Wij helpen u graag op weg! Bel 073 - 548 20 60
…

Historische dorpen en steden van Midden-Portugal

Hoogtepunten van deze reis

 • UNESCO-dorp Piodão
 • Bezoek het Grão Vasco Museum
 • Verken de Joanina-bibliotheek in Coïmbra

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis
 • Kunst

Reisperiode(n)

Oktober,

Het centrum van Portugal is gevuld met een schat aan architectuur en historisch belangrijke monumenten. Van overblijfselen van het oude Egitanië, Moorse zalen, middeleeuwse dorpen met statige kastelen, uitgehouwen rotswoningen en grote herenhuizen tot een van ‘s werelds verbluffendste bibliotheken en rijke kunstcollecties.

Deze reis leidt van de verzameling meesterwerken van Renaissanceschilder ‘Grão Vasco’ in Viseu naar de historische dorpen en nederzettingen in de binnenlanden. Achter de charmante granieten en leistenen muren van historische dorpen als Piodão, Almeida, Sortelha en Monsanto gaan verhalen over veroveringen en eeuwenoude tradities schuil. Vanwege hun hoge ligging verblijden ze de bezoeker daarnaast ook met vergezichten over pittoreske landschappen die menig schrijver inspireerden. De beroemde universiteitsstad Coimbra, door de Romeinen Coimbriga genoemd, wordt bezocht voor een verkenning van de achttiende-eeuwse Joanina-universiteitsbibliotheek met prachtige plafondschilderingen. In het bos van Buçaco komen de gloriedagen uit het verleden tot uiting in het neomanuelijnse Palacio de Buçaco. Beëindiging van de tocht in de trots van Portugals 900-jarige geschiedenis met een bezoek aan het imposante Porto, waarvan het historische centrum sinds 1996 Werelderfgoed is.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 Amsterdam – Porto – Viseu  
  Ochtendvlucht naar Porto. Na aankomst vertrek naar Viseu, gelegen in de Dão-regio, waar sommige van de beste wijnen van Portugal vandaan komen. In het historische centrum van Viseu treffen we kastelen, middeleeuwse infrastructuur, prachtige tuinen, grote herenhuizen en kunstwerken aan van de opmerkelijkste renaissanceschilder van het land, Vasco Fernandes, te zien in het Grão Vasco Museum.
   
 • Dag 2 Piodão & Linhares da Beira 
  Vanuit Viseu daguitstapje naar Piodão en Linhares da Beira. Via een route langs steile berghellingen en watervalletjes in de loop van de ochtend aankomst in Piodão. Het geheel van leistenen gebouwde dorp, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijkt, lijkt op te gaan in het gebergte Serra do Açor. ​​​​​​​
  Na een rondwandeling in gemoedelijk tempo vertrek naar Linhares da Beira voor een bezoek aan het kasteel en de Romaanse kerk met panelen toegeschreven aan Grão Vasco. Aan het eind van de middag terugkeer naar Viseu, alwaar overnachting.
   
 • Dag 3 Viseu – Trancoso – Guarda - Belmonte
  Vertrek uit Viseu naar Trancoso, waar rondwandeling door het historisch centrum omringd door middeleeuwse vestingmuren met een imposante poort. De wandeling leidt langs de plaats waar koning Dinis in 1282 met Isabella van Aragon is getrouwd in de kapel Ermida de São Bartolomeu; het kasteel, begeerd door Moren en christenen en uiteindelijk veroverd door Afonso Henriques in 1160; en de kerk met het graf van de mysterieuze Bandarra (1500-45), de schoenmaker-dichter die zowel Portugals verlies van de onafhankelijkheid in 1580 als het herstel in 1640 voorspelde. Ook zien we de joodse wijk, te herkennen aan de Hebreeuwse symbolen die in de stenen huizen zijn gebeiteld en de twee deuren (een brede voor de handel en een smalle voor privégebruik). Het Casa do Gato Negro (Huis van de Zwarte Kat) op het plein Luís de Albuquerque, de oude synagoge en de woning van de rabbijn zijn de kenmerkendste gebouwen.
  In de middag naar Guarda, waar tijdens een stadswandeling bezoek aan de kathedraal met indrukwekkende retabel, volledig uit steen gehouwen. Tevens enkele kerken met verrassende interieurs als de van buiten sober ogende Igreja de São Vicente. Aansluitend naar Belmonte, waar overnachting.
   
 • Dag 4 Belmonte - Almeida – Sortelha – Belmonte
  In de ochtend naar Almeida, een van de beste voorbeelden van vestingbolwerken in Portugal, in de 12e en 13e eeuw gebouwd rond een middeleeuws kasteel. De muren vormen een twaalfpuntige ster. Tijdens het bezoek tevens verschillende traditionele huisjes en religieuze en civiele monumenten. Na gelegenheid tot lunch vertrek naar Sortelha, eveneens een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie van weleer aan de Spaanse grens. De historische dorpskern wordt gekenmerkt door charmante granieten huisjes die het dorp een middeleeuwse sfeer verlenen. Tijdens een rondleiding aandacht voor de verdedigingswerken en het multiculturele verleden dat onder meer te zien is in de 14de-eeuwse moederkerk (igreja matriz) met Spaans-Arabisch plafond en barok hoogaltaar. Vervolgens retour naar Belmonte, alwaar overnachting. 
   
 • Dag 5 Belmonte – Monsanto – Idanha-a-Velha – Castelo Novo – Coimbra 
  Na het ontbijt vertrek naar het historische dorp Monsanto, in de 12e eeuw geschonken aan de Orde van de Tempeliers, die het kasteel lieten bouwen, waarvan nog enkele restanten zijn te zien. Een opvallend verschijnsel in Monsanto is het gebruik van de granietrotsen die in sommige gevallen het gehele dak of de muren van een woning vormen. Aansluitend bezoek aan Idanha-a-Velha, een waar openluchtmuseum. Onder de Romeinen was het een belangrijke post aan de Civitas Igaeditanorum, de weg tussen Merida en Braga. Van de 6e tot 7e eeuw was het de zetel van een Westgotisch bisdom en onder moslimheerschappij, toen het de naam Idânia kreeg, deed het niet onder voor Lissabon. Vervolgens lange rit naar Coimbra. Tussenstop in Castelo Novo met prachtige herenhuizen en barok versierd, middeleeuws gemeentehuis. Overnachting in Coimbra.
   
 • Dag 6 Coimbra - Buçaco (Luso) 
  In universiteitsstad Coimbra ochtendbezoek aan de wereldberoemde bibliotheek Joanina, gebouwd voor koning João V van 1717-28 en nu een nationaal monument. De bibliotheken van Coimbra en Mafra zijn de enige ter wereld die tegen insecten worden beschermd door een kolonie vleermuizen. Het fascistische bewind, de Estado Novo, breidde in de jaren 1950 de universiteit grootscheeps uit, met klassiek ogende gebouwen, versierd met kleurige tegeltableaus, mozaïeken, schilderingen en sculpturen. Vervolgens bezoek aan de romaanse Oude Kathedraal (Sé Velha) uit 1139, opgericht na de overwinning op de Almoravidische Moren, en het Museu Nacional de Machado de Castro in het voormalig bisschoppelijk paleis. Het museum is vernoemd naar Portugals gerenommeerdste beeldhouwer van de 18e eeuw en heeft de grootste beeldencollectie van Portugal en een rijke collectie religieuze kunst, waaronder de 12e-eeuwse kelk van D. Gueda Mendes, een zilveren Maria met kind van eind 13e eeuw, de Schat van de Heilige Koningin Isabella (Tesouro da Rainha Santa Isabel) en een gotische, houten Zwarte Christus.  
  De namiddag in het bos van Buçaco, dat veel wegheeft van een botanische tuin.  Van het 16e-eeuwse karmelietenklooster resteren nog de kapel en enkele cellen. De rest van het complex heeft in de 19e eeuw plaatsgemaakt voor het Palacio de Buçaco, gebouwd  van 1888-1907 in de stijl van de Torre de Belém voor de koningin, maar uiteindelijk geopend als hotel. Overnachting in Coimbra. 
   
 • Dag 7 Porto 
  Per bus naar Porto, tweede stad van Portugal en een van de oudste steden van Europa. Na aankomst oriënterende wandeling langs het met tegeltableaus overdekte treinstation São Bento en bezoek aan de 12e-eeuwse Sé. 
  ​​​​​​​In de middag bezoek aan het oudste kunstmuseum van Portugal, het Museu Nacional Soares dos Reis, gevestigd in het 18e-eeuwse Palacio dos Carrancas, gewijd aan Portugese kunst uit de 19e en 20e eeuw. De rest van de middag is ter vrije besteding.
   
 • Dag 8 Porto 
  In de ochtend voortzetting van de verkenning van Porto met bezoeken aan de uitbundig met verguld houtsnijwerk verfraaide Santa Clara kerk en het Palacio da Bolsa, het neoklassieke beurspaleis met een spectaculaire Arabische salon van de hand van Gonçalves de Sousa. 
  Na gelegenheid tot lunch wandeling over de door Theophile Seyrig, compagnon van Gustave Eiffel, ontworpen Ponte Dom Luis I naar het dorpje Vila Nova de Gaia, daar waar de kelders van alle gerenommeerde portproducenten gevestigd zijn. Rondleiding en proeverij, waarna de rest van de namiddag ter vrije besteding. Overnachting in Porto. 
   
 • Dag 9 Porto – Amsterdam 
  Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven van Porto voor de terugvlucht naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud van wijzigingen.
 • Vlieg met KLM
 • Luchthavenbelasting
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in **** accommodaties en de Pousada van Belmonte o.b.v. logies & ontbijt
 • Vervoer en entrees conform programma
 • Deskundige lokale Nederlandssprekende reisleiding

9-daags arrangement


 • Vluchten per KLM
 • drs. Cristina Leal

07-10-2022 tot 15-10-2022

€ 1995 p.p


ONZE SPECIALISTEN

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Barbara Roeters

Azië, Caribbean, Spitsbergen, Midden-Oosten en Europa specialist.

U bereikt Barbara Roeters op nr. 073 - 548 20 62 of via b.roeters@experiencetravel.nl

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Annelou van Elk

Azië en Europa specialist.

U bereikt Annelou van Elk op nr. 073 - 548 20 64 of via a.vanelk@experiencetravel.nl

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl