NRC Academie Suriname

Hoogtepunten van deze reis

 • Inleidende lezingen
 • Verkenning van de geschiedenis, cultuur en het historisch en literair erfgoed
 • Combinatie van het cultuur en natuurrijkdom van Suriname

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

December,

De Nederlandse excuses voor de slavernij waren een mijlpaal in de bijzondere verwevenheid van Suriname met Nederland. Ze haalden de banden aan tussen twee landen die niet alleen een beladen geschiedenis delen, maar ook taal en literatuur. Deze reis belicht zowel het gedeelde verleden en erfgoed, als de huidige maatschappelijke en culturele ontwikkelingen vanuit Surinaams en Nederlands perspectief, als opmaat naar 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Het afwisselende programma bestaat uit boottochten en stads- en natuurwandelingen, bezoeken aan plantages en musea en diverse lezingen van prominente sprekers. Deze reis is een onvergetelijke kennismaking met de geschiedenis, het historisch en literair erfgoed en de grote rijkdom van Suriname's cultuur en natuur. 

Met inleiding door schrijver en historica Annejet van der Zijl, historicus prof. dr. Gert Oostindie en drs. Carl Haarnack, specialist op het gebied van de Surinaamse literatuur.  
Met bijdragen van meereizend NRC correspondent Nina Jurna en toonaangevende Surinaamse sprekers zoals onder andere schrijvers Cynthia McLeod en Tessa Leuwsha, journalist Iwan Brave en kunstenaar Marcel Pinas.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, Amsterdam - Paramaribo  
  Vertrek vroeg in de ochtend per KLM-lijnvlucht naar Paramaribo. Na aankomst transfer naar hotel Torarica Resort. Vervolgens officiële opening van de NRC-academie, aan de Surinamerivier.   

 • Dag 2, Historisch Paramaribo  
  In de ochtend verkenning door historisch Paramaribo, sinds 2002 Unesco-werelderfgoed. De Waterkant is de oudste en centrale straat, aan de rivier, met het monumentale warenhuis Bettencourt. De Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal is het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika; in 1921 werd hier Peerke Donders bijgezet, de ‘Apostel der Indianen en Melaatsen’. In de Keizerstraat staat de moskee (1984) naast de synagoge (1842). Ook wordt een bezoek gebracht aan de levendige en kleurrijke Centrale markt.   

  Na de lunch in het historische Waaggebouw uit 1824 een lezingenmiddag:  
  * NRC-correspondent Nina Jurna vertelt over de vele culturen van Suriname en de problematiek van de oude en nieuwe migratie. Duizenden Brazilianen, (nieuwe) Chinezen, Haïtianen, Cubanen, Venezolanen, maar ook remigranten: Nederlanders van Surinaamse afkomst proberen hier een leven op te bouwen.  
  * Schrijver en journalist Iwan Brave voert ons in de actualiteiten en maatschappelijke vraagstukken van Suriname in.  

 • Dag 3, Paramaribo
  's Ochtends het Surinaams Museum, gevestigd in het 17e-eeuwse Fort Zeelandia. Na de bouw van Fort Nieuw-Amsterdam werd dit een kazerne, executieplaats van de slaven en gevangenis, waar in 1940 vijftig Duitsers werden geïnterneerd en in 1982 de Decembermoorden van Desi Bouterse plaatsvonden.   

  ’s Middags lezingen, in het historische Waaggebouw:  
  * NRC-correspondent Nina Jurna vertelt over de vakbondsstrijd van arbeiders in de koloniale tijd die leidde tot opstand en verzet tegen het regime, onder leiding van o.a. Louis Doedel en andere strijders.  
  * Milieuactivist Erlan Sleur geeft een uiteenzetting over olie- en goudwinning en de desastreuze gevolgen daarvan versus milieu- en natuurbehoud van Suriname.  

 • Dag 4, Paramaribo - plantage Frederiksdorp
  Bezoek aan het oude bestuurscentrum, verdedigingswerk en openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam, begin 18e eeuw gebouwd met Nederlandse bakstenen bij samenvloeiing van de Commewijne en de Suriname. Van 1863-1967 was hier tevens een beruchte strafgevangenis gevestigd, ‘de hel van Fort Nieuw-Amsterdam’. Na de lunch een boottocht voor een bezoek aan de plantage Frederiksdorp, een voormalige plantage en politiepost (1747). Onderweg gaan we in de monding van de Atlantische oceaan op zoek naar de brakwater dolfijnen. Hierna vertrek naar plantage Peperpot, waar de familie Janssen tot in de jaren zestig woonde en werkte. Overnachting op de voormalige plantage in Boutique-hotel Peperpot.   

 • Dag 5, Rivier Commewijne en plantage Bakkie
  Vandaag een dagexcursie: na een boottocht over de Commewijne een bezoek aan plantage Reijnsdorp. Omstreeks 1902 werd de Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje Bakkie ontstaan. In 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 wordt het dorp opgeknapt, er werd een grote betonnen aanmeersteiger in gebruik genomen en er werd een museum ingericht. Na bezichtiging van het museum en uitgebreide rondleiding door de tuin met uitleg over de medicinale werking van gewassen en het gebruik in de Surinaamse keukens, lunch in de oude koffieloods. Overnachting in Boutique-hotel Peperpot.   

 • Dag 6, Natuurpark en plantage Peperpot
  Voor liefhebbers een natuurwandeling in Natuurpark Peperpot. Na het ontbijt een rondleiding op de historische plantage Peperpot en de aangrenzende Javaanse kampong. Einde van de ochtend terug naar Paramaribo. Lunch op eigen gelegenheid. Middag vrij voor eventueel het Koto Museum voor klederdacht of de Readytex Art Gallery. Overnachting in Paramaribo.   

 • Dag 7, Plantage Onverwacht
  Vandaag bezoek aan de plantage Onverwacht. Deze plantage is bekend door het verhaal van de slaven die na het afschaffen van de slavernij het beheer van de zieltogende plantage overnamen. Tijdens haar onderzoek maakte Nina Jurna kennis met de afstammelingen en tekende zij een bijzonder verhaal op, over een andere kant van de slavernij. Het dorpsbestuur, de oude begraafplaats en het dorpsmonument worden bezocht.  

  Ter afsluiting literaire avond: Nina Jurna gaat in gesprek met gerenommeerde Surinaamse schrijvers.

 • Dag 8, Jodensavanne en Lelydorp
  Daguitstap naar de historische Jodensavanne, sinds 2023 Unesco-Werelderfgoed. Dit bezoek staat tevens in het teken van de Joodse geschiedenis van Suriname. De eerste joden waren gevlucht uit Spanje en kregen na de Nederlandse verovering van Suriname toestemming plantages te stichten; Jodensavanne was de naam van de eerste landbouwkolonie, waar in 1685 een stenen synagoge gebouwd werd. Op veertig plantages werkten 9000 Afrikaanse slaven. Hierna bezoek aan het atelier van bekende kunstenaar Marcel Pinas in Lelydorp.  Afscheidsdiner. 

 • Dag 9 en 10, Paramaribo - Amsterdam
  Ochtend vrij ter besteding. Hierna transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam. Aankomst de volgende dag.


  N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl