Blitse bouwkunst in het noorderlicht van Finland

Hoogtepunten van deze reis

 • Spectaculaire Serlahius-Musea in Mänttä, in een landhuis en een fabriek, met hoogtepunten uit de Finse Gouden Eeuw
 • Huis en studio van de aartsvader van de Finse architectuur en design, Alvar Aalto
 • Nokia Arena (2021) van Daniel Libeskind in Tampere

Accommodatie stijl

Thema

 • Architectuur
 • Kunst

Reisperiode(n)

Augustus, September,

Licht en donker van het noordelijk landschap zijn een blijvende bron van inspiratie voor menig Finse kunstenaar. Architecten als Alvar Aalto en Eliel Saarinen zetten in de twintigste eeuw de vooruitstrevende, experimentele en opvallende Finse architectuur op de wereldkaart, waarbij hun zorgvuldige materiaalgebruik en mooie lichtinval opvallen. Ook bij moderne projecten van zowel Finse als niet-Finse bureaus vallen deze kenmerken op. Moderne projecten spreken tot verbeelding, zoals bekende gebouwen de Finlandia Hal en spectaculaire nieuwe bibliotheek in Helsinki, of Nokia Arena in Tampere of enindrukwekkende Serlahius-musea in Mänttä. Het befaamde design van iitala en arabia wordt tevens niet vergeten in deze reis. 


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 Amsterdam – Helsinki - Tampere 
  Na aankomst in Helsinki transfer naar Tampere, onderweg stop in het charmante Hämeenlinna. Na aankomst in Tampere de eerste stadsverkenning. Zo zien we de Nokia Arena (2021) van Daniel Libeskind, de mooie Domkerk (1907) in de nationaal-romantische stijl en de opvallende Centrale Bibliotheek (1986). Overnachting in Tampere.
   
 • Dag 2 Tampere 
  Nergens in Finland zijn zo veel musea te vinden als in Tampere; van het Leninmuseum, het IJshockeymuseum en het Spionagemuseum tot liefst zes kunstmusea. Het Sara Hildén Kunstmuseum, op de oever van het Näsijärvi-meer, richt zich sinds 1979 op internationale moderne en eigentijdse kunst; onder de 5000 kunstwerken zijn er van Paul Klee, Joan Miró, Francis Bacon en Alberto Giacometti, maar ook van Kiki Smith. Het Kunstmuseum (Taidemuseo) van Tampere is het op twee na oudste museum in Finland: het ging in 1931 open, in een bakstenen gebouw uit 1838. Overnachting in Tampere. 
   
 • Dag 3 Tampere-Mänttä - Tampere 
  Vandaag naar de spectaculaire Serlachius-musea, genoemd naar papierbaron Gustav Serlachius en zijn vrouw Gösta. Museum Gösta is gevestigd in hun voormalige landhuis, in een fraai merenlandschap. De collectie bestaat uit hoogtepunten uit de Finse Gouden Eeuw, maar ook recenter werk. Het in 2014 geopende paviljoen is een fraai voorbeeld van hout-en-glas-architectuur, geschikt voor eigentijdse kunst. 
  Museum Gustaf, in het industriestadje Mänttä, is een van de oudste papierfabrieken in de regio. Het voormalig hoofdkantoor is een parel van jaren-dertig-architectuur. De bekroonde tentoonstellingen zijn gewijd aan de geschiedenis van papier en kunst. 
   
 • Dag 4 Tampere - Helsinki 
  Vertrek naar Helsinki, met onderweg stop in iitalla, voor een bezichtiging van het museum met de beroemde glasverzameling. Na aankomst in Helsinki een rondgang in de wijk Arabiaranta. Deze wijk, waaraan het Arabia-servies haar naam dankt, is de laatste decennia ontwikkeld tot een geliefde woonwijk met moderne architectuur, waarbij het design van Arabia ook een rol speelt.
   
 • Dag 5 Helsinki  
  Vandaag een architectuurrit door Helsinki met bezoek aan het iconische, door Eliel Saarinen ontworpen Jugendstil-station (voltooid in 1919) en de spectaculaire openbare bibliotheek Oodi van ALA Architects uit 2018, van glas en hout in de vorm van een schip. Aansluitend bezoek aan zowel het contemporaine kunstmuseum KIASMA als het Amos Rex museum - een van de grootste particuliere kunstcollecties van Finland, in 2018 geopend met 7000 werken, vooral Finse kunst vanaf 1900, uit de collectie van Amos Anderson (1878-1961). Naast de bijzondere collecties zijn deze beide musea ook architectonisch zeer vernieuwend.  
   
 • Dag 6 Helsinki – Amsterdam  
  Op de laatste ochtend in Helsinki een bezoek aan huis en studio van de beroemde architect Alvar Aalto en transfer naar de luchthaven. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl