In het zeilspoor van Aeneas

Hoogtepunten van deze reis

 • Lezingen door prof. dr. Fik Meijer
 • Drie excursies
 • Verblijf aan boord van Sea Cloud II in hut van uw keuze

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

Reisperiode(n)

Juni,

Een van ‘s werelds mooiste zeilschepen, de Sea Cloud II, bevaart een route die velen aantrok – Feniciërs, Grieken, Romeinen… Niet voor niets voer Aeneas - de held van Vergilius’ befaamde epos Aeneis – langs deze plekken: Napels, Capri, Sardinië, Corsica, Rome. De Amalfi-kust en de eilanden in de Middellandse en Tyrreense zee betoverden keizers en kunstenaars, en werden begeerd door piraten en heersers, tot Mussolini aan toe. 

Onder leiding van prof. dr. Fik Meijer voert deze zeilbootreis ons langs de schatkist van de tastbare wereldgeschiedenis. Er wordt een volle dag op enkel zeilen gevaren. Kern van de reis zijn de lezingen van Fik Meijer, aangevuld met excursies en tijd ter verpozing,   

Een pretour in Napels en/of een posttour in Rome zijn mogelijk, op aanvraag. 


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, woensdag 5 juni: Amsterdam - Napels, Italië
  Na een rechtstreekse vlucht aankomst in Napels, gelegen aan een enorme baai als een amfitheater tot in de heuvels. Castello Sant' Elmo opent een indrukwekkend uitzicht over de haven en de Golf. De oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, met zijn enorme forten, statige kerken en kloosters, prachtige pleinen en paleizen en een doolhof van kronkelstraatjes. Inscheping, diner en vertrek om 22.00 uur.
   
 • Dag 2, donderdag 6 juni: Capri, Italië
  In de ochtend verkenning van Capri, zomerresidentie van Romeinse keizers en toevlucht voor kunstenaars en elite in de negentiende eeuw. Het centrum, het levendige Piazzetta, het kartuizerklooster van de Heilige Jacobus en de tuinen van keizer Augustus zijn belangrijke bezienswaardigheden.
  In de Aeneis is Capri een Grieks eiland, in de Romeinse tijd telde Tacitus twaalf keizervilla's. Keizer Tiberius heeft er lang gewoond. Diverse volkeren hebben er de macht uitgeoefend. In de 19e eeuw werd het eiland ontdekt door kunstenaars, aristocraten en levensgenieters, van de Zweedse koningin Victoria tot de Russen Maxim Gorki en Vladimir Lenin. In de middag vertrek richting Sardinië en een lezing.
   
 • Dag 3, vrijdag 7 juni: Zeildag
  Dag onder volle zeilen – voor lezingen van Fik Meijer. Tevens tijd om te klimmen in het want, touwen los te maken en zeilen te zetten – voor liefhebbers. Of om te kijken naar de enthousiaste bemanning die de zeilen met de hand hijst. De boot vaart richting Sardinië en Corsica - tweelingeilanden, volgens een Sardijns lied. De eilanden vormen een geografische en geologische eenheid, slechts een tiental kilometers gescheiden door de zeestraat van Bonifacio. Ze namen een strategische positie in de Middellandse Zee in en ondergingen dezelfde historische wisselvalligheden onder de Romeinse, Pisaanse en Genuese overheersing. Maar vanaf de 18e eeuw ontwikkelden Corsica en Sardinië een eigen geschiedenis en eigen cultuur.
   
 • Dag 4, zaterdag 8 juni: Alghero, Italië
  Vanochtend afmering in Sardinië voor de hele dag op eiland van vele culturen. Na kolonisatie door Feniciërs en Carthagers volgden Romeinen, Pisanen, Spanjaarden, Oostenrijkers en Piedmontezen. Het indrukwekkende erfgoed is bijzonder rijk in Alghero, een stad die nauw verbonden is met Catalonië: vanaf de 14e eeuw vestigden zich er Spaanse kolonisten, die de manier van leven en spreken hebben beïnvloed. Het is een van de schilderachtigste plaatsen van Sardinië, dankzij de havenwallen, de rode daken die de hemel raken en de prachtige natuurlijke inham met uitzicht op de smaragdgroene zee. De verkenning van Alghero voert langs Catalaans-gotische architectuur, zoals de kathedraal van Santa Maria, het paleis van Guillot en de 14e-eeuwse kerk van San Francesco. Middag ter eigen invulling – voor een wandeling of een bezoek aan het koraalmuseum. ’s Avonds vertrek richting Corsica in Tyrreense zee - het romantische heldeneiland, van de mythische Corso tot Napoleon.
   
 • Dag 5, zondag 9 juni: Bonifacio, Frankrijk
  n de ochtend aankomst op Corsica, in de haven van Bonifacio. De krijtrotsen zijn zelfs van grote afstand zichtbaar en vallen als een muur van 70 meter hoog steil de zee in. Daarachter verbergt zich een fjordachtige inham, de prachtige toegang tot de natuurlijke haven van Bonifacio. Na aankomst een stadsoriëntatie. De elegante moderne benedenstad ligt rond de haven met een promenade die over de lengte van de diepe havenbaai loopt en naar de elegante jachthaven leidt. Meer dan 187 stenen treden, de ‘Trap van de koning van Aragon’, leiden naar de middeleeuwse bovenstad.
  Rotsachtig en ruig, onder invloed van kerk en bandieten en bekend om grootse polyfone muziek was Corsica twistappel tot in de 20e eeuw – door de aanspraken van Mussolini en vervolgens de Italiaanse en Duitse invasies. Aan de zuidrand van de Europese Unie, maar in het hart van de westelijke Middellandse Zee, blijft Corsica even uniek als Sardinië.
  Na de lunch vertrek richting Rome. Afsluitende lezing aan boord en Captain’s dinner.
   
 • Dag 6, maandag 10 juni: Rome (Civitavecchia), Italië
  Aankomst 08.00 uur in Rome, de onvergankelijke stad aan de Tiber. Na ontscheping tijd ter eigen invulling in Rome, transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland.
  Op aanvraag kan een posttour geboekt worden, langs de hoogtepunten van de Eeuwige Stad. In de stad van Vespa's en dolce vita hebben schilders, beeldhouwers en architecten gedurende drie millennia ontelbare kunstwerken achtergelaten. Renaissancepaleizen, barokpleinen en -fonteinen, musea en zelfs ondergrondse monumenten vormen een bijzonder decor om te genieten van het leven tussen de dagelijkse sleur en de eeuwigheid.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl