Oog in oog met een zebra, olifant of leeuw. Een loopsafari zorgt voor een totaal andere ervaring dan een jeepsafari. Lees hoe Harco van Uden een loopsafari in Zambia heeft ervaren. "Een spannende maar onvergetelijke ervaring!"
Deze ochtend word ik toch anders wakker. Het is half zes ‘s ochtends en om kwart over zes komt de zon op. Eergisteren zijn we aangekomen in South Luangwa National Park, het grootste en bekendste safari gebied van Zambia. Zambia behoort samen met Botswana en Zuid-Tanzania tot de meest ruige en pure safari gebieden van Afrika. De reden dat het nog onbekend is, heeft te maken met de politieke situatie van een tiental jaren geleden, de slechte infrastructuur en de daarbij horende hoge kosten om een safari te maken. Het gevolg is dat nog weinig mensen hier zijn geweest en de natuur de afgelopen jaren amper is veranderd. Toch leeft er een jarenlange safari traditie en is Zambia hét land waar de loopsafari zijn oorsprong heeft. South Luangwa heeft naast de Luangwa rivier vele open vlaktes waar je, onder begeleiding van goed opgeleide gidsen, op een verantwoordelijke wijze te voet de bush kunt ontdekken. Ik heb wel vaker stukjes gelopen als de gids vanuit de jeep iets dacht te zien, maar nu gaan we er zonder jeep op uit.
Na een kop warme chocomel en wat brood vertrekken we zodra de zon opkomt. Het is juli, winter in Afrika. Overdag loopt het kwik op tot 30 graden, maar de ochtenden zijn lekker koel en dus perfect om te wandelen. Daar gaan we dan. Mike onze gids loopt voorop met zijn geladen geweer en wij lopen er met zijn vieren achter aan. Mike heeft voor vertrek uitgelegd dat we ons zullen focussen op de details in de natuur zoals sporen, uitwerpselen, insecten, bomen en planten. “Maar..,” zegt hij, “we lopen dwars door South Luangwa en zoals jullie gisteren tijdens de jeepsafari hebben gezien is er hier aan groot wild (olifanten, buffels, leeuwen) geen gebrek.” Het is belangrijk dat we in een rechte lijn achter elkaar blijven lopen, geeft hij aan. “Als ik mijn hand opsteek sta je direct stil en als ik hurk maak je je klein. Het belangrijkste is dat je in geen enkele situatie gaat rennen ook niet als we oog in oog met een leeuw komen te staan.” Mmm..,” denk ik, “dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.” Maar Mike heeft de afgelopen twee dagen zoveel vertrouwen afgedwongen met zijn kennis en kunde van de Afrikaanse bush dat ik hem in deze volledig vertrouw. Als ik naar mijn mede wandelaars kijk, zie ik dat ze weinig zeggen en sommigen zelfs wat bleekjes zijn geworden.