Renaissance in Parijs en omgeving

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan de bijzondere tentoonstelling Naples à Paris met de schilderijen van Italiaanse meesters uit de collecties van het Louvre en Museo Capodimonte
 • Excursie naar Fontainebleau met bezoek aan het beroemde paleis
 • Verkenning van de bijzonder rijke privécollectie van het Musée Jacquemart-André

Accommodatie stijl

Thema

 • Kunst

Reisperiode(n)

December,

Frans I van Frankrijk was nog maar net twintig toen hij de troon besteeg. Op dat moment, zo wordt vaak gezegd, begon de renaissance in Frankrijk. Frans I gaf opdrachten aan allerlei Italiaanse meesters, van Cellini tot Del Sarto, en een jaar na zijn kroning nodigde hij zelfs Leonardo da Vinci uit om Eerste schilder, ingenieur en architect van de Koning te worden.

Leonardo stierf al een paar jaar later, in 1519 en zijn meegenomen schilderijen kwamen in koninklijk bezit, waar ze gezelschap vonden van twee werken die al eerder waren verworven. Zo komt het dat het Louvre nu trots beweert in bezit te zijn "van een derde van het geschilderde oeuvre van Leonardo". En inderdaad, er worden rond de vijftien schilderijen aan de meester toegeschreven, en daarvan bezit Parijs er vijf.       

Dit najaar doet het Louvre de hoogtijdagen onder Frans I van Frankrijk herleven met een ode aan de Renaissance waarvoor wederom Italiaanse meesters zijn uitgenodigd. Voor de gelegenheid leent het Museo Capodimonte te Napels eenmalig drieëndertig werken waaronder een aangrijpend schilderij van de kruisiging van de hand van Masaccio en Giovanni Bellini's Transfiguratie van Christus alsmede drie van de mooiste schilderijen van Parmigianino, waaronder zijn beroemde raadselachtige Antea

De uitzonderlijke expositie waarin de Napolitaanse collectie van het Museo Capodimonte prachtig resoneert met de schilderijencollectie van het Louvre, waartoe werken van kunstenaars als Titiaan, Caravaggio, Annibale Carracci en Guido Reni behoren, geeft een uniek inzicht in de Italiaanse schilderkunst van de 15e tot de 17e eeuw en biedt een frisse kijk op beide collecties.  
 

Volop renaissancekunst 

Maar in Parijs is natuurlijk veel meer renaissance te zien: zowel in het Louvre zelf, als in andere collecties. Niet ver van de stad ligt bovendien het grootse paleis van Fontainebleau, dat Frans de I spectaculair liet uitbreiden in renaissance stijl, onder andere door de beroemde Sebastiano Serlio. Ook nodigde hij Italiaanse schilders als Rosso Fiorentino en Primaticcio uit om er fresco's te maken in de nieuwe Italiaanse trant.  

Verder bezoeken we in Parijs verschillende collecties die de overgang van middeleeuwen naar renaissance goed laten zien, zoals het Musée de Cluny en of het Musée Jacquemart-André, met zijn speciale Musée Italien.  


Bewaar in moodboard
 • 1e dag, donderdag 14 december - Naar Parijs en Musée de Cluny  
  Met de Thalys reizen we vanaf Amsterdam CS, Schiphol, Den Haag, Rotterdam of Antwerpen naar Parijs, waar we ons installeren in het eersteklas, goed gelegen hotel Little Palace.
  Vanmiddag bezoeken we het Musée de Cluny, met zijn geweldige verzameling van kunst uit de middeleeuwen en de vroege renaissance. Voorafgaand aan het welkomstdiner krijgt u een introductie over de (Italiaanse) Renaissancekunst in Frankrijk. 
   
 • 2e dag, vrijdag december- Het Louvre en 'Napels in Parijs'  
  De ochtend begint met een bezoek aan de collectie van het Louvre, om er kunst uit de renaissance te bewonderen. Na gelegenheid tot lunch in een van de eetgelegenheden in het museum gaan we naar de bijzondere tentoonstelling met de beroemde schilderijen van Italiaanse meesters uit de collecties van het Louvre en Museo Capodimonte.  
  Aangezien het Louvre op vrijdagavond langer overblijft, kunnen zij, die dat willen, nog veel meer van dit museum zien. Er kan in het museum worden gedineerd.  
   
 • 3e dag, zaterdag 16 december - Fontainebleau 
  Per touringcar gaan we naar Fontainebleau voor een bezoek aan het beroemde paleis. Met Leonardo kwam, kan men zeggen, de renaissance naar Frankrijk. Na diens dood liet François I andere kunstenaars komen uit Italië, zoals de meesters Rosso en Primaticcio.  
  Deze Italianen van de generatie na Leonardo schilderden onder meer een beroemde decoratie in fresco op wanden van het koninklijk kasteel Fontainebleau, een soort 16-eeuwse voorganger van Versailles. Als het weer het toelaat, wandelen we in het prachtige park en lunchen in een van de bijgebouwen. We besluiten de dag met een gezamenlijk afscheidsdiner. 
   
 • 4e dag, zondag 17 december - Musée Jacquemart-André 
  Vanochtend gaan we naar het Musée Jacquemart-André. In deze bijzonder rijke privécollectie bevindt zich een speciale afdeling, gewijd aan de Italiaanse Renaissance, met werk van onder meer Donatello, Uccello, Botticelli en Bellini. In de loop van de middag gaan we via het hotel naar het Gare du Nord voor de terugreis per Thalys naar Nederland. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl