NRC Academie Baskenland

Hoogtepunten van deze reis

  • Inleiding door historicus Eric Storm
  • Verkenning van de geschiedenis en huidige uitdagingen van het Baskenland
  • Combinatie van indrukwekkende historische en moderne monumenten, verfijnde wijn- en spijscultuur en prachtige natuur

Accommodatie stijl

Thema

  • NRC
  • Cultuur

Reisperiode(n)

Oktober,

Met inleiding door historicus Eric Storm, onder leiding van NRC-redacteur Koen Greven, met bijdrage van culinair journalist Emmie Declerck 

Eskaudi, zoals Baskenland in het Baskisch heet, is een unieke plek in Europa. Geklemd tussen oceaan en bergen en verdeeld over twee grote landen, houden de van nationaal bewustzijn doordrongen Basken de eigen taal en cultuur onvermurwbaar hoog in het vaandel. Na decennia afscheidingsbeweging draagt het trotse País Vasco zijn identiteit uit in zowel pittoreske oude dorpen als spectaculaire (moderne) bouwkunst van steden, bruggen en zelfs wijnhuizen, ontworpen door architecten van internationale naam en faam. Befaamd en geraffineerd zijn de kookkunst en de lokale wijnen, die Baskenland tot Michelin-sterrenregio maken.  

De veelzijdige schoonheid van Baskenland is het decor van een bewogen verleden, vooral van recente geschiedenis, maar ook van levenslust en levenskunst. 


Bewaar in moodboard

Dag 1 Amsterdam – Bilbao  

Na aankomst op de door Santiago Calatrava ontworpen luchthaven een wandeling door het oude stadscentrum van Bilbao en diner met voordracht door Koen Greven. 

 

Dag 2 Bilbao 

De verkenning van Bilbao begint met het wereldberoemde Guggenheim Museum (1997), de iconische blikvanger, ontworpen door de Canadees-Amerikaanse sterarchitect Frank Gehry. Vooral hiermee is Bilbao een Europees kunstcentrum geworden. Vlakbij de 12 meter hoge Puppy van Jeff Koons. ’s Middags een architectuurwandeling, langs de gotische bouwwerken van de oude stad; het Teatro Arriaga (1890), gebouwd naar voorbeeld van de Parijse opera; en moderne hoogstandjes, zoals de Puente Zubizuri (1997) van Calatrava, het muziek- en congrespaleis van Federico Soriano en Dolores Palacios (1999) en de fosteritos – de metro-ingangen (1995) van Norman Foster. Afsluitend bezoek aan het indrukwekkende San Mamés-stadion, met een verhaal van Koen Greven over voetbal als integraal onderdeel van de Baskische identiteit - in het beroemde supportersrestaurant. 

 

Dag 3 Via Guernica naar Vitoria–Gasteiz 

In de ochtend een bezoek aan het stadje Guernica (Gerníka), bekend om het Duitse bombardement van 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vereeuwigd in Picasso’s gelijknamige meesterwerk. 

De stadwandeling wandeling voert langs het Vredesmuseum Gernika-Lumo, gewijd aan de Baskische geschiedenis van de twintigste eeuw, en het Casa de Juntas, vergaderzaal van het historische parlement van Bizkaia. Vervolgens de Mariakerk en het Park van de Europese Naties met het Euskal Herria Museum en veel standbeelden van bekende kunstenaars. Overnachting in Vitoria-Gasteiz. 

 

Dag 4 Vitoria-Gasteiz   

Vandaag verkenning van de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz. Eerst een wandeling door het middeleeuwse centrum, langs street art (muurschilderingen) en met bezichtiging van de imposante Mariakathedraal. In de middag een bezoek aan ARTIUM, met een indrukwekkende collectie moderne kunst. 

 

Dag 5 Vitoria-Gasteiz – architecturale wijnhuizen 

Uitstapje naar het schitterende, middeleeuwse wijndorp Laguardia in de regio Ríoja Alavesa, deel van de autonome gemeenschap Baskenland. Hier worden de beste rioja’s gemaakt, met de toevoeging Álava. Op weg naar Laguardia een bezoek aan Bodegas Ysios van de hand van Calatrava, met de golfbeweging van het Cantabria-gebergte. In de middag door naar de Necropolis van Santa Eulalia en verder naar La Rioja voor een privérondleiding en degustatie van de beroemde rode wijnen in wijnhuis Marqués de Riscal, ontwerpen door Guggenheim-architect Frank Gehry.  

 

Dag 6 Vitoria-Gasteiz - San Sebastián 

Vertrek richting San Sebastián (Donostia in het Baskisch), gelegen aan een van de mooiste baaien van Europa. Onderweg stop voor de bezichtiging van de spectaculair moderne basiliek Santuario de Arantzazu in Oñati (het ‘Toledo van Baskenland’), ontworpen in 1950 door Javier Sáliz Oiza en Luis Laorga, met kunstwerken van vijf kunstenaars, waaronder de stalen deuren van Eduardo Chillida. Na aankomst begin van de verkenning van San Sbastian: langs de Kursaal, een glazen kubus van architect Rafael Moneo; het 16e-eeuwse klooster van San Telmo, bekend om de kloostergang in renaissancestijl; en het San Telmo Museum, gewijd aan de Baskische samenleving en schilderkunst.  

Overnachting in San Sebastián. 

 

Day 7 San Sebastián - Getaria – San Sebastián   

‘s Ochtends uitstapje naar Getaria, een pittoresk, middeleeuws vissersdorp waar het lokale drankje txakoli zijn oorsprong vindt, en de geboorteplaats van Cristóbal Balenciaga. Na rondgang door het stadje, met een bezichtiging van het museum gewijd aan de beroemde modeontwerper en een bezoek aan het wijnhuis Talai Berri, bekend om de unieke txakoli – een frisse, sprankelende witte wijn van lokale druiven. Na terugkomst in San Sebastian verkenning van cuisine locale - en een wandeling met Emmi Declerck, Belgisch culinair journalist en auteur van cultuurgidsen, over verschillende markten om pintxos (Baskische tapas) te proeven. San Sebastián telt 14 Michelinsterren.  

Overnachting in San Sebastián. 

 

Dag 8 Via Ondarroa en San Juan de Gaztelugatxe naar Bilbao 

Onderweg stop in de havenstad Ondarroa, bekend om de Itsasaurre-brug, ontworpen door Santiago Calatrava, de middeleeuwse stadskern met o.m. de oude Likona-toren uit de 15e eeuw en de Santa María-kerk (1462), gehouwen uit kalksteen.  

Hierna een bezoek aan een klein schiereiland, dat met het vasteland slechts is verbonden door een stenen brug die overgaat in een steile, 231 treden tellende, stenen trap. Bovenaan staat de Ermita San Juan de Gaztelugatxe (kasteelrots), een 10e-eeuwse kapel gewijd aan Johannes de Doper, ooit een klooster van de Tempeliersorde. Overnachting in Bilbao. 

 

Dag 9 Bilbao - Amsterdam 

Vrije ochtend – voor een koffie op Plaza Nueva, rondgang door de kleurrijke, modernistische Mercado de la Ribera of een bezoek aan het Museo de Arte Contemporáneo met werk van Tàpies, Chillida en Miró. Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl