Het verdeelde eiland van Aphrodite

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan Griekse en Turkse deel van Cyprus
 • Het klooster van de nationale heilige Barnabas, gesticht in 477
 • Paphos: de Romeinse opgravingen, Unesco–werelderfgoed

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

Oktober,

Cyprus is het mythische geboorte-eiland van godin Aphrodite, waar Marcus en Paulus het evangelie verkondigden. Het is in 2024 precies vijftig jaar verdeeld in een Grieks en een Turks gedeelte. Intussen lokt het eiland met werelderfgoed: zestig rijkelijk beschilderde kerken, Byzantijnse kloosters, Romeinse theaters, Venetiaanse forten, kruisvaardersburchten, oude moskeeën en Ottomaanse huizen getuigen van 10.000 jaar geschiedenis, van Feniciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Fransen en Tempeliers tot Venetianen, Turken en Britten. Een variatie in cultuur waar het landschap niet bij achterblijft, met groen beboste bergen, rotsachtige baaien, brede stranden en vruchtbare vlakten.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 Amsterdam – Larnaca – Nicosia 
  Aankomst in Larnaca en transfer naar Nicosia, gelegen op de grens tussen Grieks en Turks Cyprus. Overnachting in Nicosia.
   
 • Dag 2 Nicosia – Kerynia – Bellapais – Nicosia  
  Vandaag een deel van Turks Cyprus, de culturele hoofdstad Kerynia (nu Girne), met een schilderachtige oude haven, waar het spectaculaire Byzantijnse kasteel wordt bezichtigd. Hierna een stop bij de ruïnes van het gotische klooster Bellapais (Abbaye de la paix) uit het begin van de 13e eeuw. Terug in Nicosia, een afsluitende stop bij de 14e-eeuwse Agia Sophia-kathedraal (tegenwoordig Selimiye-moskee), in gotische stijl gebouwd onder de koningen uit de Lusignan-dynastie, en de grootste caravanserai van Cyprus. Overnachting in Nicosia. 
   
 • Dag 3 Nicosia – Famagusta – Salamis – Nicosia  
  Vandaag opnieuw een uitstapje naar het Turkse deel van Cyprus. Eerst Famagusta, gesticht in 274 v. Chr. als Arsinoe door Ptolemaeus II, zoon van een generaal van Alexander de Grote en farao van Egypte. Het was 700 jaar lang een levendig kosmopolitisch cultuurcentrum en onder de Britten de belangrijkste havenstad, maar het werd verlaten na de opdeling van 1974. Ooit de ‘stad van 365 kerken’, een voor elke dag van het jaar, waarvan de grootste, de St. Nicholaaskathedraal, is verbouwd tot Lala Moestafa Pasja-Moskee, nadat de Ottomanen het laatste Venetiaanse bolwerk veroverden. Het heiligdom is gebouwd in Frans gotische stijl tijdens de Frankische overheersing in de Middeleeuwen. Onder de nog bestaande Venetiaanse fortificaties is de Othello-toren, genoemd in Shakespeares tragedie. Op weg naar Salamis bezoek aan het klooster van de nationale heilige Barnabas, gesticht in 477, maar grotendeels 9e-eeuws en nu een museum. Na bezoek aan de Grieks-Romeinse resten van Salamis, waaronder de gerestaureerde gymnasium en theater, terug naar Nicosia. 
   
 • Dag 4 Nicosia – Larnaca – Limassol  
  ’s Ochtends verkenning van de hoofdstad van het eiland, Lefkosia, internationaal bekend als Nicosia. De excursie in het door een Venetiaanse muur omgeven oude centrum voert langs het Etnografisch Museum (in het 18e-eeuwse huis van Dragoman Hadjigeorgakis Kornesios), het aartsbisschoppelijk paleis (met de grootste collectie iconen op Cyprus) en de 17e-eeuwse Agios Ioannis-kathedraal. Na een korte bezichtiging van het aan de geschiedenis van Nicosia gewijde Leventis-museum vertrek naar Limassol. Onderweg bezichtiging van Larnaca, met onder meer de 9e-eeuwse Sint Lazarus-kerk, de Hala Sultan Tekke-moskee en de orthodoxe Mariakerk in Kiti met een beroemd vroegchristelijk mozaïek. Eenmaal in Limassol (Lemesos) een bezoek aan het fort en het middeleeuwse kasteel, herbouwd in 1594. Volgens de overlevering trouwde hier Richard Leeuwenhart met Berengaria van Navarra en kroonde hij haar tot koningin van Engeland in 1191. Overnachting in Limassol. 
   
 • Dag 5 Limassol – Paphos – Limassol  
  ’s Ochtends bezichtiging van Kourion (Curium), een Grieks-Romeinse site in het Britse deel van Cyprus, bekend om het heiligdom van Apollo Hylates en de villa van Eustolios. Vervolgens Paphos: het archeologische park, Unesco–werelderfgoed, dateert grotendeels uit de Romeinse tijd en heeft enige huizen met indrukwekkende mozaïeken. Bezoek aan werelderfgoed van Kouklia, ook bekend als Palaepaphos (Oud-Paphos), met de resten van koningsgraven en het Archeologisch Museum. Het Byzantijns Museum is beroemd om een 9e-eeuwse icoon van Agia Marina, die wordt beschouwd als de oudste van het eiland. Terug naar Limassol via de geboorteplaats van Aphrodite – de rots waar de uit het schuim van de zee geboren godin aan land kwam.
   
 • Dag 6 Limassol – Troödosgebergte – Kykkosklooster – Limassol  
  Vandaag een uitgebreide tocht door het indrukwekkend landschap rond de Olympus, de hoogste berg in het Troödosgebergte, met dichtbegroeide, majestueuze bergkammen, koele berglucht en fantastische vergezichten. Onderweg drie kloosters. Eerst Archangelos Michael, een kerk met houten dak in het dorp Pedoulas. Vervolgens het uitbundig versierde Kykkos-klooster, het rijkste van Cyprus, met de unieke drie iconen, toegeschreven aan de apostel Lucas, die als enige Christus en Maria naar het leven zou hebben geschilderd. Tevens bezoeken we het Agios Ioannis Lampadistis-klooster, een UNESCO-werelderfgoedlocatie in het dorp Kalopanagiotis. Afsluitend het wijndorp Omodos, waar de Comandaria wordt gemaakt, een van de oudste wijnen ter wereld. Overnachting in Limassol. 
   
 • Dag 7 Limassol –Noordelijke Troödos – Limassol   
  Vandaag verdere verkenning van de Troödos, beroemd om negen Byzantijnse kerken en een klooster, samen Unesco-werelderfgoed dankzij de indrukwekkend beschilderde interieurs. De Byzantijnen bouwden hun heiligdommen hoog in het binnenland, ver van de bedreigde kust. In Lagoudera behoren de unieke 12e-eeuwse fresco’s van de kerk Panagia Arakiotissa tot de belangrijkste van Cyprus. De Agiasmati-kerk in Platanistasa, voorzien van een fraai zadeldak, en de van binnen volledig beschilderde kerk van Assinou zijn eveneens mooie voorbeelden. Overnachting in Limassol.
   
 • Dag 8 Limassol – Larnaca – Amsterdam
  Ochtend ter eigen beschikking. Transfer naar de luchthaven van Larnaca en vertrek naar Amsterdam. 

  De volgorde- en onderdelen van het programma zijn onder voorbehoud. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl