Hart van de Grote Zijderoute

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan het imposante Po-i-Kaljancomplex
 • Rondleiding door Shahi-Zinda
 • Uitstapje naar Sitorai Moch-i-Hossa

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Geschiedenis
 • Cultuur

Reisperiode(n)

April, September,

De roemruchte Zijderoute verbond volkeren en beschavingen en bepaalde eeuwenlang de koers van de wereldgeschiedenis. Terwijl Europa tot na 1500 aan de periferie lag van ‘de beschaafde wereld’, bloeiden in het Oosten grote welvarende steden, wetenschap en kunsten op.

Nergens is de glorie van de Zijderoute zo tastbaar als in Oezbekistan en zijn sprookjesachtige oasesteden Samarkand, Boechara en Chiva met de talloze bazaars, karavanserais, moskeeën en badhuizen.

De legers van de Perzische koning Cyrus, de wilde horden van Dzjengis Khan, de Grieken van Alexander de Grote, de angstaanjagende benden Hunnen die zich van de hellingen van het Pamir-gebergte op het land stortten en tal van andere legers trokken door Oezbekistan. Op de ruïnes van het door de Mongoolse horde verwoeste Samarkand bouwde de roemruchte Timoer Lenk (‘De Lamme’) een nieuwe, luisterrijke hoofdstad. “De bouwkunst is een kroniek van de wereld. Ze spreekt als liederen en legenden zwijgen”, schreef Nikolaj Gogol. Een ander juweel aan de Zijderoute is de romantische stad Boechara, waar de tijd stil is blijven staan. Het historische centrum is een lust voor elk ‘bereisd’ oog. Tijdens haar lange geschiedenis was deze stad een echte kweekplaats van kunst en wetenschappelijke ideeën.

De beroemde filosoof, medicus en wiskundige Avicenna leefde en werkte in Boechara. Marco Polo, die in de dertiende eeuw door deze gebieden reisde, meende dat hier “de fijnste en mooiste tapijten ter wereld worden vervaardigd.” De Oezbeekse hoofdstad Tasjkent maakt indruk met zijn groene boulevards en parken, musea en de uiterst decoratieve metro. In het ommuurde zestien eeuwen oude Chorezm (nu Chiva, Werelderfgoed) klopt nog steeds het hart van de grote Zijderoute.


Bewaar in moodboard

 

 • Dag 1 - Amsterdam - Tasjkent
  Vlucht naar Tasjkent met overstap in Istanboel. Na aankomst aan het begin van de nacht, transfer naar het hotel, alwaar overnachting.
   
 • Dag 2 - Tasjkent
  Na de lunch een stadsrondrit, waarbij we de belangrijkste pleinen en gebouwen van deze groene stad kunnen zien, zoals het Alisjer Navoj opera- en ballet theater, waarvan de architect ook het Leninmausoleum in Moskou ontwierp. Aansluitend een wandeling in de oude stad met op het programma het Kafal Shosji-mausoleum, de Barak Khan-madrassa en de Tjorsoe-bazaar. Tot slot bezoek aan het Museum voor Toegepaste Kunsten. Overnachting in Tasjkent.
   
 • Dag 3 - Tasjkent - Samarkand
  In de ochtend per sneltrein naar de ‘parel van de Oriënt’: Samarkand. Na aankomst verkennen wij het Registanplein met zijn prachtige koranscholen Oeloegbek en Schir Dor.
  Aansluitend bezoek aan Goer-Emir, het paleisachtige mausoleum van de machtige Timoer Lenk. Overnachting in Samarkand.
   
 • Dag 4 - Samarkand
  Vanochtend een rondleiding door Shahi-Zinda, een indrukwekkende necropolis waar de mooiste mozaïeken van Oezbekistan te zien zijn. We zien de Bibi-Hanoem-moskee, waarvan de bouw begonnen werd in 1399, na Timoers succesrijke veldtocht tegen India. ´s Middags bezoek aan de sterrenwacht van Timoers zoon Oloegbek en het Archeologisch Museum met kopieën van oeroude Sogdische muurschilderingen en de ruïnes van Afrosiab, in de vierde eeuw een van de bloeiende centra van het Sogdische rijk. We wandelen door de Siab-bazaar en overnachten in Samarkand.
   
 • Dag 5 - Samarkand – via Tachta-Karasja-gebergte naar Sjachrisiabz - Samarkand
  ´s Ochtends een dagexcursie naar Sjachrisiabz, de geboortestad van de beroemde krijgsheer Timoer de Lamme (Timoerlenk of Tammerlan), die als wrede veroveraar de geschiedenis in zou gaan. Eenmaal in Sjachrisiabz bezoek aan de resten van het Ak-Saray-paleis dat door Timoer Lenk werd gebouwd, maar vernietigd door Abdoellah Khan van Boechara in de zeventiende eeuw. Verder zien we hier enkele mausolea van het nageslacht van Timoer Lenk. Overnachting in Samarkand.
   
 • Dag 6 - Samarkand - Boechara
  Tocht naar Boechara. Vanaf de negende eeuw na Chr. was de stad als religieus en intellectueel centrum - de ‘pilaar van de islam’ - vermaard in de gehele islamitische wereld. Na aankomst in de middag de eerste wandeling in Boechara – met o.a. het mausoleum van Ismail Samani, het Tjasjma-Ayoeb- mausoleum en Tjor-Minor, een romantisch gebouw met vier minaretten. Aansluitend bezoek aan de befaamde bazaar onder de handelskoepels. Overnachting in Boechara.
   
 • Dag 7 - Boechara
  De hele dag in Boechara met bezoek aan het imposante Po-i-Kaljan-complex. De Kaljan-minaret was destijds een belangrijk baken voor de woestijnkaravanen en nog steeds domineert hij de stad. We zien ook de Bolohauz-moskee (de voormalige privémoskee van de emir) en de moskee Magokki-Atari. Aan het eind van de middag een wandeling door de oude stad met bezoek aan het Ljabi-hauz, een complex van drie monumentale gebouwen: de Nadir Divan Begi Madrassa, de Nadir Divan Begi Khonaga en de Koekeldasj Madrassa. Het centrum wordt gevormd door een immens reservoir (hauz). Diner en voorstelling in de Nadir Divan Begi Madrassa (facultatief). Overnachting in Boechara.
   
 • Dag 8 - Boechara
  ´s Ochtends zien we het Registan-plein met de versterkte residentie van de emirs, de Ark. Het complex omvatte ooit een complete stad, bestaande uit huizen, binnenhoven, officiële gebouwen en verblijfplaatsen voor de emir, zijn harem en familieleden. ´s Middags een uitstapje naar Sitorai Moch-i-Hossa, de zomerresidentie van de laatste emir, Said Alim Khan. Overnachting in Boechara.
   
 • Dag 9 - Boechara - Chiva
  Tocht via de Kizilkoemwoestijn naar Chiva, een stad uit de vijfde eeuw, ooit bekend als Chorezm. Het ommuurde, historische centrum van Chiva, Ichon Qal’a, werd in 1990 door de Unesco tot Werelderfgoed verklaard, als eerste locatie in Oezbekistan. De stad binnen de oude muren, met zijn moskeeën, Koranscholen en oude huizen, is nog verbazingwekkend intact. Overnachting in Chiva.
   
 • Dag 10 - Chiva
  Vanochtend wordt in Chiva het schilderachtige oude centrum Ichon Qal’a bezichtigd. In de oude stad bevinden zich ruim vijftig historische monumenten en vele oude huizen, vooral uit de achttiende en negentiende eeuw. In de middag transfer naar de luchthaven van Oergentsj en vlucht naar Tasjkent voor de overnachting.
   
 • Dag 11 - Chiva - Tasjkent
  In de ochtend een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten. In de middag vrije tijd in Tasjkent. ’s Avonds een voorstelling in het Alisjer Navoj-theater (facultatief).
   
 • Dag 12 - Tasjkent - Amsterdam
  Transfer naar de luchthaven in de zeer vroege morgen en terugvlucht naar Amsterdam via Istanboel.


  N.B. I.v.m. het vluchtschema in september wijkt het programma iets af t.o.v. april. Het programma in Tasjkent van dag 11 wordt dan op dag 3 gehouden. De dagen die daarop volgen verschuiven ieder met 1 dag.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl