000 uur te besteden aan hun project en toekomstdroom: "Het bewijzen en promoten van vloeibare waterstof als duurzaam alternatief voor conventionele brandstoffen in de luchtvaart.” Het doel is om in 2026 het Kanaal over te vliegen met hun 950 kilo wegende Sling 4 Aircraft Phoenix FS, een elektrisch vliegtuig op gasvormige/vloeibare waterstof. Ze liggen op schema met hun baanbrekende werk, ondanks uitdagingen zoals certificering en veiligheid. De steun van partners op technologisch, promotioneel en financieel gebied is hierbij onmisbaar.
Reisbewustzijn en natuurbescherming
Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds nam ons mee naar de Afrikaanse Zambezi-regio, waar mens-dier conflicten de biodiversiteit onder druk zetten. In 2024 is Christiaan namens WWF-NL met internationaal erkend natuurfotograaf Jasper Doest naar de regio afgereisd om de knelpunten letterlijk in beeld te brengen. Bewustwording creëren is een belangrijk onderdeel van het werk van WWF-NL. In dat kader werd het nieuwe partnership tussen ExperienceTravel en WWF-NL aangekondigd. Met een gezamenlijk missie statement "WWF-NL en ExperienceTravel werken samen om mensen de natuur te laten beleven en koesteren" vragen we actief aandacht voor natuurbescherming, onder andere via een bijzondere reis die momenteel wordt ontwikkeld. Geïnteresseerd? Onze reisspecialisten informeren u graag. Ook werd er een oproep gedaan het WWF-NL te steunen middels donateurschap.
Er is geen plan(eet) B
Astronaut André Kuipers sloot de dag af met een indrukwekkend betoog over het kwetsbare evenwicht van onze planeet. De ruimtevaart heeft ons veel gebracht, is zelf aan het verduurzamen én kan ook helpen in de strijd tegen milieuproblemen. Met satellietbeelden maakte Kuipers zichtbaar dat luchtvervuiling kan worden opgespoord naar locatie én soort. Ook is zo te monitoren waar bijvoorbeeld illegale houtkap plaatsvindt. Deze inzichten zijn onmisbaar in het vinden van oplossingen. En dat is nodig, want even verhuizen naar een andere, leefbare planeet zit er niet in. Zijn boodschap, vanuit een uniek perspectief in de ruimte: we hebben maar één aarde. En die vraagt om zorg en verantwoordelijkheid.
Samen werken aan positieve impact
ExperienceTravel gelooft dat reizen een krachtig middel is voor positieve verandering, mits bewust vormgegeven. Als reisorganisatie hebben we hierin een verantwoordelijkheid. Onder meer door reizigers te informeren zodat zij bewuste reiskeuzes kunnen maken. Daarnaast willen we reizen ten goede laten komen aan de aarde en haar bewoners middels de ExperienceEarth Foundation. Van elke geboekte reis gaat 1% naar deze stichting en we stimuleren onze reizigers hetzelfde te doen.
Onze visie op de impact van reizen kunt u hier verder nalezen.