NRC Academie Zuid-Afrika

Hoogtepunten van deze reis

  • Inleidende lezingen
  • Deskundige Nederlandstalige reisleiding
  • Verschillende excursies volgens dagprogramma

Accommodatie stijl

Thema

  • Geschiedenis

Reisperiode(n)

November,

Zuid-Afrika, land van een overweldigende verscheidenheid: zowel landschappelijk, met een flora en fauna als in de Hof van Eden, als cultureel, met een veelkleurigheid van volkeren en rassen die na het einde van de Apartheid met recht de Regenboognatie genoemd wordt. Toch is de lange weg naar nationale verzoening en een gemeenschappelijke toekomst nog niet afgelegd. Ruggengraat van de natie blijft de mijnbouw, die de Zuid-Afrikaanse economie tot de grootste van het continent maakt. In het land van diamant en platina, steenkool en petroleum vormen onderwerpen als duurzaamheid, geopolitieke cynisme en de ontgoocheling van de jonge kiezer de uitdagingen van de verkiezingen van 2024. 

Kern van deze academie is het oud-Hollandse Kaapstad, hart van de Afrikaner cultuur, maar ook van het nieuwe, multiculturele Zuid-Afrika. NOS-correspondent Elles van Gelder neemt actualiteit en politiek van het huidige Zuid-Afrika onder de loep. Schrijvers Tom Lanoye en Antjie Krog zullen het hebben over de erfenis van Mandela, de evaluatie van normen en waarden en over de kunst. Het Nederlandse erfgoed in de stad en in de wijnlanden vormt het onmisbare decor.​


Bewaar in moodboard
  • Dag 1, dinsdag 19 november Amsterdam - Kaapstad
    Vertrek per KLM vanuit Amsterdam naar Kaapstad, alwaar aankomst in de avond. Transfer naar hotel Victoria & Alfred, in 1904 als warenhuis gebouwd, aan een van de oorspronkelijke havenkades. Het Victoria & Alfred Waterfront is een bruisend, gerenoveerd havengebied met vele cafés en restaurants. 

    Kaapstad is de 17e eeuw ontstaan toen de V.O.C. op deze plek een handelspost vestigde. Sinds 1652 is Kaapstad, met bijnamen als ‘de Moederstad’ en ‘Klein-Amsterdam’, uitgegroeid tot een van de mooiste steden ter wereld, gelegen aan de voet van de kilometerhoge Tafelberg, die een prachtig uitzicht biedt over de Tafelbaai, het Schiereiland, de Stadskom en wijken als Oranjezicht en Vredeshoek.

  • Dag 2, woensdag 20 november Kaapstad
    In de ochtend verkenning van de stad: o.a. langs de belangrijkste monumenten, verweven met verhalen van Bram Vermeulen over ‘zijn' Kaapstad - het voormalige stadhuis, waar Mandela in 1990 op het bordes zijn eerste toespraak hield; langs het oudste gebouw, Kasteel de Goede Hoop, gebouwd 1664-79 voor de VOC, en de Groote Kerk, de oudste Nederlands Hervormde kerk in Zuid-Afrika. De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan de South African National Gallery, gelegen in de mooie moestuin van Van Riebeeck, thans Compagniestuin, alwaar de lunch. 

    ’s Middags een bezichtiging van de Modern Art Gallery Norval met een bijzondere expositie en beeldentuin. Lezing door Elles van Gelder aldaar. 

  • Dag 3, donderdag 21 november Contrasten van Kaapstad
    In de ochtend een rondleiding door een conservator in MOCAA, Museum voor Hedendaagse Kunst, in een voormalige silo – een ‘Gesamtkunstwerk’. In de middag (onder voorbehoud van het programma) een bezoek aan een bijzondere balletschool, de Zama Dance school, die levens van kansarme kinderen verandert, in de arme wijk Guguletu. ’s Avonds Lezing door Tom Lanoye.

  • Dag 4, vrijdag 22 november Historie en natuur
    Een ochtend in de natuur, maar dichtbij de stad: via de sprankelende stranden van Camps Bay, Clifton en Llandudno en de adembenemende kustroute Chapmans Peak Drive en vervolgens wandeling naar het uitzichtpunt aan de kust. 

    In de middag facultatief - excursie naar Robbeneiland, sinds 1652 gebruikt als verbanningsoord voor 'bandieten' en tijdens het Apartheidsregime voor ANC’ers als Mandela.  

    Of bezoek aan het Zuid-Afrika Museum en een wandeling door de vroegere slavenloods, die de geschiedenis van de Kaap toont met unieke 'poststenen': hieronder legden langsvarende kapiteins post voor volgende schepen.

  • Dag 5, zaterdag 23 november Literatuur en de wijnlanden van Stellenbosch
    Daarna vertrek naar Stellenbosch, omgeven door de mooiste, en ook zeker de oudste, wijngaarden van heel Zuid-Afrika. Lunch in op de historische wijngaard Stark-Condé. Aansluitend bezichtiging van Stellenbosch, in het spoor van de boerengeschiedenis, met bezoek aan o.a. Village Museum, Burgerhuis, Kruithuis en Omme Sammie se winkel. Lezing in het Rupert Museum door Antjie Krog.  

    ’s Avonds onder voorbehoud van het repertoire een bezoek aan het Stellenbosch Theater. Overnachting in Stellenbosch.

  • Dag 6, zondag 24 november Kunst en mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika
    ’s Ochtends een rondleiding in de kunstcollectie van Delaire Graff, gelegen aan de prachtige Helshoogte Pas, een smeltkroes van natuur, kunst en wijncultuur. Hierna het modernere Tokara, met de bekende wijnen, die veel prijzen in de wacht gesleept hebben. Lunch in de informelere Tokara Deli met heerlijke olijfolie en andere delicatessen. Op de rand van Stellenbosch langs de Klapmutsheuvel naar Le Bonheur, begonnen eind achttiende eeuw. De druiven Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc worden nog met de hand gesorteerd. De wijnproeverij gaat vergezeld van Franse kaas en in de zomermaanden van een film. Overnachting in Stellenbosch.

  • Dag 7, maandag 25 november Stellenbosch en Vergelegen
    ​​​​​​​’s Ochtends bezichtiging van het wonderschone landgoed Vergelegen bezichtiging van het historische landgoed uit 1700: het interieur is authentiek en reflecteert 300 jaar bestaan; de bibliotheek met een verzameling unieke boeken, het slavenverblijf en molen zijn andere historische plaatsen. Na de lunch op het landgoed overnachting in Stellenbosch.

  • Dag 8, dinsdag 26 november Kaapstad - Amsterdam
    De laatste ochtend in Kaapstad ter eigen invulling – bij voorbeeld voor het Joods Museum, in de oudste synagoge van het land (1862), met het Holocaust-gedenkteken. Vervolgens vertrek naar het wijngoed Spier, uit 1692, voor bezichtiging en afscheidsdiner.
     
  • Dag 9, woensdag 27 november Amsterdam
    Aankomst in de ochtend op Schiphol in Amsterdam. 

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud. 

 

Kaapstad Tafelberg 2
Kaapstad Tafelberg 2

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl