In het spoor van Willem van Oranje

Hoogtepunten van deze reis

 • Route en bezoeken gebaseerd door het historische onderzoek van Oranje-biograaf René van Stipriaan
 • Reis door zeer afwisselend landschap - van steden op de vlaktes tot forten op de rotsen en voormalige eilanden
 • Reis langs het leven van Willen van Oranje - van oorlogsbeest tot feest...

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

September,

Willem van Oranje, vader des vaderlands, blijft een van de fascinerendste historische persoonlijkheden. Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en veelbelovendste edelman van de Nederlanden. Hij bracht in de jaren erna het bewind van Filips II aan het wankelen. Zijn hele leven in beweging – op het slagveld, bij een belegering of de overwinning vierend -, verbleef hij nu eens in Breda, dan weer in Brussel, Delft, Vlissingen of Antwerpen. Tegelijkertijd zette hij nieuwe steden op de kaart. Tijdens deze reis volgen wij samen met historicus en Oranje-biograaf René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de onverzettelijkste figuren uit de wereldgeschiedenis, langs kastelen, forten en praalgraven – in het spoor van Willem van Oranje.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1: Amersfoort (of Utrecht) - Breda - Zandhoven - Mechelen - Brussel 
  Vertrek vanaf Amersfoort of Utrecht richting Breda. Willem van Oranje (1533-1584) begon zijn politieke loopbaan als een katholieke, Bourgondische edelman, en werd ridder in de Orde van het Gulden Vlies, met Breda als residentie. De excursie in Breda begint met een rondleiding in de Nassauresidentie - het Kasteel van Breda, het standbeeld van Willem de Zwijger en de Onze Lieve Vrouwekerk, hoogtepunt van de Brabantse gotiek. In de Prinsenkapel rusten veel van Willems familieleden, van wie enkelen prachtige praalgraven kregen. Na de lunch door naar Kasteel Hof van Liere in Zandhoven, waar Willem regelmatig neerstreek tijdens zijn vele reizen tussen Breda en Brussel. Hierna excursie Mechelen: het Hof Van Nassau en het Hof van Busleyden, een schitterend renaissancepaleis met een museum dat de geschiedenis vertelt van de Bourgondiërs en van Karel V, die goeddeels opgroeide in Mechelen en die naderhand in Breda en vooral Brussel zou toezien op de opvoeding van Willem. Overnachting in Brussel.
   
 • Dag 2: Brussel  
  In de ochtend rondleiding in de Brabants-gotische Nassaukapel van het voormalige stadspaleis van de graven van Nassau. Het werd Oranjes Brusselse residentie. Vervolgens een bezoek aan de ondergrondse restanten van het Paleis op de Koudenberg, waar de landsheer resideerde, Vervolgens een wandeling naar de Kleine Zavel met het 16e-eeuwse  Egmontpaleis, nog gebouwd voor graaf Lamoraal van Egmont, die met Willem van Oranje en de graaf van Horne aanvoerder van het verzet van de Nederlandse edelen was, maar uiteindelijk met Horne door Alva werd onthoofd. Ervoor staat het monument voor Egmont en Horne (1864), waar Willem ook deel van uitmaakt. De wandeling eindigt op de Grote Markt, waar de terechtstelling van Egmont en Horne voltrokken werd. In de middag vrije tijd voor een museumbezoek. Overnachting in Brussel. 
   
 • Dag 3: Brussel - Binche - Mariembourg - Philippeville - Givet - Namen 
  Vertrek richting Namen. De eerste stop is voor een besloten rondleiding in het kasteel van Corroy-le-Château. Vervolgens het stadje Binche in Henegouwen, waar landvoogdes Maria van Hongarije (de zuster van Karel V) een renaissancepaleis liet bouwen, waarvan na herhaalde Franse verwoesting nog slechts ruïnes overeind staan. Hierna lunch in Mariembourg, een door Maria van Hongarije gestichte, ‘onneembare stad’, die echter al in 1554 door de Franse koning Hendrik II werd veroverd, waarna Maria Willem van Oranje de opdracht gaf een nieuwe vestingstad te stichten die de route tussen Frankrijk en Brussel moest beschermen. Dit werd de nog altijd bestaande stad Philippeville, door Willem van Oranje vernoemd naar Karel V’s zoon Filips, de latere landsheer Filips II. Einde middag rit via Givet, voor een mooi zicht op fort Charlemont, dat Karel V in 1555 liet bouwen tegen de Franse invasiedreiging. De Fransen veroverden het vele decennia later alsnog en Lodewijk XIV liet zijn bouwmeester Vauban het kasteel flink uitbreiden. Overnachting in Namen. 
   
 • Dag 4: Namen - Seraing-le-Château - Diest - Antwerpen 
  In de ochtend verkenning van de citadel van Namen. Hierna door naar het kasteel van Seraing-le-Chateau, stamslot van Willem van der Marck, heer van Lumey, die geruime tijd wapenbroeder van Willem van Oranje was en leider werd van de watergeuzen. Uiteindelijk viel hij vanwege zijn wreedheid bij Willem van Oranje in ongenade, Hij overleed onder verdachte omstandigheden. Hierna een stop in Diest, een van de vier Oranjesteden. De stadsoriëntatie voert langs de Sint-Sulpitiuskerk, met een grafkelder die de laatste rustplaats is van Filips Willem van Oranje-Nassau (1554-1618), oudste zoon van Willem van Oranje en Anna van Buren, en het stadhuis. Onder in het stadhuis, waar Filips Willem de eed aflegde om heer van Diest te worden, is het Stedelijk Museum ingericht, met ruime aandacht voor Willem van Oranje. Ten slotte het Hof van Nassau op de Graanmarkt. Overnachting in Antwerpen.
   
 • Dag 5: Antwerpen - Gent - Zottegem - Antwerpen
  ’s Ochtends bezoek aan het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen - het authentieke, 16e-eeuwse woonhuis en drukkersatelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus, werelderfgoed.  Vervolgens uitstapje naar Gent, in 1576 het toneel van Willem van Oranjes grootste politieke succes: de Pacificatie van Gent, de vereniging van alle gewesten tegen Filips II. De Pacificatiezaal in het stadhuis (onder voorbehoud van permissie) is nog in originele staat. Vervolgens naar ‘Egmontstad’ Zottegem in de Vlaamse Ardennen, thuisbasis van Lamoraal van Egmont. De Egmontmonumenten omvatten het kasteel [momenteel in restauratie], met ridderzaal, twee standbeelden en de grafkelder in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Het stadhuis van Zottegem is vol Egmontparafernalia, waaronder een gekliefde halswervel. Overnachting in Antwerpen.
   
 • Dag 6: Antwerpen - Middelburg - Veere - Willemstad
  ’s Ochtends vertrek richting Middelburg. Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon verbleven regelmatig in de vleugel van de abdij waar nu het Zeeuws Museum is gevestigd. Behalve de vertrekken herinnert de collectie aan Willem van Oranje, zoals de gigantische wandtapijten die de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden tonen. Vervolgens bezoek aan het vestingstadje Veere, dat nog altijd de lange band met de Oranjes koestert. Bezienswaardig is het museum in het oude stadhuis, beroemd om de beker van Maximiliaan. Wanneer de koning Veere aandoet, drinkt hij uit deze sierbeker. Vervolgens stop bij Campveerse Toren, een van de oudste herbergen van het land, waar Willem van Oranje zich regelmatig liet fêteren. Afsluitend de stad van de vader des vaderlands:vesting Willemstad, die onder directe supervisie van Willem van Oranje werd aangelegd. Het Mauritshuis, de Koepelkerk, het oude raadhuis en de vestingwerken getuigen van een roemrijk verleden. Transfer naar Utrecht en einde reis. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl