Klassiek Griekenland

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezichtiging van de archeologische sites van Olympia en Delphi
 • Bezoeken aan de Akropolis en het Nationaal Museum
 • Verkenning van het oude Mycene en het heiligdom van Asklépios in Epidauros

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis
 • Archeologie

Reisperiode(n)

Oktober,

De grote monumenten van de Griekse beschaving spreken nog altijd tot de verbeelding. Tijdens onze najaarsreis door het hart van het Oude Griekenland genieten we van de vele hoogtepunten van de Griekse cultuur. Deze reis staan we in het bijzonder stil bij de schoonheid van de klassieke heiligdommen, van de bekende heiligdommen gewijd aan de god Apollo in Bassae, Delfi en Korinthe tot onbekendere exemplaren in Brauron, Oropos en het oude Messene.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 - Heenreis en kennismaking met Athene
  Middagvlucht per KLM-lijndienst van Amsterdam naar Athene, waar we ons voor twee overnachtingen installeren in het eersteklas Athens Gate Hotel. Welkomstdiner in een plaatselijke taveerne.
   
 • Dag 2 - Hoogtepunten van het klassieke Athene 
  In de ochtend bezoeken we de Akropolis met zijn monumentale bouwwerken uit de 5e eeuw v.Chr.: het toegangspoortgebouw van de Propylaeën met het kleine tempeltje van Athena Nikè, de prachtige en unieke tempel van het Erechtheion, en natuurlijk het altijd imposante Parthenon, de hoofdtempel van de stad. In het Akropolismuseum nemen de friezen van het Parthenon met het schitterende beeldhouwwerk een bijzondere plaats in.  
  ’s Middags maken we een korte wandeling langs de agora, ooit het politieke hart van het klassieke Athene, waaraan tempels (zoals de goed bewaarde tempel van Hephaistos) en publieke bouwwerken lagen.  
  Ten slotte gaan we naar het Nationaal Museum. Met zijn enorme verzameling kunst (sculptuur, keramiek, bronzen, sieraden, etc.) is dit museum een must voor iedere bezoeker van Griekenland. 
   
 • Dag 3 - Via Brauron en Oropos naar Itea
  We verlaten Athene en bezoeken op weg naar het nabij Delfi gelegen Itea de heiligdommen van Brauron en Oropos. 
  In Brauron bezichtigen we de restanten en het museum van het heiligdom gewijd aan Artemis Brauronia, door de mythe verbonden aan Orestes en Iphigeneia, de kinderen van de Myceense koning Agamemnon. Hier vonden in de Oudheid de volwassenwordings-rituelen van Atheense meisjes plaats. Bij Oropos herinneren de door bossen omzoomde restanten van het Amphiareion, met beroemd droomorakel, aan de plek waar de god Ampiaraos uit de aarde zou zijn opgestegen. In de vroege avond arriveren we in Itea waar we twee overnachtingen zullen doorbrengen in het eersteklas hotel Nafsika Palace. Gezamenlijk diner in het hotel. 
   
 • Dag 4 - Delfi
  Zonder Delfi is een bezoek aan het antieke Griekenland beslist onvolledig. Hier had de alomtegenwoordige god Apollo zijn orakelheiligdom, waarheen in de klassieke tijd van heinde en verre bezoekers kwamen. Schathuizen werden speciaal voor de vele wijgeschenken van verscheidene stadstaten gebouwd; een theater en een stadion werden - hoog tegen de imposante berghellingen - aangelegd voor de spelen ter ere van de god. We wandelen hier rond, genietend van de vergezichten en de sfeer van het oude heiligdom. In de middag bezichtigen we het kleine, maar rijke museum, overladen met hoogtepunten van Griekse kunst. De dag besluiten we met een kort bezoek aan het beroemde ronde tempeltje van Athena Pronaos en de heilige bron Kastalia, net buiten het heiligdom van Apollo. 
   
 • Dag 5 - Naar Olympia
  Door een woeste en tamelijk verlaten streek rijden we richting Olympia, waar we ons installeren voor twee overnachtingen in het eersteklas hotel Amalia Olympia. 
  Na gelegenheid tot lunch bekijken we het museum voor de antieke sport, waar een belangrijke verzameling vazen, reliëfplaten, allerhande voor de sport benodigde voorwerpen, beelden en een schitterend mozaïek ons een indruk geven van het belang van de sport in de oudheid. 
   
 • Dag 6 - Olympia
  Deze ochtend bezoeken we het heilige terrein met onder meer de tempels van Hera en Zeus, de naastgelegen gymnasia en het stadion. Dit is de renbaan voor het hardlopen, waar de Spelen hun oorsprong hadden. Na gelegenheid tot lunch bezichtigen we het vernieuwde museum met de fenomenale sculpturen van de Zeustempel, die op iedereen altijd een diepe indruk maken.
   
 • Dag 7 - Via de Apollotempel van Bassae en het oude Messene naar Kalamata
  We verlaten Olympia en bezoeken op weg naar Kalamata eerst de beroemde hooggelegen Apollotempel van Bassae. Vervolgens rijden we naar de restanten van het oude Messene waar we de Agora, het Odeon en de Asklepios-tempel bezichtigen, dat hier in de 19e eeuw werd herontdekt. We bekijken ook de imposante stadsmuren uit de 4e eeuw v.Chr. In de vroege avond aankomst in Kalamata, alwaar verblijf in het comfortabele Pharae Palace Hotel.
   
 • Dag 8 - Via Mistra en Sparta naar Nafplion
  Op weg naar de volgende standplaats Nafplion bezoeken we eerst het middeleeuwse Mistra: een Frankische en Byzantijnse ruïnestad uit de 13e-15e eeuw, gesticht door Franse kruisridders, daarna een Byzantijns bolwerk en in 1460 veroverd door de Osmanen. We wandelen over de pittoreske, verlaten straatjes en bekijken enkele kerkjes. Aansluitend naar het moderne stadje Sparta, waar gelegenheid tot lunch en voor een kort bezoek aan het kleine maar hoogst interessante museum. We vinden er onder meer interessante reliëfs en prachtige mozaïeken uit de Romeinse tijd. Sparta was toen al een toeristische attractie geworden.
  Vervolgens doorreis naar Nafplion, waar we  verblijven in het rustig gelegen Amalia Hotel Nafplio.
   
 • Dag 9 - Nafplion
  Ontspannen dag in het stadje dat nog een sterke Italiaanse inslag behouden heeft. In de middeleeuwen was het lang Venetiaans. In 1828 werd Nafplion de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Griekenland. 's Ochtends maken we een wandeling door het aangename stadscentrum met zijn Venetiaanse, Osmaanse en 19e-eeuwse gebouwen. De middag is ter vrije besteding. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het archeologisch museum of een klimtocht van 857 treden naar de Ruïne van de Venetiaanse vesting die boven de stad uittorent. 
   
 • Dag 10 - De Myceense cultuur
  Via Tiryns, een buitengewoon imposante vesting met ‘Cyclopische’ muren van enorme rotsblokken rijden we naar Mycene. Daar lag op een heuvel en omgeven door reusachtige muren een paleisburcht, waar een vorst gezeteld moet hebben die ongetwijfeld een groot deel van de omgeving heeft beheerst. In het epos van Homerus is Agamemnon, de leider van de Griekse expeditie tegen Troje, koning van Mycene. We bezichtigen de overblijfselen van dit complex met de beroemde Leeuwenpoort. In het kleine museum vinden we prachtige keramiek en gouden en bronzen voorwerpen. We bezoeken de nabijgelegen grafkamer van Atreus (de vader van Agamemnon), zo genoemd door zijn ontdekker Heinrich Schliemann. Het is een in de aarde uithouwen bijenkorf-vormig koepelgraf dat op de bezoeker steevast een diepe indruk maakt.  's Middags bezoeken we Epidauros, in de oudheid een vermaard heiligdom van Asklèpios (Latijn: Aesculapius), de god van de geneeskunst. We gaan eerst naar het heilige terrein van de tempel van de god en van andere godheden, zoals Artemis, de plaats waar de zieken overnachtten om in een droom door de godheid over hun genezing geïnstrueerd te worden. In het nabijgelegen kleine maar alleraardigste museum getuigen inscripties en wijgeschenken nog van de dankbaarheid van genezen patiënten. Tot slot bezoeken we het magnifieke en wereldberoemde theater van Epidauros, het best bewaarde Griekse theater uit de oudheid, waar nog altijd voorstellingen van antiek drama worden gegeven. 's Avonds afscheidsdiner in Nafplion. 
   
 • Dag 11 - Korinthe en terugreis
  We verlaten Nafplion en bezoeken op weg naar de luchthaven van Athene het oude Korinthe, in de oudheid een van de belangrijkste steden op de Peloponnesos. We bezoeken de archaïsche Apollo-tempel en we wandelen over de centrale agora, waar ook eens de apostel Paulus heeft gelopen. Vervolgens doorreis naar de luchthaven van Athene en aanvang van de terugvlucht. Aankomst in Amsterdam om ca. 19.55 uur.
  ​​​​

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl