NRC Academie IJsland

Hoogtepunten van deze reis

  • Combinatie van de spectaculaire natuur met indrukwekkende moderne cultuur
  • Begeleiding op reis door cultuurhistoricus dr. Simon Halink
  • Bijdragen van de paleoklimatoloog Willem van der Bilt en schrijver Laura Broekhuysen

Accommodatie stijl

Thema

  • NRC
  • Cultuur

Reisperiode(n)

September,

Met inleiding en onder beleiding van cultuurhistoricus dr. Simon Halink, met bijdragen van paleoklimatoloog Willem van der Bilt en schrijver Laura Broekhuysen.

IJsland is een sciencefiction-landschap, met grillige ijsformaties en vulkanen, bemoste lavavelden en watervallen, van natuurgeweld en leegte. Nergens is zo duidelijk te zien hoe de mens zich aanpast - aan natuurextremen én aan uitdagingen van de moderne samenleving.    

Het geologisch jonge IJsland heeft een oude Viking-geschiedenis met hoogtepunten als een van de oudste parlementen ter wereld (in 930!) en de ontdekking van Amerika door de eerste Europeaan (rondom 1000!). Ondanks de bankencrisis is IJsland zeer welvarend. De indrukwekkende architectuur van Reykjavík, noordelijkste hoofdstad van Europa, is geïnspireerd door het dramatische landschap. Het ‘land van vuur en ijs’ is een van de coolest places to be – waar hippe moderniteit gepaard gaat met dorpse veiligheid en geborgenheid. Deze reis verbindt spectaculaire natuurschoonheid met analyse van de uitdagingen van West-Europa’s jongste staat (1944). 


Bewaar in moodboard

Dag 1  Amsterdam – Reykjavik - Hveragerði 

Rechtstreekse vlucht per Iceland Air naar Reykjavik. Na aankomst op de luchthaven Keflavik via een prachtige route langs een ruige lavakust richting onze overnachtingsplaats Hveragerði. Onderweg een stop in Krysuvik voor een korte rondgang door een geothermisch veld met een indrukwekkende hoeveelheid kokendhete modderpoeltjes. Diner en lezing door Willem van der Bilt, in het hotel Hveragerði, prachtig gelegen en voorzien van comfortabele hotpots.  

 

Dag 2  Hveragerði - Gouden Cirkel - Hveragerði 

Een hele dag durende excursie om de klassieke bezienswaardigheden van IJsland: de prachtige waterval Gullfoss, het beroemde Geysirgebied en de bakermat van de IJslandse democratie, Þingvellir of Thingvellir. Thingvellir is een plaats van grote historische betekenis, omdat hier in 930 de eerste Althing, de voorloper van het parlement, vergaderde. IJsland, op een breukvlak van de Midden-Atlantische rug, hoort bij Europa en Noord-Amerika. Bij Þingvellir, dat precies op deze kloof ligt, verzamelden zich tussen de 10e en 19e eeuw jaarlijks de IJslanders om belangrijke politieke en religieuze beslissingen te nemen. Zo werd het christendom, en later de reformatorische variant, bij wet ingevoerd.  

Overnachting in Hveragerði. 

 

Dag 3 Hveragerði – Borgarnes - Stykkishólmur 

Onze route naar het westen loopt onder de Hvalfjörður-fjord door en volgt de kust. We rijden onder Hvalfjördur en de Grabrokkrakter, beroemd om zijn prachtige vulkanische en bosrijke landschap en vanwege zijn Vikinggeschiedenis. Vanaf de top van de Grabrok-krater hebben we een geweldig uitzicht. Het museum in Borgarnes, met tentoonstellingen over de nederzetting IJsland, is een van de vele locaties in de stad waar de sage van Egil wordt belicht, over een 9e-eeuwse boer en krijger-dichter: de grafheuvel van Egils vader en zoon bevindt zich in een kleine herdenkingstuin vlakbij het museum. Overnachting in de omgeving van Stykkishólmur. 

 

Dag 4 Snæfellsnes  

Vandaag verkennen wij het schiereiland Snæfellsnes, beroemd om zijn dramatische kustlandschap, decor van verschillende sagen. Stykkishólmur is sinds de 19e eeuw een belangrijk handelscentrum in het westen van het land. In Hellnar wandelen we langs de grillige lavakust met op de achtergrond de indrukwekkende, met een ijskap bedekte vulkaan Snæfellsjökull. In het pittoreske havendorpje Arnarstapi zijn prachtige opgestapelde basaltrotsen te waarnemen. Afsluitend het Bjarnarhofn Haaienmuseum, om kennis te maken met 'hakarl', de traditionele dis van gezouten haaienvlees waar IJslanders sinds de Vikingtijd van genieten. Overnachting in de omgeving van Stykkishólmur.  

 

Dag 5 Westelijke Fjorden 

Vanochtend vertrek per veerboot naar de kleine veerhaven van Brjánslækur, via het eiland Flatey. Tijdens de drie uur durende overtocht hebben we kans om walvissen te spotten in het heldere water van Breiðafjörður. De reis door de Westelijke Fjorden voert naar Isafjörður, hoofdstad van de Westelijke Fjorden. Binnen deze ongerepte natuur is de invloed van de mens mondjesmaat aanwezig. In de oude haven van deze noordelijke plaats een wandeling, en overnachting in Isafjörður. 

 

Dag 6 Isafjörður - Patreksfjörður  

In de ochtend reis via de imposante Dynjandi-waterval reizen we naar Patreksfjörður, een authentiek vissersdorp en een van de oudste handelsposten in de Westfjorden. Vlakbij Patreksfjörður-fjord kan het volksmuseum in Hnjótur bezichtigd worden, met een bijzondere collectie voorwerpen van walvisjacht en visserij. Begin 20e eeuw was Patreksfjörður een pionier in de IJslandse visserijsector, waarmee de trawlervisserij werd geïnitieerd. Andere bezienswaardigheid is Látrabjarg, een veertien kilometer lange rij van kliffen, op verschillende plekken 400 meter hoog, de westelijkste punt van IJsland. Overnachting in Patreksfjörður. 

 

Dag 7 Patreksfjörður – Eirikstaðir - Borgarfjörður 

Vertrek richting Borgarfjörður. Onderweg stop in Eirikstaðir waar een replica van het Vikingen-landhuis te bezichtigen is. Borgarfjörður kent een rijken Vikingengeschiedenis. De natuurattracties van de regio zijn de Deildartunguhver, het grootste warmwaterbrongebied van Europa. Hier ziet men het water borrelen en koken op een indrukwekkende temperatuur van 97 graden Celsius. Andere populaire warmwaterbronnen in de regio zijn de Hraunfossar watervallen, waar helderblauw water door zwarte lavaformaties stroomt en de Barnafoss watervallen met nog briljanter blauwe kleuren. Overnachting in de omgeving van Borgarfjörður. 

 

Dag 8 Borgarfjörður en omgeving  

Vandaag een uitstapje naar Reykholt, langs de watervallen. Onderweg een stop in Húsafell, bekend om het werk van de hedendaagse beeldhouwer en kunstenaar Páll Guðmundsson. Oostwaarts zijn de randen van de centrale hooglanden, lavavelden en bossen, daarachter de gletsjers van Langjökull en Eiríksjökull. In Reykholt eerst een tentoonstelling gewijd aan Snorri Sturluson (overleden 1241), een beroemd middeleeuws stamhoofd-historicus, en zijn rol in de 13e-eeuwse politiek en cultuur. Overblijfselen uit zijn tijd zijn onder meer Snorralaug (de hete poel), waarin hij zou hebben gebaad, een ondergrondse tunnel en de fundamenten van een middeleeuwse boerderij en hal. Er zijn hier aanwijzingen voor vroegchristelijke nederzettingen; naast de 19-eeuwse houten voorloper staat een opvallende moderne kerk. Overnachting in de omgeving van Borgarfjörður. 

 

Dag 9 Borgarfjörður – Reykjavik 

Na aankomst in de noordelijkste hoofdstad ter wereld een wandeling langs de architectonische hoogtepunten van de stad, waaronder Hallgrímskirkja (de kerk van Hallgrímur), met ervoor het standbeeld van Leifur Eiríksson, die Groenland en Amerika ontdekte, en het spectaculaire concertgebouw Harpa. In 2013 werd aan Harpa de Mies van der Rohe-prijs voor eigentijdse architectuur toegekend. Na de lunch in de oude haven in het havendistrict Granda het Nationaal Museum, dat een goed overzicht geeft van de geschiedenis van het land van de nederzetting tot heden. Overnachting in Reykjavik. 

 

Dag 10 Reykjavik 

Bezoek aan Climeworks in Hellisheidi (onder voorbehoud), bekend om innovatieve technologie: op 0,42 hectare haalt de Orka-fabriek jaarlijks tot 4000 ton CO₂ uit de lucht. De opgevangen CO₂ wordt ruim 10.000 jaar veilig ondergronds in IJsland opgeslagen met de Carbfix-methode. Middag vrij - bijvoorbeeld voor een bezoek aan het Nationaal Kunstmuseum, met een collectie hedendaagse IJslandse kunst, onder andere van de grootste IJslandse schilder, Jóhannes S. Kjarval (1885–1972). Of voor een uitstapje naar de beroemde Blauwe Lagune, voor een ontspannen afsluiting van de reis. 

Afsluitende lezing door schrijver Laura Broekhuysen, bekend van ‘Flessenpost uit Reykjavik’.  

 

Dag 11 Reykjavik 

Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl