Keizerlijk Wenen

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezichtiging van de de omvangrijke kunstcollectie van het Belvedere
 • Klosterneuburg, met het beroemde Verdun-altaar, de indrukwekkende Marmeren Zaal en de oudste wijnkelders van Oostenrijk
 • Verkenning van de keizerlijke appartementen en de Schatkamer van de Hofburg.

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

Oktober,

Dit najaar verkennen we de nalatenschap van ruim vijf eeuwen Habsburgse heerschappij in en rondom Wenen. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk duidt tijdens de reis befaamde bouwprojecten, die tot op de dag van vandaag het aanzien van de Oostenrijkse hoofdstad bepalen: van de gotische Stephansdom tot de barokke Karlskirche, van het keizerlijke slot Schönbrunn uit het Goldene Jahrhundert van Maria Theresia tot de befaamde Ringstraße uit de niet minder gouden eeuw die daarop volgde. 


Bewaar in moodboard
 • 1e dag – Naar Wenen  
  Vertrek naar Wenen per rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam. Aansluitend vervoer naar het gunstig gelegen eersteklas Hotel Kaiserhof Wien. In de namiddag bezoeken we tijdens een eerste orienterende stadswandeling de Kapuzinergruft, waar de meeste Habsburgers begraven liggen, en de uitbundige, barokke dubbeltombe van Maria Theresia en Frans Stephanus contrasteert met de bewust eenvoudig gehouden sarcofaag van hun zoon Jozef II. 's Avonds welkomstdiner in een lokaal restaurant. 
   
 • 2e dag – Het barokke Wenen  
  's Ochtends voortzetting van onze verkenning van de oude stadskern. We bezichtigen de grotendeels gotische Stephansdom, waarvan de royale opzet de al vroeg tomeloze ambities van de Habsburgers illustreert, die toen nog slechts aartshertogen van Oostenrijk en nog geen keizers waren. Daarnaast zien we de drie barokmonumenten op naburige pleinen - de Dreifaltigkeitssäule op de Graben, de Vermählungsbrunnen op de Hohe Markt en de Mariasäule Am Hof en de barokke Jezuïetenkirche. 
  's Middags bezoek aan het Kunsthistorisch Museum, dat de belangrijkste verzamelingen van de Habsburgers bevat, die tezamen hun internationale artistieke blik illustreren. De hofarchitect van Karel VI (de vader van Maria Theresia), Johann Bernhard Fischer von Erlach, verrijkte Wenen met twee bijzondere barokkerken. Op weg naar het Kunsthistorisch Museum komt men langs de Peterskirche. Aan de Ringstrasse ligt de bizarste van de twee, de Karlskirche, gesticht naar aanleiding van de pestepidemie van 1713. Met de twee grote 'Romeinse' triomfzuilen ter weerszijden van de aan de Sint Pieter in Rome ontleende koepel belichaamt dit godshuis de sterk religieus gekleurde, universele aanspraken van de Habsburgers, want zij verwijzen naar het Habsburgse wapen met de Zuilen van Hercules. 
   
 • 3e dag – De Ringstrasse en Hofburg 
  Na het ontbijt begeven we ons via de brede Ringstrasse, een van de meest prestigieuze stedenbouwkundige projecten uit de negentiende eeuw naar de Hofburg. Tijdens onze wandeling passeren onder meer de Staatsoper, Museumplatz, Parlement, Rathaus, Burgtheater, en de Heldenplatz, waar twee naar elkaar toe steigerende, bronzen ruiterstandbeelden de staffage vormen van het imposantste plein van Wenen, de revue. 
  Tot de prestigieuze uitbreiding onder Frans Jozef was de Hofburg zelf een weinig indrukwekkende, rommelige verzameling gebouwen, die zich op geen enkele wijze met de stadsresidenties van de meeste Europese koningen meten kon. Het bijzonderste was de barokke Hofbibliotheek. We bezoeken uiteraard de keizerlijke appartementen, alsmede de Schatkamer met zowel de jonge Oostenrijkse als de oeroude Roomse keizerskroon.  
  De namiddag ter vrije besteding. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de Albertina, een van de mooiste kunstcollecties van Wenen ondergebracht in het Palais Erzherzog Albrecht, of een van de musea in het MuseumsQuartier zoals het Mumok. 
   
 • 4e dag – Laxenburg en Klosterneuburg 
  Deze morgen bezoek aan Laxenburg, direct ten zuiden van de hoofdstad. Het Slot vormde in hun laatste anderhalve eeuw een populair buitenverblijf van de keizers. Jozef II liet het 'Engelse' landschapspark aanleggen, dat in zijn opzet daardoor nu sterk met het strakke 'Franse' barokpark van het morgen te bezoeken Schönbrunn contrasteert. Geheel conform de tijd mocht ook een romantisch, pseudo-middeleeuws kasteel, de Franzensburg, niet ontbreken, waar het bezoek met een rondleiding besloten wordt. Vervolgens doorreis naar Klosterneuburg, ten noordwesten van Wenen, aan de andere zijde van de Kahlenberg waar de Turken in 1683 werden verslagen. Na een rondgang door het klooster, waarbij we onder meer het beroemde Verdun-altaar, de privékamers van Karel VI en de indrukwekkende Marmeren Zaal zien bezoek en proeverij in de wijnkelders van het complex, de oudste van Oostenrijk. 
   
 • 5e dag – Het universele Wenen
  We eindigen ons bezoek aan Wenen met twee absolute hoogtepunten. 's Ochtends begeven we ons naar het Belvedere. Door de majesteitelijke baroktuin, waaraan de keizer zelf bij zijn Hofburg niet kon tippen, lopen wij omhoog naar het slot met zijn omvangrijke kunstcollectie. 
  's Middags bezoeken we het nieuwe Versailles: Schloss Schönbrunn, bij de bouw nog westelijk buiten de stad gelegen. We zien er de keizerlijke appartementen, de Spiegelzaal, net één meter langer dan die in Versailles, en het prachtige park. 's Avonds afscheidsdiner in een lokaal restaurant.
 • 6e dag – Terugreis  
  Na een vrije ochtend vertrekken we omstreeks het middaguur naar de luchthaven van Wenen voor de terugvlucht naar Nederland. Aankomst te Schiphol omstreeks 16.15 uur. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl

|
Wij gebruiken cookies

We kunnen deze plaatsen voor analyse van onze bezoekersgegevens, om onze website te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud te tonen en om u een geweldige website-ervaring te bieden. Voor meer informatie over de cookies die we gebruiken opent u de instellingen.