Noord-Griekenland

Hoogtepunten van deze reis

 • Verkenning van het prachtige archeologische museum in Thessaloniki
 • Bezoek aan de wereldberoemde grafkamers van het Macedonische koningshuis
 • Bezichtiging van het nationale heiligdom voor de Macedonische vorsten, het heiligdom van de zogenaamde Grote Goden

Accommodatie stijl

Thema

 • Archeologie

Reisperiode(n)

September,

In het mooie Griekse voorjaar verkennen we het land van de Macedonische vorsten die in de kunst de fase van het hellenisme inluidden.


Bewaar in moodboard
 • 1e dag - zondag - Naar Thessaloniki 
  Ochtendvlucht per Transavia-lijndienst van Amsterdam naar Thessaloniki. We zullen hier drie nachten verblijven in het eersteklas City Hotel Thessaloniki. We maken in de middag een wandeling door het centrum van de stad die enkele jaren als een van de residenties van de Romeinse keizer Galerius (293-311) fungeerde. We bekijken onder meer de beroemde triomfboog van Galerius, die nog gedeeltelijk overeind staat.  
   

 • 2e dag - maandag - Thessaloniki 
  De ochtend is grotendeels gewijd aan het prachtige archeologische museum. Hier is een deel van de in Vergina gevonden schatten te zien. In de middag bezoeken we onder meer de Ronde Kerk van de Heilige Georgios, oorspronkelijk bestemd als mausoleum voor Galerius, maar tot christelijke kerk en in de Turkse tijd tot moskee omgebouwd. Tegenwoordig is het een museum voor vroeg-christelijke kunst. Vervolgens wandelen we naar de Kerk van de Heilige Dimitrios, de schutspatroon van de stad. Veel van de kunstschatten van deze kerk zijn bij een grote brand verloren gegaan, maar de mozaïeken zijn de moeite waard. 
   

 • 3e dag - dinsdag - Vergina en Pella  
  Excursie naar de centra van het oude Macedonië, het koninkrijk van koning Philippos en zijn beroemde zoom Alexander de Grote. We beginnen de dag in Vergina (het antieke Aigai), om de wereldberoemde grafkamers van het Macedonische koningshuis te bezoeken. Een ervan is onaangeroerd en misschien de tombe van Philippos zelf. Het hele complex van grafkamers is nu als een indrukwekkend museum ingericht. Vervolgens bekijken we het nabij gelegen theater van Aigai, waar Philippos in 336 v. Chr. werd vermoord. Pella, de geboorteplaats van Alexander de Grote, werd in 410 voor Chr. door koning Archelaos gesticht. Het lag beter dan de vroegere hoofdstad Aigai omdat het een directe verbinding met de zeer had. Wij bekijken onder meer de mozaïeken van het koninklijke paleis, die ten dele ter plaatse en ten dele in het museum bewaard zijn. 
   

 • 4e dag - woensdag - Via Philippi naar Kavala 
  Vertrek per touringcar uit Thessaloniki naar Kavala. Onderweg bezoeken we het interessante Philippi, ooit gesticht door Philippos, en vooral in de Romeinse keizertijd tot bloei gekomen. Hier stichtte Paulus de eerste christelijke gemeente in Europa en lange tijd is Philippi een bedevaartsoord en centrum van Paulus-verering gebleven. De resten van een vroegchristelijke kerk in de Romeinse stad leggen hiervan nog getuigenis af. We rijden door naar Kavala, een vriendelijk, pittoresk stadje, waar we twee nachten logeren in het eersteklas hotel Lucy. Het hotel ligt op een kaap met aan twee zijden strand). 
   

 • 5e dag - donderdag - Thasos 
  Excursie per veerboot naar het vlak voor de kust gelegen eiland Thasos. Hier bezichtigen we enkele heiligdommen en andere overblijfselen van de klassieke stad. We maken ook een wandeling langs de oude stadsmuur. De muren en enkele poorten, een aantal tempels en een theater roepen de sfeer van de antieke wereld op. Na de lunchpauze aan de haven, varen wij terug naar Kavala en bezoeken er het kleine maar interessante archeologische museum. Hier bevinden zich onder meer vondsten uit het antieke Amphipolis.  
   

 • 6e dag - vrijdag - Naar Samothrake 
  We verlaten Kavala en rijden oostwaarts naar Alexandroupolis, vanwaar we per veerboot oversteken naar Samothrake, waar we voor twee overnachtingen onze intrek nemen in hotel Samothraki Village. 
   

 • 7e dag - zaterdag - Samothrake 
  Een ontspannen dag met een bezoek aan het schitterende eiland, waar we het nationale heiligdom voor de Macedonische vorsten, het heiligdom van de zogenaamde Grote Goden bezoeken. In de klassieke en hellenistische tijd konden vrome bezoekers er in de mysteriën ingewijd worden. Dat was bijvoorbeeld het geval met Philippos en Olympias in 360 v. Chr., misschien niet toevallig negen maanden voor de geboorte van hun zoon Alexander. Het is een bijzonder romantische plek, prachtig gelegen in het groen. Er vlakbij bevindt zich een klein museum met onder meer de resten van het monument van de Nike van Samothrake. Haar beeld zelf bevindt zich in het Louvre. Later in de middag is er gelegenheid voor wie dat wil en kan om over de heuvels rond te dwalen bij de oude stadsmuren van Samothrake en andere resten van de hellenistische stad; anderen kunnen de namiddag in alle rust doorbrengen in of bij het hotel, aan de zee of bij het kleine haventje.  
   

 • 8e dag - zondag - Kavala 
  Via Alexandroupolis reizen we door het Noord-Griekse landschap naar Kavala, waar wij opnieuw onze intrek nemen in het hotel Lucy. Een stadswandeling brengt ons onder meer naar de oude Turkse wijk. We dineren in een van de gezellige tavernes. 
   

 • 9e dag - maandag - Via Olynthos naar Thessaloniki 
  Terugkeer vanuit Kavala naar Thessaloniki. We vertrekken iets eerder dan gewoonlijk en rijden eerst naar de resten van de klassieke stad Olynthos aan de kop van het middelste van de drie schiereilanden van Chalkidiki. Het is een van de weinige plaatsen waar men een goede indruk krijgt van de woonhuizen uit het klassieke en hellenistische Griekenland. Een klein museum herbergt de belangrijkste vondsten. In de middag rijden we naar Thessaloniki, waar we nog eenmaal overnachten in City Hotel Thessaloniki.
    

 • 10e dag - dinsdag - Naar Amsterdam
  Alvorens we naar het vliegveld gaan voor de terugvlucht per rechtstreekse Transavia-lijndienst, is een groot deel van de ochtend vrij te besteden. Aankomst Amsterdam ca. 16.30 uur.  


  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl