NRC Academie Suriname

Hoogtepunten van deze reis

  • Inleidende lezingen
  • Inhoudelijke begeleiding van de reis door NRC-journalist Nina Jurna
  • Bezoek aan gedeeld erfgoed in het spoor van het bekende boek ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl

Accommodatie stijl

Thema

  • Geschiedenis

Reisperiode(n)

December,

Met inleiding door historicus prof. dr. Gert Oostindie, schrijver en slavernijdeskundige Leo Balai en dr. Arwin Ralf, onderzoeker Genetische Identificatie van het Erasmus MC. Met bijdragen op reis door NRC-journalist en Suriname-correspondent Nina Jurna, schrijver Annejet van der Zijl en prominente Surinaamse sprekers 

In 2023 is het formeel 160 jaar Keti Koti - de beëindiging van de slavernij in Suriname. Slaafgemaakten op de plantages moesten echter nog tien jaar doorwerken onder het zogeheten Staatstoezicht, dus de werkelijke afschaffing was pas in 1873. Een beladen en historisch moment, mede door de discussie omtrent excuses aan de nazaten van de slaafgemaakten. Het jubileum van het einde van de slavernij is de aanleiding voor deze NRC-academie, het beroemde boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl is een van de leidraden.   

De banden tussen beide landen bleven intact. De inwoners van beide landen deelden immers taal en geschiedenis. Bovendien hadden zich in de aanloop naar de onafhankelijkheid veel Surinamers in Nederland gevestigd. Zo ontstonden twee Surinaamse gemeenschappen, die nog steeds nauw met elkaar in contact staan.   

Deze reis zal de boeiende en complexe verwevenheid van Suriname en Nederland belichten, gedeeld verleden en gedeeld erfgoed, uiteenlopende maatschappelijke en culturele ontwikkelingen uiteenzetten, vanuit Surinaams en Nederlands perspectief. Verkenning van historisch en multicultureel Paramaribo, uitstapjes naar voormalige plantages, boottochten en museumbezoeken worden afgewisseld met lezingen van vooraanstaande sprekers. Ook de artistieke kant van Suriname wordt niet overgeslagen.    

Meereizend NRC-journalist en Surinamecorrespondent Nina Jurna, schrijver Annejet van der Zijl en prominente Surinaamse sprekers als journalist-schrijver Iwan Brave duiden het Suriname van vroeger en nu. 


Bewaar in moodboard
  • Dag 1, maandag 4 december Amsterdam - Paramaribo 
    Vertrek vroeg in de ochtend per KLM-lijnvlucht naar Paramaribo. Na aankomst transfer naar hotel Torarica Resort. Vervolgens officiële opening van de NRC-academie, aan de Surinamerivier. 
     
  • Dag 2, dinsdag 5 december Historisch Paramaribo 
    In de ochtend verkenning door historisch Paramaribo, sinds 2002 Unesco-werelderfgoed. De Waterkant is de oudste en centrale straat, aan de rivier, met het monumentale warenhuis Bettencourt. De Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal is het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika; in 1921 werd hier Peerke Donders bijgezet, de ‘Apostel der Indianen en Melaatsen’. In de Keizerstraat staat de moskee (1984) naast de synagoge (1842). Deze excursie, met bijdrage door Annejet van der Zijl, volgt onder meer het spoor van het boek Sonny Boy. 

    Na de lunch in het historische Waaggebouw uit 1824 een lezingenmiddag: 

    * NRC-correspondent in Suriname Nina Jurna vertelt over de vakbondsstrijd van arbeiders in de koloniale tijd die leidde tot opstand en verzet tegen het regime, onder leiding van o.a. Louis Doedel en andere strijders. 

    * Schrijver en journalist Iwan Brave voert ons in de actualiteiten en maatschappelijke vraagstukken van Suriname in. 
     
  • Dag 3, woensdag 6 december Paramaribo – gedeeld verleden en gedeeld erfgoed 
    In de ochtend bezoek aan de galerie en gesprek met George Struikelblok, voorsitter van de Surinaamse Kunstenaarsvereniging die dit jaar 25 jaar geworden is. Struikelblok kan gerekend worden tot een nieuwe generatie Surinaamse kunstenaars. Hierna het Surinaams Museum, gevestigd in een aantal panden van het 17e-eeuwse Fort Zeelandia. Na de bouw van Fort Nieuw-Amsterdam werd dit een kazerne, executieplaats van de slaven en gevangenis, waar in 1940 vijftig Duitsers werden geïnterneerd en in 1982 de Decembermoorden van Desi Bouterse plaatsvonden.  ’s Middags lezingen, in het Waaggebouw: 

    * Nina Jurna vertelt over de vele culturen van Suriname en de problematiek van de oude en nieuwe migratie. Duizenden Brazilianen, (nieuwe) Chinezen, Haïtianen, Cubanen, Venezolanen, maar ook remigranten: Nederlanders van Surinaamse afkomst proberen hier een leven op te bouwen. 

    * Milieuactivist Erlan Sleur geeft een uiteenzetting over olie- en goudwinning en de desastreuze gevolgen daarvan versus milieu en natuurbehoud van Suriname. 
     
  • Dag 4, donderdag 7 december Paramaribo - plantage Peperpot 
    Bezoek aan het oude bestuurscentrum, verdedigingswerk en openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam, begin 18e eeuw gebouwd met Nederlandse bakstenen bij samenvloeiing van de Commewijne en de Suriname. Van 1863-1967 was hier tevens een beruchte strafgevangenis gevestigd, ‘de hel van Fort Nieuw-Amsterdam’. Na de lunch vertrek naar plantage Peperpot, waar de familie Janssen tot in de jaren zestig woonde en werkte. Onderweg een stop (onder voorbehoud van de weeromstandgheden en de wegentoestand) voor de nog draaiende koffieplantage Katwijk, waar de familie Nouh-Chaia arabica en citrusvruchten laat verbouwen voor hun supermarkt in Paramaribo. Katwijk komt in meerdere boeken voor, waaronder in De koningin van Paramaribo (1999) van Clark Accord. Overnachting op Sutopia Resort.
     
  • Dag 5, vrijdag 8 december Rivier Commewijne en plantage Bakkie 
    Vandaag een dagexcursie: na een boottocht over de Commewijne een bezoek aan plantage Reijnsdorp. Omstreeks 1902 werd de Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje Bakkie ontstaan. In 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 wordt het dorp opgeknapt, er werd een grote betonnen aanmeersteiger in gebruik genomen en er werd een museum ingericht. Na bezichtiging van het museum en uitgebreide rondleiding door de tuin met uitleg over de medicinale werking van gewassen en het gebruik in de Surinaamse keukens, lunch in de oude koffieloods. Overnachting op Sutopia Resort.
     
  • Dag 6, zaterdag 9 december Natuurpark en plantage Peperpot - Paramaribo 
    Voor liefhebbers een natuurwandeling in Natuurpark Peperpot. Na het ontbijt een rondleiding op de historische plantage Peperpot en de aangrenzende Javaanse kampong. Einde van de ochtend terug naar Paramaribo. Lunch op eigen gelegenheid. Middag vrij te besteden in Paramaribo, bijvoorbeeld voor de modernistische architectuur (Bioscoop Tower, hoofdpostkantoor en Surinaamse Bank), de grote Arya Diwaker-hindoetempel.  In de avond livemuziek bij café Don Julio of theater-/concertbezoek, afhankelijk van de culturele agenda. 
     
  • Dag 7, zondag 10 december Faculatieve excursie plantage Onverwacht 
    Vandaag een mogelijkheid om facultatief de plantage Onverwacht te bezoeken (te reserveren bij boeking).  

    Deze plantage is  bekend door het verhaal van de slaven die na het afschaffen van de slavernij het beheer van de zieltogende plantage overnamen. Tijdens haar onderzoek maakte Nina Jurna kennis met de afstammelingen en tekende zij een bijzonder verhaal op, over een andere kant van de slavernij. Het dorpsbestuur, de oude begraafplaats en het dorpsmonument worden bezocht. Voor diegene voor de tijd ter eigen beschikking kiezen is tevens genoeg te doen. 
    De eerste volkswijk was de 18e-eeuwse wijk Frimangron: ‘land van de vrijen’, wat verwijst naar de vrijgelaten slaven die hier gingen wonen nadat ze vijf jaar hadden gejaagd op Marrons. Of het Koto Museum voor klederdacht of de Readytex Art Gallery.  

    Terug in Paramaribo een literaire avond: Annejet van der Zijl gaat in gesprek met gerenommeerde Surinaamse schrijvers. 
     
  • Dag 8, maandag 11 december 2023 Jodensavanne  
    Daguitstap naar het historische Jodensavanne, dat binnenkort op de Unesco-Werelderfgoedlijst komt. Dit bezoek staat tevens in het teken van de Joodse geschiedenis van Suriname. De eerste joden waren gevlucht uit Spanje en kregen na de Nederlandse verovering van Suriname toestemming plantages te stichten; Jodensavanne was de naam van de eerste landbouwkolonie, waar in 1685 een stenen synagoge gebouwd werd. Op veertig plantages werkten 9000 Afrikaanse slaven.   
     
  • Dag 9, dinsdag 12 december 2023 Paramaribo - Amsterdam 
    Ochtend vrij ter besteding. In de namiddag transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam. 

 

  • Dag 10, woensdag 13 december 2023 Aankomst in Amsterdam
    Vandaag arriveert u op Schiphol. 

    N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl