Albanië - Sprookjesland achter de vervloekte bergen

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan het Onufri Nationaal Museum voor Iconografie
 • Verkenning van de archeologische site van Butrint
 • Bezoek aan Unesco-stad Gjirokastër

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

September,

Wie kent nog de Ruritanian romance, het oorspronkelijk Engelse literaire genre, razend populair rond 1900: avontuur, spanning, zwaardgevechten en romantiek in een Balkanland waar alles idyllisch én ruig was. De intrige draaide meestal om dwaze machtsverwikkelingen, met wrede mannen en onschuldige vrouwen in de hoofdrol. Een blonde westerling loste doorgaans alle problemen op. The Prisoner of Zenda werd tien keer verfilmd en zelfs Laurence Olivier en Marilyn Monroe speelden The Prince and the Showgirl, in een typerende film uit het genre.   

Albanië, een prototype van Ruritanië, is een land vol Romeins, Hellenistisch en Ottomaans erfgoed, gelegen achter de Albanese Alpen. In de eigen taal heten die ‘de vervloekte bergen’. Ze maken deel uit van een bergketen die zich uitstrekt van Kroatië tot Albanië. Daarachter begint een sprookjesland, dat desondanks ook een rauw-realistische, wellicht zelfs vervloekte geschiedenis kent. Meteen al met de onafhankelijkheid in 1912 begon de internationale status als Ruritanië, waar de ‘eerste koning van Albanië’, de Duitse circusartiest Otto Witte, een rol in speelde, maar ook de tweede, Wilhelmina’s achterneef Wilhelm zu Wied, plus de gedoemde majoor Lodewijk Thomson (1869-1914), de eerste Nederlandse militair die op een vredesmissie is gesneuveld. Vers koren op de Ruritaanse molen leverde koning Zog, van 1928 tot 1939 alleenheerser, met een voorkeur voor goudkleurige epauletten. Zeker is dat de vloek zich verdiepte met de stalinistische dictator Enver Hoxha, die het land overdekte met honderdduizenden bunkers. Na de implosie van het regime, in 1991, en het ineenstorten van malafide financiële instellingen, in 1997, verkeerde Albanië in een staat van anarchie. Honderdduizenden verlieten het land. De achterblijvers daarentegen verbazen iedere bezoeker met hun gastvrijheid, hartelijkheid en enorme volharding hun prachtige land opnieuw op de kaart te brengen, een sprookjesland achter vervloekte bergen, rijk aan natuurlijke, archeologische en historische schatten.  

Samen met journalist en schrijver Pieter van Os bezoeken we plekken die een belangrijke rol spelen in het boek dat hij schrijft over de geschiedenis van Albanië, verteld via gebeurtenissen in het centraal gelegen stadje Lushnjë. Niet alleen de monumenten van Albanië passeren de revue, maar ook historische figuren als nepkoning Otto Witte, moeder Teresa en de weduwe van dictator Enver Hoxha. Ontmoetingen met tal van opmerkelijke Albanezen typeren deze reis. 


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, Amsterdam – Tirana – Mrizi i Zanave 
  Aankomst op luchthaven van Tirana in de namiddag en transfer naar Mrizi i Zanave, de beste biologische boerderij van Albanië, met hotel en restaurant. Rondleiding door de eigenaar, waarbij hij laat zien hoe ze het eten uit de buurt verwerken (van keuterboertjes in de bergen/heuvels rond de boerderij, die zij feitelijk in leven houden c.q. van emigratie afhouden) en hoe hij een oude politieke gevangenis heeft getransformeerd. 

  Pieter van Os vertelt over een belangrijke schrijver uit de buurt, Gjergj Fishta, die (pas!) begin twintigste eeuw belangrijk was in de keuze van de letter waarin het Albanees zou worden geschreven: Latijn, Ottomaans-Turks, Grieks of een eigen, eerder ontworpen letter. Diner in Mrizi i Zanave en overnachting in Kruje.

 • Dag 2, Kruje – Elbasan – Lushnjë – Berat
  Vanochtend vertrek naar het zuiden, via het Patok-Fushe natuurreservaat, met schilderachtige natuur en vele bunkers uit de tijd van Enver Hoxha. Na een korte wandeling vervolg van de rit naar Elbasan voor een bezoek aan de fascinerende ruïnes van een ooit gigantische staalfabriek, in de jaren zeventig gebouwd door China, destijds de grote vriend van Albanië. 

  Vervolgens een rit naar Lushnjë, het stadje waar het nieuwe boek van Pieter van Os zich afspeelt. Tijdens de wandeling door de stad vertelt Pieter over het bewogen verleden, samen met een oude crimineel, die terugblikt op de tijd van anarchie en maffia.De begraafplaats van ‘de martelaren van de Tweede Wereldoorlog’ wordt bezocht, net als het museumpje voor het ‘Congres van Lushnjë’, een belangrijke stap, in 1920, naar werkelijke onafhankelijkheid van het land. 

  Einde middag rit naar Berat, een van de oudste steden in Albanië. Het historisch  centrum, met architectuur typerend voor de Ottomaanse tijd, is Unesco-Werelderfgoed. Overnachting in Berat.

 • Dag 3 Berat – Apollonia – Vlora 
  In de ochtend bezoek aan het 13e-eeuwse kasteel van Berat en het Onufri Nationaal Museum voor Iconografie, vernoemd naar de 16e-eeuwse Albaanse kunstenaar en aartspriester Onufri Argitis. Het museum bevat verschillende iconen van Onufri en zijn zoon Nikola, maar ook andere Post-Byzantijnse iconografen die in de omgeving van Berat actief waren. Na de lunch vertrek naar het archeologisch park van Apollonia (Unesco), ooit een van de grootste Griekse kolonies aan de Adriatische Zee, nu de grootste archeologische site in Albanië. Na de bezichtiging vertrek naar de baai van Vlora, alwaar overnachting.
   
 • Dag 4 Berat – Tragjas - Sarandë 
  Na het ontbijt vertrek naar Tragjas, een fascinerend spookdorp, door Duitse soldaten in de as gelegd in november 1944. Vervolgens rit richting Xamil, onderweg passage door het Llogara Nationaal Park voor spectaculair uitzicht over de Ionische Zee. Na de lunch in Qeparo, een mooi kustdorp, vervolg van de rit naar Xamil. Onderweg bezoek aan Porto Palermo, een kasteel aan de Albanese Riviera. Porto Palermo was ooit een oude Griekse havenstad genaamd Panormos. De burcht werd naar verluidt gebouwd door de Venetianen, maar wordt vaak in verband gebracht met Ali Pasja van Tepelene, gouverneur van Albanese afkomst in dienst van de Ottomanen en in het westen vooral bekend door de beschrijving van hem door dichter Lord Byron, die hem bezocht. Overnachting in Sarandë.
   
 • Dag 5 Sarandë – Butrint - Gjirokastër 
  ’s Morgens naar Butrint (Werelderfgoed), de voornaamste archeologische site in Albanië en een van de belangrijkste op de Balkan. De stad is gesticht in de 8e eeuw voor Christus door de Grieken en sindsdien bewoond, wat een aantal cultuurlagen opleverde. Na de bezichtiging een rit naar Gjirokastër. Eenmaal in Unesco-stad Gjirokaster verkenning van het Byzantijnse fort uit de 13e eeuw, deels gebruikt als politieke gevangenis en als Wapenmuseum. Vervolgens het Sjendulli-huis, een karakteristiek woonhuis. De oude bazaar is de moeite waard. Pieter van Os vertelt over ‘Kroniek van een stenen stad’, van de befaamde en in het Nederlands vertaalde schrijver Ismail Kadare, een boek dat beslist een aanrader is voor de reis. Overnachting in Gjirokastër.
   
 • Dag 6 Gjirokastër – Dürres - Tirana 
  ’s Ochtend vertrek naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Onderweg een stop in Durrës, niet alleen voor de Romeinse toren en het amfitheater, maar vooral voor een ontmoeting met een ‘gezworen maagd’, een oudere dame die haar hele leven al als man doorbrengt – naar een oude traditie uit het noorden van Albanië. Op het centrale plein van Dürres staat een borstbeeld van Lodewijk Thomson, die nog in 2000 tot ereburger van de stad werd benoemd. Dit borstbeeld is voorzien van zowel Albanees als Nederlands onderschrift: ‘Hulde aan de Nederlandse held van Durazzo’ (de Italiaanse naam voor Durrës). Het erachter liggende eetcafé met terras is ook naar Thomson vernoemd. Lunch volgt in de zogenaamde ‘bunker farm’, in een prachtig, ‘ongerept’ hoekje natuur in de buurt van Tirana, waar in een bunker een restaurant is gevestigd. Overnachting in Tirana.
   
 • Dag 7 Tirana 
  Na het ontbijt een stadswandeling - langs hoogtepunten als de klokkentoren en de Ethem Bey-moskee, het centrale plein met het beeld van nationale held Skanderbeg. Na een rondleiding, door Van Os, langs de socialistisch-realistische kunst in de Nationale Galerij, volgt een bezoek aan Kinostudio, dat de rijkdom van de filmindustrie tijdens de dictatuur toont. 

  Middag ter eigen invulling, bij voorbeeld voor een zelfstandig bezoek aan Bunk’Art, een museum over de dictatuur in een voormalige bunker. Of om zelfstandig Blloku te verkennen, ooit de wijk voor de hoogste partijbonzen, nu getransformeerd de buurt met de hipste bars. Afscheidsdiner en overnachting in Tirana.
   

 • Dag 8 Tirana - Amsterdam 
  In de ochtend transfer naar de luchthaven van Tirana voor de terugvlucht naar Amsterdam. En route nog bezoek aan Kruje, een oud stadje en de belangrijkste uitvalsbasis voor de nationale held Skanderbeg in zijn verzet tegen de Ottomanen in de tweede helft van de 15e eeuw.   

  N.B. Programmaonderdelen en – volgorde onder voorbehoud. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl