Saoedi-Arabië – van werelderfgoed tot Andy Warhol

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan het Medina Museum in een Ottomaans treinstation
 • Verkenning van werelderfgoed Hegra en de koningsgraven van Dedan
 • Bezichtiging van Diriya

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Cultuur

Reisperiode(n)

November,

Saoedi-Arabië spendeert miljarden oliedollars aan cultuur en prestigieuze architectuur om minder afhankelijk te worden van olie. Riad staat inmiddels bekend om de festivals en tentoonstellingen die het jaar door plaatsvinden. Djedda biedt een scala aan moderne galeries. In Al Ula, het ‘Saoedische Petra’, pronken moderne kunstbiënnales met grote namen als Andy Warhol, naast uitgehouwen tomben en prehistorische rotstekeningen. Iconische architecten Zaha Hadid, Yayoi Kusama en Jean Nouvel drukken een nieuwe stempel op de woestijnstaat. Werelderfgoed en de pelgrimsspoorlijn naar Mekka, megaprojecten, forten en dadelboerderijen - achter de eeuwenoude sluier van Saoedi-Arabië is er veel bekijks.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 Amsterdam - Jeddah
  In de middag vertrek per rechtstreekse vlucht naar Jeddah, bruisende handelscentrum en smeltkroes van volkeren, aan de Rode Zee.
   
 • Dag 2 Jeddah
  Eerst de binnenstad van Al Balad, gesticht in de 7e eeuw en een van de mooiste van het Midden-Oosten, op de Werelderfgoedlijst, met naar wierook geurende soeks, Ottomaanse huizen van koraalsteen en antieke moskeeën. Daarna Al Rahma, de 'drijvende' moskee. Na de lunch met uitzicht op de Rode Zee bezoek aan de dynamische galeries voor eigentijdse kunst, de Athr galerie en de Hafes galerie. Overnachting in Jeddah.
   
 • Dag 3 Jeddah
  Het monumentale Al Tayebat Museum, in traditionele Hijazi-stijl, bezit een grote, eclectische verzameling etnografische voorwerpen die 2500 jaar stadsgeschiedenis weerspiegelen. Wandeling langs de Corniche - de waterkant, met sculpturen van Joan Miró, Henry Moore, Baldaccini, Julio Lafuente, Maha Malluh en Victor Vasarely, geplaatst door een ambitieuze burgemeester in 1972. Bezoek aan Hay Jameel, de door de Abdellatif Jameel foundation opgerichte broedplaats voor beeldende kunst, muziek en film. De rest van de middag vrij - voor de befaamde soek, de centrale vismarkt of een van de indrukwekkende winkelcentra.
   
 • Dag 4 Jeddah - Medina
  Per hogesnelheidstrein naar Medina, de tweede heilige stad, waar Mohammed de moslimgemeenschap vestigde na zijn vlucht uit Mekka in 622 en zijn lichaam werd begraven. Pelgrims maken deze reis elk jaar. Niet-moslims mogen de moskeeën niet betreden, maar kunnen nu een deel van het 'Haram'-gebied bezoeken waar zich de belangrijkste bedevaartsoorden bevinden. Sightseeing omvat bezichtiging van de Qiblatain-moskee, van het slagveld van Jabal Uhud en dat van de slag om Badr, die het begin van de zesjarige oorlog tussen Mohammed en zijn stam uit Mekka markeerde. In het beroemde Ottomaanse treinstation uit 1908 kan het Medina Museum worden bezocht. 
  Een hoogtepunt van de bezichtiging is de lunch met uitzicht op de enorme Masjid al-Nawabi (de moskee van de profeet, die hij zelf zou hebben helpen bouwen), met de graven van de profeet, zijn dochter Fatima en de eerste kalief Aboe Bakr.
   
 • Dag 5 Medina - Al 'Ula
  Per bus naar Al’Ula, waar de twee oude koninkrijken Dedan en Lihyan ontstonden, die achtereenvolgens regeerden over het noordwesten van het Arabische schiereiland vóór de Nabateeërs. In de middag het stadscentrum, het oude treinstation van de Ottomaanse Hejaz-spoorweg, de beroemde Olifantenrots – resultaat van wind- en watererosie, een van de vele geologische wonderen van Al’Ula -, en de nieuwste kunstinstallatie in de woestijn: het concertgebouw Maraya, voor 500 bezoekers en geheel van spiegelglas, als zodanig vermeld in het Guinness Book of World Records.
   
 • Dag 6 Unesco sites Hegra & Dedan
  Bezoek aan Unesco-werelderfgoed Hegra (Mada’in Saleh), na Petra in Jordanië de hoofdplaats van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat welvarend werd door de handel in wierook en later ingelijfd bij het Romeinse rijk als de provincie Arabia. Een deels uitgegraven muur beschermde 60 hectare woestijn op de Wierookroute en omvat 111 grafmonumenten deels versierd met petroglyfen. Na de lunch op een dadelboerderij bezichtiging van de necropolis in Dedan, bekend om koningsgraven met uitgehouwen leeuwen. 
   
 • Dag 7 Al Ula - Riyad
  Vlucht naar de de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Riad. Weinig steden in de wereld zijn zo snel getransformeerd als Riyad, dat in de 20e eeuw uitgroeide van een klein, versterkt woestijndorp tot een moderne metropool van enkele miljoenen inwoners, glinsterende hoogbouw en een snelgroeiende hedendaagse kunstscene. De rondrit voert langs het fort Masmak, waar vanuit Abdoelaziz Al-Saoed de koninkrijken verenigde, en het Moerraba paleis, in traditionele Najdi-stijl – voormalige residentie van koning Abdoel Aziz Ibn Saoed, de stichter van Saoedi-Arabië. Moderne architectuur pronkt met het 302 meter hoge Kingdom Centre, en het 267 meter hoge Al Faisaliah Centre en het Financieel District Koning Abdoellah (KAFD). Dit bijna voltooide project van miljarden dollars beslaat 1,6 miljoen vierkante meter met glazen wolkenkrabbers, een met bomen omzoomde loopbrug die op een rivierbedding moet lijken en een moskee in de vorm van een woestijnroos. Het fantastische metrostation is van Zaha Hadid Architects. Onder voorbehoud bezoek aan het atelier van de befaamde kunstenaar Abdulnasser Gharem.
   
 • Dag 8 Riyad
  Vanochtend werelderfgoed Diriyah, de eerste hoofdstad en grootste opgraving van Saoedi-Arabië. 
  In de middag facultatief: Uitstapje naar erfgoeddorp Ushayqer, een leemdorp, 1500 jaar geleden gebouwd door bedoeïenen en een indrukwekkend gerestaureerd voorbeeld van traditionele Najajarchitectuur dat een kijkje biedt in de oude levensstijl van Saoedi-Arabië.
   
 • Dag 9 Riyad - Jeddah
  ’s Ochtends een bezoek aan het Nationale Museum en het museum voor eigentijdse kunst van de Misk Foundation. Avondvlucht van Riyad Airport, een architectuurhoogstandje met luchtbruggen en moskee, naar Jeddah.
   
 • Dag 10 Jeddah - Amsterdam
  In de ochtend directe vlucht naar Amsterdam.

  N.B. Programmavolgorde en -onderdelen onder voorbehoud van wijziginigen.
   

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl