Tegenpolen in de Lorraine: Metz & Nancy

Hoogtepunten van deze reis

  • Stadswandeling door historisch centrum van Metz
  • Bezichtiging Musée de la Cour d'Or
  • Bezoek aan Musée des Beaux Arts

Accommodatie stijl

  • Klassiek

Thema

  • Cultuur

Reisperiode(n)

Juni,

In de late lente reizen we per touringcar via de Franse Ardennen, waar we een bezoek brengen aan het aan de Franse dichter Arthur Rimbaud gewijde museum in zijn geboorteplaats Charleville-Mézières, naar een eeuwenlange twistappel tussen Franse Republiek en Duits keizerrijk, de Lorraine. In de regio, door de Duitstaligen Lotharingen genoemd, treffen we twee tegenpolen in de steden Metz en Nancy. De geschiedenis van Metz, doordrenkt van zowel de Franse als de Duitse cultuur, omspant zo'n 3000 jaar. De stad die in de ijzertijd zijn oorsprong kent als Keltisch oppidum en uitgroeide tot Gallisch-Romeinse metropool is tegenwoordig vooral beroemd om zijn gotische kathedraal met prachtig glas-in-lood en Duitse keizerlijke wijk. Het is eveneens een van de groenste steden van Frankrijk, met kilometers aan met bomen omzoomde paden langs de rivier en bloeiende bloemen tijdens de zomermaanden. 
In niets is zij te vergelijken met Nancy, de 20e grootste stad van Frankrijk, die veel van haar schoonheid te danken heeft aan één man, de uit Polen verbannen koning Stanislas, vanaf 1735 hertog van Lotharingen. De mecenas van de kunsten en architectuurliefhebber zette hier na zijn aankomst in Frankrijk de architect Emmanuel Héré, siersmid Jean Lamour en de beeldhouwer Nicolas Adam aan het werk met een project van enorme omvang, het creëren van een 'Versailles voor de mensen'. Tijdens ons verblijf bewonderen we hun nalatenis in de stad, waaronder drie magnifieke pleinen, het Place de Stanislas, Place d’Alliance en Place de la Carrière die tesamen met de triomfboog door UNESCO op de Werelderfgoedlijst werden geplaatst. Ook bezoeken aan het Musée des Beaux-Arts, met een imposante collectie voornamelijk Franse moderne schilderkunst waaronder werk van Dufy, Matisse en Lurçat, en het aan de art nouveau gewijde Musée de l’École de Nancy mogen niet ontbreken.  
Als toegift wordt op de terugweg naar Nederland een architectonisch meesterwerk van de de Chinees-Amerikaanse en Pritzker Prize-winnende architect Ieoh Ming Pei bezocht in Luxemburg. 
 


Bewaar in moodboard

Dag 1, dinsdag 11 juni - Heenreis naar Metz 
Per touringcar vertrekken we om ca. 08.00 uur vanaf Utrecht naar Metz. 
Onderweg maken we een tussenstop door de Franse Ardennen, waar wij in het aan de Maas gelegen Charleville-Mézières een bezoek brengen aan het Museum gewijd aan de befaamde dichter Arthur Rimbaud en zijn geboortehuis, het Maison des Ailleurs. 
 Aan het eind van de middag aankomst in Metz, waar we ons voor 3 nachten vestigen in het eersteklas hotel La Citadelle Metz MGallery. 's Avonds welkomstdiner. 
 
Dag 2, woensdag 12 juni - Metz 
Na het ontbijt maken we een stadswandeling door het historisch centrum van Metz. We wandelen door de Duitse keizerlijke wijk en bezichtigen onder meer 'Gods lantaarn', de imposante Kathedraal Saint-Etienne met groot roosvenster in de façade en prachtig glas-in-lood waarvan het oudste gedeelte dateert uit de 13e eeuw, het 14e-eeuwse gedeelte wordt toegeschreven aan de Duitse glaskunstenaar Hermann von Münster en waarvan een recenter deel is vervaardigd door vermaard modern kunstenaar Marc Chagall. Aansluitend bezoek aan de met fresco's versierde Chapelle des Templiers, waarna gelegenheid tot lunch. Na de lunch bezoeken we het Centre Pompidou Metz, dependance van het beroemde kunstcentrum in Parijs, met een opvallende dakconstructie, die is geïnspireerd op een Chinese hoed. We sluiten de dag af met een ontspannen wandeling door de Esplanade, een 19e-eeuwse tuin in Franse stijl waar we de klassieke muziekhal Arsenal zien en prachtig uitzicht hebben op de Mont Saint Quentin.  
 
Dag 3, donderdag 13 juni - Metz, Sillegny en Nancy 
In de ochtend bezichtigen we het Musée de la Cour d’Or, een indrukwekkende ruimte van 5000m2 waar uiteenlopende collecties zijn ondergebracht, van Gallo-Romeinse, Merovingische en middeleeuwse vondsten en voorwerpen tot schilderijen uit de School van Metz.  
Na gelegenheid tot lunch brengen we een bezoek aan het geboortehuis van Paul Verlaine en vangen onze reis naar Nancy aan.  
Onderweg maken we een korte stop bij de Église Saint-Martin de Sillegny, liefkozend de sixtijnse kapel aan de Seille genoemd, vanwege de verrassende fresco's die hier door een anonieme Italiaanse schilder op doorreis in de 16e eeuw werden aangebracht. 
In Nancy verblijven we in het aangename Mercure Nancy Centre Stanislas.   

 
Dag 4, vrijdag 14 juni - Nancy 
Aanvang van de dag met een verkenning van het Place Stanislas, het onbetwistbare hart van de stad met zijn klassieke gevels, fonteinen en sierlijke smeedijzeren ballustrades langs het langgerekte Place de La Carrière, hertogelijk paleis aan de Grande Rue en het op de Medici-kapel in Florence gebaseerde Chapelle de Cordeliers, laatste rustplaats van de hertogen van Lotharingen. 
In de middag keren we terug naar het Place Stanislas voor een bezoek aan de collectie Franse modernisten in het Musée des Beaux Arts, waar we tevens Daum glaswerk treffen.  
De avond ter vrije besteding, voor muziekliefhebbers is het bijwonen van een muziekvoorstelling in de Salle Poirel een aanrader. 
 
Dag 5, zaterdag 15 juni - l’Ecole de Nancy  
De ochtend is gewijd aan de art nouveau die in Nancy zijn hoogtijdagen kende rond het jaar 1900 door de inspanningen van onder andere de lokale glaskunstenaars Emile Gallé en de gebroeders Daum en de beroemde meubelmaker Louis Majorelle. We maken een wandeling met gids langs diverse uitingen van deze stijl in de stad zoals de oude graanhandel, de Villa Majorelle en kenmerkende woningen rondom de Parken Saurupt en Sainte Marie. Ter afsluiten brengen we een bezoek aan het Musée de l’École de Nancy. De middag is ter vrije besteding. 
 
Dag 6, zondag 16 juni - Terugreis  
Na het ontbijt verlaten we Nancy. Onze terugreis naar Nederland leidt ons door Luxemburg waar we een bezoek brengen aan het Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM), ontworpen door de Chinees-Amerikaanse en Pritzker Prize-winnende architect Ieoh Ming Pei. 
Geplande aankomst in Utrecht om ca. 19.00 uur. 

frankrijk metz kathedraal
frankrijk nancy place de la carrière arc héré
frankrijk nancy place stanislas
frankrijk nancy musée de l école de nancy
frankrijk metz kathedraal
frankrijk nancy place de la carrière arc héré
frankrijk nancy place stanislas
frankrijk nancy musée de l école de nancy

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl