Schotland rondreis

Vol mythes en legendes

Ontdek alle bestemmingen
Eilean donan castle - Schotland rondreis

Rondreis Schotland

Door Schotland reizen is een unieke ervaring die u gevoelsmatig in een andere wereld en soms zelfs in een andere tijd doet belanden. Historische steden worden afgewisseld door uitgestrekte landschappen, terwijl steile kliffen de kustlijnen van een ruige uitstraling voorzien. De Schotse Highlands zijn een ongeëvenaard wandelgebied dat per trein en auto kan worden verkend. Een mooie manier om de enorme diversiteit van Schotland in relatief korte tijd te ervaren, is om over de North Coast 500 te rijden. Het wordt ook wel de Route 66 van Schotland genoemd en voert u in 830 kilometer langs kusten, natuurgebieden, steden en dorpjes. Desgewenst kunt u ook een tussenstop maken bij Loch Ness en zelfs per bootje het meer op waar Nessie, het beroemdste mythische wezen ter wereld, zich schuil zou houden. Schotland is daarnaast onlosmakelijk verbonden met whisky. Het koperkleurige goedje is voor de Schotten veel meer dan slechts een drankje en door heel het land staan legendarische distilleerderijen, soms zelfs eeuwen oud, waar u de kunst van het whisky maken kunt bewonderen en proeven. 

Bekijk alle Schotland reizen
Calda House - Schotland rondreis
Dunnottar castle - Schotland rondreis
Highlands - Schotland rondreis
Edinburgh - Schotland rondreis
Loch Ness - Schotland rondreis
Highlands - Schotland rondreis
Neist Point - Schotland rondreis
Ulig Bay - Schotland rondreis

Stedentrip Edinburgh  

Hoofdstad Edinburgh heeft een rijke geschiedenis die is verdeeld in een Old en New Town. In de middeleeuwse vesting van de Old Town prijkt Edinburgh Castle hoog boven de stad. Het uitzicht is fenomenaal en de kroonjuwelen een mooie bonus. Hiervandaan begint de Royal Mile, de bekendste straat in het centrum van Edinburgh met gezellige pubs, winkeltjes en kiltshops. De neoklassieke New Town heeft in grote mate de stedelijke architectuur bepaald voor stedenbouw in heel Europa. Beide stadsdelen zijn door Unesco erkend als werelderfgoed. En hoewel niemand voor het weer naar Schotland gaat, benadrukt de mistige stemming het mysterieuze karakter van Edinburgh. Vooral bij het vallen van de avond is de geheimzinnige sfeer te zien en te voelen zodra de oude straatlantaarns de steegjes verlichten en lange schaduwen werpen. Het spookachtige verleden, waar diverse Britse stadjes onlosmakelijk mee verbonden zijn, is naar verluidt nog steeds aanwezig in ondergrondse gewelven en gangen van Mary King’s Close.   

Stedentrip Glasgow 

Glasgow is qua oppervlakte en inwonersaantal zelfs groter dan hoofdstad Edinburgh. Op het gebied van handel en industrie is Glasgow toonaangevend, wat ook blijkt uit de indrukwekkende scheepswerven. Vergeleken met Edinburgh is Glasgow bovendien een jonge stad, want het overgrote deel ontstond pas na het jaar 1800. Na de Tweede Wereldoorlog raakte Glasgow in verval, maar een flinke injectie in cultuur en architectuur brachten de stad er weer bovenop met uiteindelijk de uitverkiezing tot Culturele hoofdstad van Europa in 1990. Glasgow is ook de stad van twee voetbalgrootmachten: Rangers en Celtic. De fans van beide clubs kunnen elkaars bloed wel drinken en deze rivaliteit leidt tot wedstrijden die op het scherpst van de snede gespeeld worden. De wedstrijd waarin beide clubs elkaar treffen wordt de 'Old Firm' genoemd. Het bijwonen is ronduit uniek door de enerverende sfeer en de passie waarmee de wedstrijd beleefd wordt.  

Golfen in Schotland 

Schotland is de bakermat van de golfsport. Enkele eeuwen geleden werd de voorloper van wat vandaag de dag bekend staat als golf uitgevonden in Schotland. De vele schitterende en gaaf onderhouden golfcourses in Schotland onderstrepen de grootsheid van deze sport. Het unieke aan golf spelen in Schotland is dat de uitzichten van de 'greens' vaak panoramisch zijn, met dikwijls de zee als magische achtergrond. 

Ontdek de Highlands 

De Highlands zijn misschien wel het grootste speerpunt van Schotland. Een aaneenschakeling van uitgestrekte landschappen, fotogenieke kuststreken, sfeervolle plaatsjes en vermaarde blikvangers zoals het viaduct van Glenfinnan (bekend van de Harry Potter filmreeks) bewegen aan u voorbij wanneer u als passagier meereist aan boord van de legendarische trein The Royal Scotsman. Start- en eindpunt is in vrijwel alle gevallen Edinburgh, dus een culturele stedentrip laat zich perfect combineren met een treinreis door de Highlands. 

Culturele reis Schotland 

Schotland is een cultuurparel die zijn weerga niet kent. Alleen al hoofdstad Edinburgh biedt de cultuurliefhebber een aaneenschakeling van unieke bezienswaardigheden, historische bouwwerken en literair erfgoed. In de directe omgeving van Edinburgh weerspiegelen statige landhuizen, imposante kastelen en sierlijke kerken vervlogen tijden. Glasgow en Durham beschikken eveneens over een breed scala aan bezienswaardigheden, genoeg om uw ogen enkele dagen uit te kijken. De natuur van Schotland is nergens anders ter wereld te vinden en daarmee ronduit uniek. De Highlands, nationale parken, ruige kustlijnen en glooiende heuvels dragen stuk voor stuk bij aan dit verleidelijke totaalplaatje. Voorts vindt u in Schotland enkele goed bewaard gebleven bouwwerken die de geschiedenis een gezicht geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Hadrian's Wall, de verdedigingsmuur die maar liefst 1.900 jaar terug in de tijd gaat. 

Praktisch

Reisseizoen informatie

Geschikte reisperiodes naar Schotland

jan
feb
maa
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
  • Geen ideale maand
  • Goede maand
  • Ideale reismaand

IN Spired

Vraag voor extra inspiratie het gratis reismagazine aan.

Magazine aanvragen