Gouden Glans

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan de Alexander Nevski
 • Rondleiding in Nationaal Historisch Museum Sofia
 • Bezoek aan Arbanasi

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Cultuur
 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

Oktober,

Bulgarije kent een glansrijke geschiedenis: thuisbasis van de Thraciërs, Ulpia Serdica onder de Romeinse keizers en in de derde eeuw geboorteplaats van keizer Galerius, die een einde maakte aan de christenvervolgingen. Voor Constantijn de Grote gold 'Serdica mea Roma est' (Serdica is mijn Rome). Byzantijnse, Bulgaarse en Ottomaanse heersers wisselden elkaar af tot met de Russische overwinning in de Russisch-Turkse oorlog van 1877-78 een einde kwam aan de Turkse heerschappij over Bulgarije, dat in 1908 een onafhankelijk koninkrijk werd.  

Goud van de Thraciërs, kleurrijke iconen van Werelderfgoed-kloosters en glans van de voormalige koninklijke residenties vormen de schoonheid van Bulgarije, tussen een goudkleurige zeekust, rozenvalleien en bergen. 


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 Amsterdam - Sofia
  Na aankomst in Sofia een stadsoriëntatie met bezoek aan de grootste en belangrijkste kathedraal ‘s lands, de Alexander Nevski, met vergulde iconen, langs het Nationaal Theater Ivan Vazov en het Nationale Assembleeplein met het monument voor de Russische tsaar Alexander II, de ‘Tsaar-Bevrijder’. Overnachting in Sofia.
   
 • Dag 2 Sofia - Boyana-kerk - Sofia 
  's Ochtends vervolg van de bezichtiging van de Bulgaarse hoofdstad – langs de Sofia-synagoge, de grootste op de Balkan, en de Banya Bachi-moskee; daarna de oudste kerk van de stad, de uit de Romeinse tijd stammende St. Georgios (4e eeuw), en de opgegraven resten van Serdica, zoals Sofia in de Romeinse tijd heette. In de middag een uitstapje naar de Boyana-kerk (Werelderfgoed) uit de 10e eeuw – een juweel van Byzantijnse architectuur, bekend om de muurschilderingen. Terug in Sofia eerst een rondleiding in het Nationaal Historisch Museum, bekend om de indrukwekkende Thracische schatten, gevonden in verschillende grafcomplexen, en de mooiste gouden voorwerpen die gevonden zijn in de neolithische necropolis van Varna (uit ongeveer het 4e millennium voor Christus). Overnachting in Sofia.
    
 • Dag 3 Sofia - Veliko Tarnovo 
  In de ochtend vertrek naar Veliko Tarnovo. Na aankomst verkenning van Veliko Tarnovo, tweemaal hoofdstad van Bulgarije; van het Tweede Bulgaarse Tsarenrijk en nadat de onafhankelijkheid van het Osmaanse Rijk was afgedwongen. De oude stad is bekend om de 19e-eeuwse architectuur in Bulgaarse renaissancestijl, geïnspireerd op de Nationale Wedergeboorte, met als voorbeeld de herberg van Hadži Nikoli. Bezoek aan de middeleeuwse burcht Tsarevets, na de Ottomaanse verwoesting grotendeels gereconstrueerd. Overnachting in Veliko Tarnovo. 
   
 • Dag 4 Veliko Tarnovo - Kazanlik - Plovdiv 
  In de ochtend bezoek aan het Albanese dorp Arbanasi, bekend om middeleeuwse kerken. Vertrek richting Plovdiv. Onderweg stop in Kazanlik, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het neolithicum (6e-5e millennium v. Chr). Kazanlik is de stad van kunstenaars, rozen en Thracische koningen. De tombes van Kazanlik maken deel uit van een grote Thracische necropool uit de 4e eeuw voor Christus, sinds 1979 Unesco-werelderfgoed. Het befaamde Rozenmuseum en het Archeologisch Museum staan tevens op het programma. Overnachting in Plovdiv. 
   
 • Dag 5 Plovdiv  
  Vanochtend verkenning van Plovdiv, een van de oudste steden van Europa, ouder dan Athene, Rome en Constantinopel: ca. 6000 voor Christus al bewoond en veel later veroverd door de Macedonische koning Philippos II, vader van Alexander de Grote, die de stad omdoopte in Philippopolis.  
  De stadswandeling gaat langs o.m. het Romeinse Odeon, een villa en een Romeinse straat, nu ondergronds. Vervolgens het stadion van Hadrianus, het theater van Trajanus, de oude citadel en het Hindlian Huis, een traditioneel woonhuis–museum. Ten slotte de tuinen van Tsaar Simeon, aangelegd door de Zwitser Lucien Chevallaz na de onafhankelijkheid in 1878, met een fontein van Arnaldo Zocchi, een kleine basilica en twee poorten: de Philippolis-poort en de Ottomaanse Hiassar Kapiya. Overnachting in Plovdiv.
   
 • Dag 6 Plovdiv - Gorno Draglishte - Bansko 
  Transfer naar een klein treinstation, en vertrek per trein over de smalle spoorlijn voor een panoramische rit door de bergen naar het authentieke dorp Gorno Draglishte, alwaar een lunch bij een particulier, in het Desjka-huis, met karakteristieke lokale gerechten. Overnachting in Bansko. 
   
 • Dag 7 Bansko - het Rila-klooster - Sofia
  Na het ontbijt vertrek naar Sofia. Na een rit door het schilderachtige Rila-gebergte een bezoek aan een van de beroemdste Werelderfgoedmonumenten van Bulgarije, het 10e-eeuwse klooster van St. Ivan van Rila. Hier werd tsaar Boris III in 1943 begraven, maar door communisten in 1944 opgegraven en verbrand. Zijn hart is het enige wat teruggevonden is en door zijn weduwe herbegraven in Rila. Terug in Sofia bezichtiging van de Nationale Galerij, gehuisvest in het voormalige koninklijk paleis, gebouwd direct na de onafhankelijkheid. De tentoonstellingen zijn gewijd aan zowel Bulgaarse kunst als West-Europese. Overnachting in Sofia.
   
 • Dag 8 Sofia - Amsterdam  
  Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl