York en Yorkshire

Hoogtepunten van deze reis

 • Verkenning van de zeer mooi gelegen ruïne van Fountains Abbey
 • Bezichtiging van de architectuur en kunstcollecties van Harewood House en Castle Howard
 • Bezoek aan de 19de-eeuwse kerk St. Martin-on-the-Hill, met Prerafaëlitische kunstwerken van Dante Gabriele Rosetti, Edward Burne-Jones, Ford Madox Brown, Philip Webb en William Morris

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

Mei,

York en Yorkshire hebben een lange, rijke geschiedenis die duidelijk blijkt uit de vele overblijfselen uit de tijden van de Romeinen en de Vikingen, maar ook uit de kathedraal en de middeleeuwse kerken en straatjes en de elegante Georgiaanse periode. We bezoeken de heerlijke stad en doorkruisen het mooie landschap met heuvels en dalen op zoek naar de imposante landhuizen, abdijruïnes, en kerken.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 - Via Harrogate en Ripon naar York  
  Ochtendvlucht per KLM-lijndienst van Amsterdam naar Leeds/Bradford. Onze touringcar brengt ons allereerst naar Harrogate. We wandelen door de elegante spa town met historische huizen, antiekshops en kleurrijke tuinen en we genieten van onze eerste high tea in de befaamde tearoom Bettys, opgericht in 1919. Dan rijden we naar de levendige stad Ripon, waar Schotse monniken al rond 660 een abdij stichtten. Hier bezoeken we onder meer de middeleeuwse kathedraal met haar crypte en haar befaamde middeleeuwse koorstallen en misericorden. In York installeren we ons in het gunstig gesitueerde Middleton hotel York. Welkomstdiner in een goed lokaal restaurant.  
   
 • Dag 2 - York  
  Onze stadsverkenning van York begint met een bezoek aan de Minster, bekend om zijn prachtige gebrandschilderde ramen. Deze kerk, waaraan van de 11e tot de 15e eeuw gebouwd is, vertoont duidelijk de verschillende fasen van de Engelse gotiek. Wij bezoeken ook het ronde chapter house, de undercroft en de crypte waar de kerkschatten zijn ondergebracht. Na de lunchpauze wandelen we door de smalle middeleeuwse Shambles winkelstraat, via de snickleways en een deel van de middeleeuwse stadsmuur, naar de ruïnes van de abdij van St. Mary en het Yorkshire Museum. Hier bezichtigen we de tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en haar abdij.  
   
 • Dag 3 - Fountains Abbey en Harewood House  
  Per touringcar rijden we westwaarts naar Fountains Abbey, de zeer mooi gelegen ruïne van de eertijds machtige Cisterciënzer abdij. Na een wandeling door de Studley Royal Water Garden pauzeren we op een aangename plaats voor de lunch. Dan rijden we naar Harewood House, een 18e-eeuws landhuis, omgeven door fraaie landschapstuinen. In het door Robert Adam ingerichte interieur bevindt zich een indrukwekkende kunstcollectie met Italiaanse renaissanceschilderkunst en werken van Turner, Reynolds en Gainsborough. 
   
 • Dag 4 - York  
  Na een verdere verkenning van de stad en haar monumenten bezichtigen we de Merchant Adventurers’ Hall met haar indrukwekkende dakconstructie. Deze middeleeuwse gildehal diende deels ook als ziekenhuis. Na de vrije lunch bezoeken we Fairfax House, een karakteristiek Georgian stadshuis gebouwd in de 18e eeuw en ingericht in die stijl. De rest van de middag is vrij voor bijvoorbeeld Evensong in de Minster, een bezoek aan het Treasurer’s House, of aan het Jorvik Viking Centre. 
   
 • Dag 5 - Rievaulx en Castle Howard  
  We rijden noordwaarts naar Castle Howard, het majestueuze verblijf van de familie Howard, de graven van Carlisle. We bekijken er de prachtige collectie met beelden uit de oudheid en talloze schilderijen, onder meer het portret van Hendrik VIII door Hans Holbein. Het park eromheen met waterpartijen en tempeltjes ademt een bijzondere grandeur. Na de lunchpauze maken we een korte stop in het leuke stadje Helmsley, vanwaar we koers zetten naar het Rievaulx Terrace. Op dit heerlijke sikkelvormige terras treft u een theekoepel en mooie tempeltjes. We hebben hier een goed uitzicht op de ruïne van Rievaulx Abbey, de eerste Cisterciënzer abdij in Noord-Engeland. Bij mooi weer dalen we af in de ruïne zelf. 
   
 • Dag 6 - Via Pickering naar Whitby en Scarborough 
  Vandaag een daguitstap naar de charmante kustplaatsen Whitby en Scarborough. We rijden via Pickering, waar we een bezoek brengen aan de Peter en Pauluskerk met middeleeuwse muurschilderingen. Na een  tocht dwars door het North York Moors National Park bekijken we In Whitby de nog altijd imposante ruïne van de  abdij die Bram Stoker inspireerde tijdens het schrijven van zijn Dracula.  
  Na de lunch rijden we naar de typisch Victoriaanse kustplaats Scarborough. Tijdens ons bezoek zien we onder meer het middeleeuwse Scarborough Castle en het graf van Anne Brontë, een van de beroemde drie schrijvende gezusters Brontë. Tot slot bezoeken we de 19de-eeuwse kerk St. Martin-on-the-Hill, geheel aangekleed met Prerafaëlitische kunstwerken en toegepaste kunst uit de Arts and Crafts beweging, te zien zijn onder meer werken van Dante Gabriele Rosetti, Edward Burne-Jones, Ford Madox Brown, Philip Webb en William Morris. 
   
 • Dag 7 - Selby en Beverley 
  ’s morgens naar Selby waar we de grote Romaanse abdijkerk bezichtigen welke bijzonder genoeg niet werd verwoest onder Hendrik VIII. De kerk bevat belangrijk middeleeuwse glas-in lood, waaronder het Washingtonraam met het wapen van de familie Washington die hier vandaan kwam. Het middeleeuwse wapen met stars and stripes leverde de inspiratie voor de Amerikaanse vlag. Vervolgens rijden we naar Beverley, waar we na gelegenheid tot lunch bezoeken brengen aan Beverley Minster en St. Mary’s Church. Het indrukwekkende gotische Minster herbergt belangrijk laatgotisch beeldhouwwerk, grafmonumenten en koorbanken met misericordes. St. Mary heeft behalve beeldhouwwerk ook een beroemde 15de- eeuwse plafondbeschildering met de koningen van Engeland.  ’s Avonds genieten we van een gezellig afscheidsdiner. 
   
 • Dag 8 - Nostell Priory en terugreis  
  In de loop van de ochtend verlaten we onze standplaats voor een bezoek aan de Nostell Priory en haar prachtige parklandschap. Op de plaats van een middeleeuwse priorij werd in de 18e eeuw een indrukwekkend landhuis gebouwd, een meesterwerk van architectuur van onder meer Robert Adam. Het bevat veel Chippendale-meubilair en schilderijen. Aan het einde van de middag begint in Leeds/Bradford de terugvlucht per KLM-lijndienst naar Amsterdam. Aankomst ca. 20.00 uur. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl