Pracht en praal in Oezbekistan

Hoogtepunten van deze reis

  • Proef de sfeer van de oude Zijderoute
  • Glinsterende minaretten en kleurrijke bazaars
  • Het iconische Registan plein in Samarkand
  • De heilige stad Bukhara en de zandkleurige stad Khiva
  • Verblijf in een oude Koranschool in het centrum van Khiva
  • Het contrasterende en moderne Tashkent

Treed in de voetsporen van geschiedenis’ grootste reizigers en veroveraars tijdens deze 10-daagse reis door Oezbekistan. Bewonder de architecturale en culturele erfenissen die zij achterlieten in Zijderoute steden Samarkand, Bukhara en Khiva. Ontrafel mysterieuze legendes, struin over kleurrijke bazaars en sluit uw reis af in Tashkent.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam - Samarkand

Vandaag vliegt u vanuit Amsterdam met Turkish Airlines via Istanbul naar Samarkand in Oezbekistan. U komt hier de volgende ochtend vroeg aan op de luchthaven. Bij aankomst wordt u hartelijk welkom geheten door uw chauffeur en direct naar uw hotel gebracht waar u kunt genieten van een welverdiende nachtrust.

Dag 2: Samarkand

De ochtend heeft u vrij te besteden om bij te komen van de korte nacht. In de middag maakt u samen met een privégids kennis met Samarkand, ook wel de ‘Parel van de Oriënt’ genoemd. Deze historische stad wordt beschouwd als een belangrijk knooppunt van wereldculturen met een geschiedenis die meer dan 2500 jaar teruggaat. U komt hier ogen te kort door de schitterende gebouwen en vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. De stad werkte als een magneet voor geschiedenis’ grootste reizigers, geleerden en veroveraars zoals Alexander de Grote, Djenghiz Khan en Timoer Lenk.

Dag 3: Samarkand

U bezoekt vandaag de beroemde papierfabriek Meros. Hier wordt het papier nog op traditionele wijze met de hand vervaardigd. Tijdens uw bezoek leert u alles over het productieproces van papier. Vervolgens bezoekt u de sterrenwacht van Timoers zoon Ulugh Beg, een beroemde astronoom. Hoewel dit gedeeltelijk vernietigd is, is het observatorium van grote betekenis in de hedendaagse wetenschap. Na de lunch bezoekt u de 14e-eeuwse Bibi-Khanym Moskee. De invloeden uit de oude handelscultuur is duidelijk voelbaar in de naastgelegen Sjab Bazaar waar u uren kunt ronddwalen tussen de vele marktkraampjes.

Dag 4: Samarkand - Bukhara

U reist naar Bukhara, de heilige stad aan de oude Zijderoute. Onderweg bezoekt u het reservoir Rabati Malik Sardoba, dit was in de tijd van handelaren en karavanen een vaste stop om water te drinken. Eenmaal aangekomen in Bukhara wordt u naar uw accommodatie gebracht waar u de rest van de dag vrij kunt besteden. Bukhara prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst en is onmisbaar tijdens uw bezoek aan Oezbekistan. In deze stad ontstond levendige handel door haar ligging aan de Zijderoute waardoor vele karavanen de stad bezochten. Hierdoor werd Bukahra een rijke stad wat u goed terug kunt zien in de prachtige gebouwen.

Dag 5: Bukhara

Vandaag maakt u samen met de gids een wandeling door deze fabelachtige stad. Alle straten van Bukhara leiden naar het centrale Lyab-i-hauz complex rond de waterbron van de oude stad. U bezoekt het imposante Poi Kalyan ensemble en verschillende belangrijke Koranscholen waaronder de 16e-eeuwse Miri Arab Madrassa, een gerenommeerde Islamitische universiteit die nog steeds in functie is. Na de lunch bezoekt u de heilige bron Chashma Ayub, volgens de legende creëerde de bijbelprofeet Job (Ayub) hier met zijn staf een waterput en redde daarmee de bevolking in tijden van extreme droogte.

Dag 6: Bukhara - Khiva

U vervolgt uw reis, via de Kyzylkum woestijn, naar Khiva. Dezelfde route werd ook afgelegd door karavanen die porselein en kruiden vervoerden over de Zijderoute. Afhankelijk van de reisdata, is het eventueel mogelijk om deze route per trein of vliegtuig af te leggen. Zodra u Khiva nadert ziet u een massieve stadsmuur, eenmaal door de poort van de binnenstad Itchan Kala stapt u een andere wereld binnen. Deze ommuurde stad was ooit een handelscentrum op de Zijderoute en werd vervolgens het centrum voor slavenhandel. U verblijft in een oude Koranschool die tegenwoordig dienst doet als comfortabel hotel op een prachtige locatie.

Dag 7: Khiva

U maakt een wandeling door de oude binnenstad van Khiva. Khiva kent maar liefst vijftig monumenten die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan, maar vandaag bezoekt u de meest bijzondere. In het centrum van Itchan Kala staat de Juma Moskee, waar vele Oezbeekse families samen komen om te bidden en elkaar te ontmoeten. U bezoekt onder andere de hoge Kalyan minaret en de blauw betegelde Kalta Minor waardoor u de skyline van Khiva zult blijven herkennen.

Dag 8: Khiva - Tashkent

's Ochtends wordt u naar de luchthaven van Urgench gebracht voor uw vertrek naar Tashkent. In de loop van de middag komt u aan in Tashkent en wordt u naar het stijlvolle hotel gebracht. ‘s Middags maakt u samen met een Engelssprekende gids een korte stadsexcursie. De brede boulevards, enorme pleinen en bombastische gebouwen domineren het straatbeeld van Tashkent dat in groot contrast staat met de oude Zijderoute steden.

Dag 9: Tashkent

Vandaag heeft u tijd om Tashkent op eigen gelegenheid te ontdekken. Als enige stad in Centraal-Azië beschikt Tashkent over een metronetwerk met prachtig gedecoreerde stations en barst het van de interessante musea, voortreffelijke restaurants en theater- en concertzalen. Een bezoek aan de bruisende Chorsu Bazaar mag ook absoluut niet ontbreken. Bekroond met een hemelsblauwe koepel herbergt de bazaar een regenboog aan kleurrijke ingrediënten en vult de geur van verse ‘plov’ de markthal. Neem uw tijd om rond te snuffelen en naar hartenlust te proeven van de diverse lekkernijen.

Dag 10: Tashkent - Amsterdam

Rond middernacht wordt u per privétransfer naar de luchthaven van Tashkent gebracht. Hiervandaan vliegt u in de vroege ochtend met Turkish Airlines via Istanbul naar Amsterdam. In de ochtend landt u op Amsterdam Schiphol waar er een einde komt aan uw reis. Welkom thuis na een indrukwekkende reis langs de oude Zijderoute!


Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, vervoer met chauffeur/gids, overnachtingen en genoemde activiteiten inclusief entreegelden inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover.

Wist u dat

Oezbeekse mannen begroeten elkaar met het schudden van de handen, terwijl ze de andere hand op het hard leggen. Vrouwen begroeten elkaar met een klopje op de rug.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl