Cook Eilanden: De eilanden ontdekken

Reisverhaal

Travel
strand-cook-eilanden

Er zijn van die eilanden die iedereen wel kent, maar die zo ver weg liggen dat erheen reizen eigenlijk niet snel als reële optie wordt gezien. De Cook Eilanden is hier het perfecte voorbeeld van. Al jaren is het mijn droom om deze bijzondere plek te bezoeken, maar echt concreet werd dit nooit. Ik was tijdens een eerdere reis door Australië en Nieuw-Zeeland dichterbij dan ooit, maar zelfs toen is het uiteindelijk niet tot een bezoek gekomen. De hoogste tijd om hier voor eens en voor altijd verandering in te brengen!

28 april jl. was de dag aangebroken: ik stapte op het vliegtuig naar de Cook Eilanden. Via Londen en Los Angeles vloog ik met Air New Zealand naar Rarotonga, het grootste eiland van de vijftien eilanden waaruit de Cook Eilanden bestaat. Van deze vijftien zijn er slechts drie bewoond: Rarotonga, Aitutaki en Atiu. Ik zou ze tijdens deze reis alle drie bezoeken.

Rarotonga is zoals gezegd het grootste en tevens hoofdeiland. Hier zijn dan ook verschillende barretjes, restaurants, supermarkten, een ziekenhuis, de luchthaven, verschillende soorten accommodaties en opvallend veel kerkjes. Vanuit Los Angeles, Sydney en Auckland vertrekken rechtstreekse vluchten naar Rarotonga . Ideaal dus om te combineren met een reis door Australië of Nieuw Zeeland. Rarotonga beschikt over prachtige villa’s aan het strand waar het heerlijk vertoeven is. Veel accommodaties hebben verschillende faciliteiten zoals snorkels, SUP, kajaks enzovoort. Dergelijke zaken kunt u dus gerust thuis laten, scheelt weer ruimte in de koffer. Accommodaties zijn er in alle soorten en maten en in verschillende prijsklassen, voor ieder wat wils. Verder is het erg leuk om het eiland rond te fietsen. De Eco Storyteller Cycle Tour is echt een aanrader. Onder begeleiding van een local fietst u op een rustig tempo het eiland over en onderweg worden er verschillende interessante verhalen en mythes over het eiland verteld.

Wat me meteen al opviel, is dat de lokale bevolking ontzettend vriendelijk (oprecht!) en vrolijk is. Er heerst echt een ongedwongen eiland sfeer. Niemand heeft er haast, niets moet en alles kan en mag.

uitzicht-cook-eilanden
rarotonga-vliegtuig-cook-eilanden
hangmat-cook-eilanden-strand
strand-bomen-rarotonga-cook-eilanden
rarotonga-strand-cook-eilanden
accommodaties-rarotonga-cook-eilanden

Ondanks het feit dat Rarotonga het grootste eiland is, is het met een oppervlakte van 67 km² ruim tweeënhalf keer kleiner dan Texel. Islandhoppen is derhalve de ideale manier om deze relatief kleine eilanden enkele dagen te bezoeken. Vanuit Rarotonga vloog ik met Air Rarotonga in 40 minuten naar het volgende eiland Aitutaki. Ook dit is wederom een paradijselijk eiland met een helder blauwe zee en parelwitte stranden. Blauwer en helderder dan dit wordt het water denk ik niet. Ik heb hier een eilandcruise gemaakt langs verschillende kleine eilandjes die eromheen liggen. Op enkele maakten we een korte stop. Je waant je bijkans echt op een Robinson Crusoe eiland. Alleen maar hele grote palmbomen, veel bush en voor de rest helemaal niets. Tijdens deze eilandcruise bestaat de mogelijkheid om al snorkelend kennis te maken met de adembenemende onderwaterwereld. Onderweg stopten we bij One Foot Island voor een uitgebreide lunch. Op dit eiland vind je het kleinste en enige onbemande postkantoor ter wereld. Je kunt hier een stempel halen voor in je paspoort en verschillende souvenirs kopen. Verder biedt One Foot Island een prachtig rif waar gesnorkeld kan worden en een aantal luxe resorts. Ik zou deze eilandcruise eenieder van harte aanraden!


Iets waar ik met verbazing naar heb gekeken, was een marathon die voor het eerst op Cook Eilanden werd gehouden. Bizar om te zien dat mensen met 35 graden een marathon gaan lopen. Wel erg bijzonder om dit mee te maken. Ook ben ik hier nog Nederlanders tegengekomen. Dan denk je: ik ben zo ver weg van huis, aan de andere kant van de wereld en zelfs hier op dit kleine eiland kom je ze tegen!

Na zeer vermakelijke dagen op Aitutaki was het tijd voor het volgende eiland: Atiu. Dit eiland bleek met geen mogelijkheid te vergelijken met Rarotonga en Aitutaki. Er wonen op Atiu tegenwoordig nog maar ongeveer 400 mensen. Wanneer je hier aankomt ga je echt terug in de tijd. Geen geasfalteerde wegen, weinig tot geen bereik met je telefoon en maar 2 fatsoenlijke accommodaties om te verblijven. Eentje is een Bed & Breakfast met slechts 3 kamers en de andere zijn 6 villa’s.
Voor liefhebbers van ongerepte natuur en actieve bezigheden is dit het perfecte eiland. Er zijn hier verschillende zeer fraaie wandelroutes, alsmede een imposante cavetour met Marshall. Wat mij echter het meest is bijgebleven, is deelnemen aan een Poonui Tummunu Sessie. Dit is een traditie die de locals altijd op vrijdag doen. Je gaat met verschillende mensen in een kring zitten en de locals eromheen spelen muziek waarbij het opperhoofd drank uitdeelt. Het is vervolgens de bedoeling dat je 10 rondes om de beurt een kopje zelf gebrouwen wijn (het lijkt meer een beetje op bier) drinkt. In het midden op de tafel ligt een hele hoop fruit om te snacken tussendoor. Na 10 rondes dien je jezelf voor te stellen. Dit is een erg leuke manier om kennis te maken met de tradities van deze locals en zo nader tot elkaar te komen.

Mijn bezoek aan deze bijzondere eilandengroep is voorbij gevlogen, maar ik heb van iedere seconde genoten. Het was een zeer bijzondere, afwisselende reis. De mensen op de Cook Eilanden zijn de aardigste mensen die ik ooit ontmoet heb. Ze zijn het beste te vergelijken met Nieuw-Zeelanders, alleen dan nóg relaxter.

De opvatting dat de meeste eilanden ‘veel van hetzelfde’ zijn, gaat voor de Cook Eilanden beslist niet op. De vibe die er hangt is uniek, evenals de bijzondere bewoners. Het is de ideale bestemming voor een paradijselijke break in een uitermate ontspannen en ongedwongen sfeer. U wordt met open armen ontvangen. Kia Orana (Welkom, dat u maar lang mag leven)!

Reizen

Gerelateerd reisaanbod

Strandvakantie Rarotonga- Ikurangi Eco Retreat

Pakketreis
 • Cook-Eilanden
 • Zon
 • Eilanden
 • Pakketreis
 • met partner
Holidays

Strandvakantie Fiji - Six Senses Fiji

Pakketreis
 • Fiji
 • Zon
 • Strand
 • Eilanden
 • Pakketreis
 • met partner
 • vrienden
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
 • 3 generaties
 • met gezin (kinderen >12 jaar)
Holidays