Op ontdekkingsreis door de Stan-landen

Hoogtepunten van deze reis

  • Bezoek de vijf ‘Stan’-landen
  • Overnacht bij de brandende gaskrater Darvaza
  • Bewonder de Zijderoute steden van Oezbekistan vol pracht en praal
  • Maak kennis met de eigenaardigheden van Ashgabat
  • Slaap als een nomade in een Kirgizische yurt
  • Ontmoet de uiterst vriendelijke lokale bevolking

Centraal Azië is voor velen nog onbekend terrein. Toch zijn er al vele ontdekkingsreizigers en karavanen die u voorgingen in tijden van de Zijderoute. Tijdens deze reis maakt u kennis met de vijf ‘Stan-landen’, die elk een eigen karakter hebben.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam - Ashgabat (Turkmenistan)

U vliegt vanaf Amsterdam met Turkish Airlines naar Ashgabat waar u rondt middernacht landt. Bij aankomst wordt u welkom geheten door uw chauffeur en naar uw accommodatie gebracht voor uw welverdiende nachtrust. Ashagabat is de hoofdstad van Turkmenistan en tevens uw startpunt van een onvergetelijke reis.

Dag 2: Ashgabat

Na een goede nachtrust en een vers bereid ontbijt gaat u samen met een privégids de stad verkennen. U krijgt onder meer de grote trots van het land te zien: de Ahalteke paarden. Hiervan wordt gezegd dat dit type ras tot het oudste paardenras behoort. U brengt vervolgens een ander typerend bezoek aan het Alem Centrum, een gigantisch indoor reuzenrad en tevens hét symbool van Ashgabat.

Dag 3: Ashgabat - Nohur dorp - Ashgabat

Vandaag vertrekt u naar het dorpje Nohur gelegen in het Kopet Dag gebergte. U maakt op deze bijzondere manier kennis met het binnenland van Turkmenistan. Onderweg maakt u een stop om de Saparmurat Hadji moskee te bezoeken, opgericht ter nagedachtenis aan de helden die de zich hebben verdedigd tegen Russische troepen in 1881. Niet alleen op cultureel gebied wordt u verrast, u gaat tevens op zoek naar de Kow-Ata grotten, waar op 60 meter diepte een deel van een ondergrondse meer bevindt. U maakt kennis met een lokale familie en geniet vervolgens van een vers bereide lunch. Met een volle buik stapt u de auto in voor de terugrit naar Ashgabat.

Dag 4: Ashgabat - Darvaza

U gaat samen met een gids op pad om het eigenaardige Ashgabat te verkennen. U zult als snel zien waarom dit ook wel 'De Witte Marmeren Stad' wordt genoemd. De inmiddels overleden president Sapoermoerat Nijazov had een hekel aan de zogenaamde grijze Sovjet-gebouwen. Dit resulteerde erin dat de stad, middenin de Karakum woestijn, vol fonteinen, marmeren flatgebouwen en witte paleizen kwam te staan. In de middag reist u naar het noorden van Turkmenistan. De gigantische brandende gaskrater van Darvaza ligt middenin de Karakum woestijn van Turkmenistan en heeft een bijzonder verhaal. 's Avonds geniet u van een gezellig barbecue diner, terwijl u uitzicht heeft op de brandende gaskrater. U overnacht naar keuze in een eenvoudige tent of Yurt.

Dag 5: Darvaza - Khiva (Oezbekistan)

Nog voordat u de grens met Oezbekistan passeert bezoekt u Kunya-Urgench, een eeuwenoude stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat vanwege de vele monumenten uit de 11e tot de 16e eeuw. Na een overstap op de grens, brengt de chauffeur u naar de ommuurde stad, Khiva. Dit was ooit een handelscentrum op de Zijderoute en werd later het centrum voor slavenhandel. De gebouwen zijn zeer goed bewaard gebleven, waardoor Khiva een levend openluchtmuseum lijkt. U overnacht in een oude Koranschool die tegenwoordig dienstdoet als comfortabel hotel op een prachtige locatie in het historische centrum van de stad.

Dag 6: Khiva

Na het ontbijt maakt u samen met de Engelssprekende gids een wandeling door de oude binnenstad, Itchan Kala genaamd. Wist u dat het kleine stadje Khiva maar liefst vijftig monumenten heeft die een plekje hebben weten te bemachtigen op de Unesco-werelderfgoedlijst? Vandaag bezoekt u de meest belangrijke. Allereerst wandelt u naar het Pahlavan Makhmud mausoleum. Daarna wandelt u naar één van de mooist gedecoreerde gebouwen van Khiva; het Tash Hauli paleis. Tijdens uw wandeling komt u de ene na de andere minaret tegen, elk met een bijzonder verhaal.

Dag 7: Khiva - Bukhara

In de loop van de ochtend reist u naar Bukhara. Tijdens deze lange rit van ongeveer zeven uur doorkruist u de Kyzylkum woestijn, een route die voor honderden jaren ook werd afgelegd door karavanen die kruiden en porselein vervoerden over de Zijderoute. Afhankelijk van de reisdata is het eventueel mogelijk om per vliegtuig naar Bukhara te reizen. Na aankomst verblijft u in een authentiek boetiek hotel, waar u tot rust kunt komen van de lange reisdag.

Dag 8: Bukhara

Bukhara is een fabelachtige stad van maar liefst 2500 jaar oud. In tijden van de Zijderoute was Bukhara een belangrijke marktstad en een kruispunt op routes tussen Europa en het Midden-Oosten, India en China. Het Lyab-i-hauz complex is het centrum waar alle straten van Bukhara naartoe leiden. U wandelt hier langs de waterbron van de oude stad, bezoekt het imposante Poi Kalyan ensemble, te herkennen aan de saffierblauw-betegelde Kalyan Minaret. U bezoekt tevens verschillende Koranscholen, zoals de prachtige 16e-eeuwse Miri Arab Madrassa; een gerenommeerde Islamitische universiteit die nu nog in functie is. Tot slot maakt u kennis met een enorme citadel: ‘de Ark’.

Dag 9: Bukhara - Samarkand

U vervolgt uw reis door Oezbekistan naar Samarkand. U wordt naar het station van Kagan gebracht vanwaar u per hogesnelheidstrein, de Afrosiab, naar Samarkand reist. Bij aankomst op het treinstation van Samarkand wordt u naar uw accommodatie gebracht. De rest van de dag heeft u vrij te besteden om deze stad alvast op eigen gelegenheid te verkennen. Samarkand, ook wel 'Parel van de Oriënt' genoemd, wordt al eeuwenlang beschouwd als een cruciaal knooppunt van verschillende wereldculturen.

Dag 10: Samarkand

Samarkand werkte als magneet voor de grootste reizigers, geleerden en veroveraars zoals Alexander de Grote, Djenghiz Khan en Timoer Lenk. De laatstgenoemde heeft ervoor gezorgd dat de stad vol monumenten staat, zoals talloze prachtig gedecoreerde moskeeën, madrassa's en minaretten. Samen met een gids verkent u vandaag de stad. Het Registanplein is een iconisch kroonjuweel van Samarkand en wordt omgeven door drie madrassa's waarvan de Ulugbek dateert uit de 15e eeuw. De Bibi-Khanym Moskee kunt u al zien vanaf het Registanplein. Wanneer u dichterbij komt ziet u de prachtige versiering van marmeren gravures en geglazuurde tegels. De helderblauwe tegels op de zanderige gebouwen is prachtig en lijkt wel uit een sprookje te komen.

Dag 11: Samarkand - Penjikent (Tadzjikistan) - Zeven Meren - Penjikent

Vandaag begint de dag vroeg om op tijd in de auto te zitten voor de rit naar het derde 'Stan-land'; Tadzjikistan. Dit relatief onbekende land ligt tussen reusachtige landen als China, Kazachstan en Oezbekistan. Tadzjikistan wordt vaak overgeslagen, maar is wel een land met uitermate vriendelijke bevolking en adembenemende natuur. U rijdt door naar de Zeven Meren, ten westen van het Fan gebergte. Tijdens deze rit rijdt u over smalle wegen door dramatische berglandschappen. De uitzichten zijn fantastisch en foto-stops zullen regelmatig worden gemaakt. De Zeven Meren, ook wel Marguzor genaamd, liggen langs de Shing rivier en zijn helderblauw van kleur. U overnacht in Penjikent.

Dag 12: Penjikent - Ayni - Iskanderkul meer - Dushanbe

U brengt een bezoek aan Iskanderkul, één van de hoogtepunten van Tadzjikistan. Voordat u hier arriveert reist u door de Varzob kloof, langs de Anzob pas op 2900 meter hoogte. Alleen deze rit is al een beleving op zich vanwege de adembenemende uitzichten. Wanneer u aankomt bij het meer tussen de Fan gebergte, kunt u een verfrissende duik nemen in het bijzonder blauwe water. ‘s Middags rijdt u naar de hoofdstad van Tadzjikistan; Dushanbe. Dit is een van de meest aangename steden van Centraal Azië, er heerst een ontspannen sfeer met grote parken.

Dag 13: Dushanbe

Vandaag begint de dag met een bezoek aan het Hissar Fort, dat vroeger baden, tuinen en een paleis beschermde. Tijdens de Zijderoute jaren werd hier veel handel gedreven. Vervolgens rijdt u terug naar Dushanbe, voor een waar hoogtepunt van de stad: de 165-meter hoge vlaggenmast. U bezoekt daarnaast het Nationale Museum, het centrale plein en een monument van grondlegger Ismoili Somoni.

Dag 14: Dushanbe - Almaty

Vandaag laat u het boeiende Tadzjikistan achter en vervolgt u de reis naar het immense Kazachstan. U wordt naar de luchthaven van Dushanbe gebracht voor uw vlucht naar Almaty. Eenmaal aangekomen in Almaty wordt u welkom geheten en per privétransfer naar uw accommodatie gebracht. Onderweg bewondert u de prachtige, omliggende natuur. Almaty ligt tussen de bergen, wat voor prachtige plaatjes zorgt. U maakt u een stop in de Medeo kloof. Wanneer u doorrijdt bereikt u het populaire Shymbulak skigebied. Vanaf hier heeft u een opvallend mooi uitzicht op de berglandschappen.

Dag 15: Almaty

Wellicht kent u Almaty als Alma-Ata, de stad die in de 19e-eeuw door Russen werd aangewezen als hoofdstad van de Sovjetrepubliek Kazachstan. Ondanks dat het de status als hoofdstad heeft verloren, is het alsnog het belangrijkste culturele en zakelijke centrum van het land. Vandaag bezoekt u samen met de gids het Kazachse Staatsmuseum, waar u de geschiedenis van het land leert kennen. Verder rijdt u door de stad om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, zoals het Park van de 28 Panfilov-wachters, in het oosten van de stad. Daarna wordt u naar een geliefde plek van de inwoners gebracht, de Green Bazaar. U sluit de dag af op de Kok-Tobe heuvel, waar u een magnifiek uitzicht heeft over de stad.

Dag 16: Almaty - Charyn – Sary-oi (Kirgizië)

In de ochtend bezoekt u de tachtig kilometer lange Scharynkloof, onmisbaar tijdens uw bezoek aan Kazachstan. Deze kloof is een prachtige creatie van rode rotsen in vele vormen, ontstaan door water en wind. Het heeft iets weg van de Grand Canyon, maar is wel een stuk kleiner. Hiermee laat u Kazachstan achterwege en rijdt u naar het beroemde Issyk Kul meer in Kirgizië. Dit meer is het op één na grootste meer in de wereld en erg geliefd door de Kirgiezen en Russen. U overnacht aan de noordelijke oevers van het meer in een pittoresk dorpje.

Dag 17: Sary-oi - Karakol

U reist vandaag naar het oosten van het Issyk Kul meer, naar de plaats Karakol. Onderweg hier naartoe wordt gestopt om een aantal rotstekeningen van 800 jaar voor Christus te bewonderen. Na aankomst in Karakol brengt u een bezoek aan de verrassende Dungan Moskee. Het gebouw lijkt niet echt op een moskee maar is speciaal gemaakt voor de Chinese Moslims; de Dunganen die in 1880 zijn gevlucht voor de oorlog. In het hart van de stad ligt de Holy Trinity Russisch Orthodoxe kerk.

Dag 18: Karakol - Jeti Oguz - Kochkor

U reist verder door het binnenland van Kirgizië. De verblijfplaatsen zijn eenvoudiger, maar de ervaringen des te mooier. U komt langs de Jeti Oguz kloof, bekend van de rode rotspartijen met de naam 'Seven Bulls'. U vervolgt de route ten zuiden van het Issyk Kul meer naar het dorpje Bokonbaeva. Dit dorpje is gericht op het behouden van de natuur en het ontwikkelen van eco-toerisme. Hier maakt u kennis met een 'Eagle hunter', wat een traditioneel beroep is in Kirgizië. Met behulp van de adelaar jaagt de man op hazen en vossen. De dag eindigt in het dorp Kochkor, waar een lokale familie u de kunst van het weven van wollen tapijten laat zien.

Dag 19: Kochkor - Son Kul Meer

Na het ontbijt verlaat u Kochkor en reist u naar het Son Kul meer. Met haar ligging op een hoogte van ruim 3000 meter, is het Son Kul meer het hoogst gelegen meer in Kirgizië. Het meer wordt omgeven door bergen en is populair onder Kirgizische nomaden om te ontspannen. De herders uit de Naryn regio gebruiken het land om hun vee te laten grazen, terwijl ze zelf een duik nemen in het frisse water. Geniet zelf van deze rustige omgeving en de prachtige natuur. Het diner wordt vandaag voor u bereid en u overnacht in een traditionele Yurt.

Dag 20: Son Kul Meer - Burana - Bishkek

Nadat u afscheid heeft genomen van de nomaden vervolgt u de reis via de 3100 meter hoge 'Papegaaien Pas' naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Vanuit de groene Chuy-vallei komt plotseling een grote minaret tevoorschijn: de Burana Tower. Bijzonder hieraan is dat de minaret gebouwd is in de 11e eeuw en daarmee tot één van de oudste bouwwerken in Centraal Azië behoort. U kunt de toren beklimmen om zelf van het uitzicht te genieten waarbij vele ontdekkingsreizigers u voor gingen. U eindigt de reisdag in Bishkek.

Dag 21: Bishkek - Ala Archa - Bishkek

U begint uw dag met een bezoek aan de Aka Archa kloof, gelegen op 40 km van Bishkek. Het park bezit een rijke diversiteit aan flora en fauna, naast wilde geiten, herten en marmotten leven hier ook sneeuwluipaarden. U rijdt hierna door naar Bishkek voor een bezoek aan het centrum van de stad waar u wederom een combinatie ziet van imposante Sovjet-gebouwen, groene parken en uitermate gastvrije lokale bevolking.

Dag 22: Bishkek - Amsterdam

In de ochtend wordt u middels een transfer naar de luchthaven van Bishkek gebracht. Hiervandaan vliegt u met Turkish Airlines, via Istanbul, naar Amsterdam waar u in de ochtend arriveert. Welkom thuis na een indrukwekkende reis door de vijf Stan-landen van Centraal-Azië.


Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum. 

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, vervoer met gids en chauffeur, overnachtingen en genoemde activiteiten inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover.

Wist u dat

Donald Duck regelmatig naar 'Verweggistan' vluchtte?

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl