De Zijderoute in Oezbekistan

Hoogtepunten van deze reis

  • Proef de sfeer van de oude Zijderoute
  • Het iconische Registan plein in Samarkand
  • Glinsterende minaretten en kleurrijke bazaars
  • Stijlvol verblijf in Tashkent
  • Bezoek aan keramiekwerkplaats en zijdefabriek
  • Ontdek de heilige stad Buchara

Treed in de voetsporen van geschiedenis’ grootste reizigers en veroveraars tijdens deze 8-daagse reis door Oezbekistan. Bewonder de architecturale en culturele erfenissen die zij achterlieten in Zijderoute steden Samarkand en Buchara. Ontrafel mysterieuze legendes, struin over kleurrijke bazaars en sluit uw reis af in Tasjkent; moderne Sovjetstad met een indrukwekkende historie.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam - Samarkand

Uw reis naar Oezbekistan staat op het punt van beginnen. U vliegt met Turkish Airlines via Istanbul naar Samarkand waar u na middernacht arriveert. Bij aankomst wordt u hartelijk welkom geheten door uw Engelssprekende gids en vervolgens per privétransfer naar uw accommodatie gebracht. De eeuwenoude stad Samarkand is een van de mooiste steden aan de beroemde Zijderoute en is tevens uw startpunt van een onvergetelijke reis.

Dag 2: Samarkand

Uw privé gids neemt u vanmiddag mee om kennis te maken met de ‘Parel van de Oriënt’; Samarkand. Deze historische stad wordt beschouwd als een belangrijk knooppunt van wereldculturen met een geschiedenis die meer dan 2500 jaar teruggaat. De stad werkte als een magneet voor geschiedenis’ grootste reizigers, geleerden en veroveraars zoals Alexander de Grote, Djenghiz Khan en Timoer Lenk. De verbazingwekkende monumenten die vandaag de dag het straatbeeld van Samarkand bepalen, zijn het werk van deze laatste veroveraar Timoerr Lenk, ook wel bekend als Tamerlane. Vanuit alle windstreken bracht hij de allerbeste ambachtslieden naar de stad en gaf hen de opdracht talloze prachtig gedecoreerde moskeeën, madrassa's en minaretten te creëren.

Dag 3: Samarkand

Vandaag bezoekt u de befaamde zijdefabriek Khudjum. Hier worden zijden tapijten volgens eeuwenoude technieken met de hand geweven en voorzien van prachtige Oezbeekse patronen (suzani's) en felle kleuren. Van begin tot eind wordt u meegenomen door het gehele productieproces; het stomen van de cocons, het ontrafelen van de draden en het draaien en verven van de draden met natuurlijke kleurstoffen uit de fabriekstuinen. Vervolgens een bezoek aan de sterrenwacht van de beroemde astronoom Timoers zoon Ulugh Beg. Na de lunch bezoekt u de 14e-eeuwse Bibi-Khanym Moskee, een gigantisch bouwwerk bekroond met majestueuze turquoise koepels. Tot slot brengt u een bezoek aan de galerij van modeontwerpster Valentina Romanenko en maakt u kennis met haar kleurrijke collectie geïnspireerd op oude tradities en bijzondere materialen van de Zijderoute.

Dag 4: Samarkand - Buchara

De reis gaat verder naar Buchara, de heilige stad aan de oude Zijderoute. Samen met uw chauffeur/gids reist u door desolate woestijnlandschappen naar uw eindbestemming van vandaag. Onderweg stopt u in het provinciestadje Gijduvan dat al sinds de oudheid bekend staat als een ambachts- en handelscentrum. U bezoekt in Gijduvan tevens een keramiekschool want keramiek wordt gezien als de trots van de stad. Eenmaal aangekomen in het ‘openluchtmuseum’ Buchara maakt u een wandeling door deze fabelachtige stad dat met meer dan 140 architecturale monumenten.

Dag 5: Buchara

De rijkdom van Buchara gaat meer dan duizend jaar terug en de stad behoort tot een van de heiligste plekken van de islam. Het lijkt alsof de tijd hier al sinds de Middeleeuwen stilstaat. U bezoekt vandaag verschillende belangrijke Koranscholen waaronder de Ulugbeg Madrassa en de prachtige 16e-eeuwse Miri Arab Madrassa, een gerenommeerde Islamitische universiteit die nog steeds in functie is. Aansluitend bezoekt u de heilige bron Chashma Ayub en het Samani Mausoleum dat dateert uit de 10e eeuw. Tot slot bezoekt u de 17e-eeuwse Bolo Khauz moskee, de gebedsplaats van de emir. In de avond geniet u van een Oezbeeks diner in een traditionele karavanserai, een herberg voor karavanen.

Dag 6: Buchara - Tasjkent

‘s Ochtends bezoekt u het Sitora-i-Mokhi Khosa paleis, de zomerresidentie van de laatste emir. Al wandelend door het paleis begrijpt u waarom de emir hier graag zijn tijd doorbracht met zijn harem van 400 vrouwen. Opvallend is de unieke stijl van het complex dat zowel Russische als traditionele Bucharische elementen bevat. Vervolgens bezoekt u het opmerkelijke poortgebouw van de voormalige Chor Minar Madrassa. In de avond wordt u naar de luchthaven van Buchara gebracht voor uw rechtstreekse vlucht naar Tasjkent, de laatste bestemming van uw reis. Na aankomst in Tasjkent wordt u welkom geheten en naar uw accommodatie gebracht.

Dag 7: Tasjkent

Brede boulevards, enorme pleinen en bombastische gebouwen domineren het straatbeeld van Tasjkent dat in groot contrast staat met de oude Zijderoute steden. Als enige stad in Centraal-Azië beschikt Tasjkent over een metronetwerk met prachtig gedecoreerde stations en barst het van de interessante musea, voortreffelijke restaurants en theater- en concertzalen. In het gezelschap van uw gids ontdekt u vandaag de grote tegenstellingen binnen de stad, met onder andere een bezoek aan het prachtige Alisjer Navoi opera- en ballet theater, het gigantische Onafhankelijkheidsplein en het Amir Timur plein gelegen in het hart van de stad. Maar ook een bezoek aan de oude stadswijk met haar prachtige pleinen, moskeeën en bazaars ontbreekt niet aan uw stadsbezoek.

Dag 8: Tasjkent - Amsterdam

Na middernacht wordt u middels een transfer naar de luchthaven van Tasjkent gebracht. Hiervandaan vliegt u met Turkish Airlines via Istanbul naar Amsterdam waar u in de ochtend arriveert. Welkom thuis na een indrukwekkende reis langs de oude Zijderoute!


Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, overnachtingen, genoemde excursies met entreegelden, vervoer met chauffeur/gids per comfortabele auto met airconditioning en binnenlandse vlucht inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover.

Wist u dat

Oezbekistan dubbel ingesloten wordt door andere landen? Inwoners moeten twee landsgrenzen oversteken om de zee te bereiken.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl