Wij helpen u graag op weg! Bel 073 - 548 20 60
Frans I van Frankrijk was nog maar net twintig toen hij de troon besteeg. Op dat moment, zo wordt vaak gezegd, begon de renaissance in Frankrijk. Frans I gaf opdrachten aan allerlei Italiaanse meesters, van Cellini tot Del Sarto, en een jaar na zijn kroning nodigde hij zelfs Leonardo da Vinci uit om Eerste schilder, ingenieur en architect van de Koning te worden.
Leonardo stierf al een paar jaar later, in 1519 en zijn meegenomen schilderijen kwamen in koninklijk bezit, waar ze gezelschap vonden van twee werken die al eerder waren verworven. Zo komt het dat het Louvre nu trots beweert in bezit te zijn "van een derde van het geschilderde oeuvre van Leonardo". En inderdaad, er worden rond de vijftien schilderijen aan de meester toegeschreven, en daarvan bezit Parijs er vijf.
Dit najaar doet het Louvre de hoogtijdagen onder Frans I van Frankrijk herleven met een ode aan de Renaissance waarvoor wederom Italiaanse meesters zijn uitgenodigd. Voor de gelegenheid leent het Museo Capodimonte te Napels eenmalig drieëndertig werken waaronder een aangrijpend schilderij van de kruisiging van de hand van Masaccio en Giovanni Bellini's Transfiguratie van Christus alsmede drie van de mooiste schilderijen van Parmigianino, waaronder zijn beroemde raadselachtige Antea.
De uitzonderlijke expositie waarin de Napolitaanse collectie van het Museo Capodimonte prachtig resoneert met de schilderijencollectie van het Louvre, waartoe werken van kunstenaars als Titiaan, Caravaggio, Annibale Carracci en Guido Reni behoren, geeft een uniek inzicht in de Italiaanse schilderkunst van de 15e tot de 17e eeuw en biedt een frisse kijk op beide collecties.
Volop renaissancekunst
Maar in Parijs is natuurlijk veel meer renaissance te zien: zowel in het Louvre zelf, als in andere collecties. Niet ver van de stad ligt bovendien het grootse paleis van Fontainebleau, dat Frans de I spectaculair liet uitbreiden in renaissance stijl, onder andere door de beroemde Sebastiano Serlio. Ook nodigde hij Italiaanse schilders als Rosso Fiorentino en Primaticcio uit om er fresco's te maken in de nieuwe Italiaanse trant.
Verder bezoeken we in Parijs verschillende collecties die de overgang van middeleeuwen naar renaissance goed laten zien, zoals het Musée de Cluny en of het Musée Jacquemart-André, met zijn speciale Musée Italien.