Wij helpen u graag op weg! Bel 073 - 548 20 60
Met inleiding door historicus prof. dr. Gert Oostindie, schrijver en slavernijdeskundige Leo Balai en dr. Arwin Ralf, onderzoeker Genetische Identificatie van het Erasmus MC. Met bijdragen op reis door NRC-journalist en Suriname-correspondent Nina Jurna, schrijver Annejet van der Zijl en prominente Surinaamse sprekers
In 2023 is het formeel 160 jaar Keti Koti - de beëindiging van de slavernij in Suriname. Slaafgemaakten op de plantages moesten echter nog tien jaar doorwerken onder het zogeheten Staatstoezicht, dus de werkelijke afschaffing was pas in 1873. Een beladen en historisch moment, mede door de discussie omtrent excuses aan de nazaten van de slaafgemaakten. Het jubileum van het einde van de slavernij is de aanleiding voor deze NRC-academie, het beroemde boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl is een van de leidraden.
De banden tussen beide landen bleven intact. De inwoners van beide landen deelden immers taal en geschiedenis. Bovendien hadden zich in de aanloop naar de onafhankelijkheid veel Surinamers in Nederland gevestigd. Zo ontstonden twee Surinaamse gemeenschappen, die nog steeds nauw met elkaar in contact staan.
Deze reis zal de boeiende en complexe verwevenheid van Suriname en Nederland belichten, gedeeld verleden en gedeeld erfgoed, uiteenlopende maatschappelijke en culturele ontwikkelingen uiteenzetten, vanuit Surinaams en Nederlands perspectief. Verkenning van historisch en multicultureel Paramaribo, uitstapjes naar voormalige plantages, boottochten en museumbezoeken worden afgewisseld met lezingen van vooraanstaande sprekers. Ook de artistieke kant van Suriname wordt niet overgeslagen.
Meereizend NRC-journalist en Surinamecorrespondent Nina Jurna, schrijver Annejet van der Zijl en prominente Surinaamse sprekers als journalist-schrijver Iwan Brave duiden het Suriname van vroeger en nu.