Zeiljachtexpeditie naar Antarctica

Hoogtepunten van deze reis

  • Zeer exclusief reisgezelschap van slechts 7 personen
  • Klein zeiljacht dat op plekken kan varen waar andere schepen niet kunnen komen
  • Spotten van orka's, zeeluipaarden, walvissen en pinguïnkolonies
  • Kajakken tussen de ijsschotsen
  • Kamperen op het Antarctisch schiereiland
  • Eenmalig over de Drake Passage, met vliegtuig retour

Met het aan de omstandigheden aangepaste zeiljacht Australis vaart u richting Antarctica. Zeilen is vanwege het ijs niet mogelijk, maar dat maakt de trip er niet minder op. Integendeel! Met slechts zeven medepassagiers, een expeditieleider en drie bemanningsleden is dit de meest intieme en exclusieve expeditie naar Antarctica. Met zo weinig mensen is het mogelijk om landingen te maken waar andere reizigers niet komen. Dus schuw het avontuur niet en beleef Antarctica zoals de eerste ontdekkingsreizigers dat deden.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Ushuaia

In Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, ligt het Australis zeiljacht in de haven te wachten tot u bent ingescheept. Terwijl u eerst nog geniet van een rustdag in Vuurland, wordt het zeiljacht intussen klaargemaakt voor de expeditie die u gaat ondernemen. De komende twee nachten brengt u door in een hotel in de havenplaats.

Dag 2: Ushuaia

Vandaag neemt u deel aan een excursie van een halve dag door het Tierra del Fuego National Park. Neem de kleuren van de bergen, glaciale valleien en zuidelijke subantarctische Andesbossen goed in u op, want eenmaal in Antarctica is het landschap hoofdzakelijk oogverblindend wit. In Tierra del Fuego kunt u zoogdieren waarnemen zoals de rode vos, de guanaco (lama-achtiger) en otter, maar ook vele vogels. Overal in het park zijn tekenen van vroegere inwoners, de Yamanas-mensen.Na de lunch in de stad krijgt u meer streekgeschiedenis te zien in het maritieme gevangenismuseum. Het is gehuisvest in de voormalige penitentiaire inrichting gebouwd door veroordeelden. Naast verhalen over de beruchte gevangenis, krijgt u inzicht in de zeevaarthistorie. Blikvanger is een schaalmodel van het schip waarmee de ontdekkingsreiziger Magellaan in 1520 door deze regio voer. Morgen gaat uw reis verder waar zijn reis ophield. Als laatste voorbereiding geniet u van een gezamenlijk diner in de stad.

Dag 3: Vertrek Ushuaia, Beagle kanaal

Na de kennismaking delen uw medereizigers en de bemanningsleden de beperkte ruimte aan boord. De Australis is een 23 meter lange, ijsversterkt jacht, ontworpen en uitgerust om te navigeren in de poolwateren van de Zuidelijke Oceaan. Het is een intiem zeiljacht waardoor u niet de luxe ervaart die grote expeditieschepen bieden, maar u krijgt er iets onbetaalbaars voor terug; een puur Antarctica avontuur. Terwijl het schip door het kalme Beaglekanaal naar open zee vaart, kunt u al pinguïns en stormvogels waarnemen. Een bescheiden voorbode van veel meer. 

Dag 4 - 6: Drake Passage

De Drake Passage is vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake die in 1578 deze wateren bevoer. Het is berucht om zijn vaak hevige stormen, die grote, door de wind opgezette golven veroorzaken. Dit is het echte werk. U zult daar waarschijnlijk na afloop van de reis over mee kunnen praten al kunt u erop vertrouwen dat de Australis een sterk schip is en haar schipper zeer bekwaam. Tijdens de overtocht is de kans aanwezig dat albatrossen langszij vliegen. De exacte timing van de Drake-oversteek is afhankelijk van het weer en de toestand van de zee, maar over het algemeen duurt het ongeveer drie dagen. De eerste waarnemingen van ijsbergen en met sneeuw bedekt land wijzen erop dat de South Shetland Islands zijn bereikt. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaat u aan wal voor een eerste ontmoeting met pinguïns en andere wilde dieren in dit zuidelijke poolwonderland. 

Dag 7 - 14: Antarctisch schiereiland

De komende week bepaalt de natuur uw dagritme. De schipper houdt het weer en de omstandigheden nauwlettend in de gaten terwijl hij koers zet naar de mooiste baaien en fjorden van het Antarctisch schiereiland. Alle woorden ten spijt zal niets u kunnen voorbereiden op de nietigheid die het zevende continent op u afroept. Er is dagenlang geen enkele vorm van menselijke aanwezigheid op een geïsoleerd ander schip na. IJsblauwe muren van honderden meters toornen boven u uit terwijl het water om u heen mysterieuze zeewezens herbergt. Deze wateren zijn een toevluchtsoord voor duizenden pinguïns, Antarctische pelsrobben, zuidelijke zeeolifanten en orka’s. Doordat het in de Antarctische zomermaanden nauwelijks donker wordt, vaart u in een constant zacht licht. Als de deining toeneemt is de kans aanwezig dat deze door een walvis wordt veroorzaakt. Soms komen ze zo dichtbij het schip dat u ze kunt horen blazen en zelfs de spray voelt. Vogelaars kunnen hun hart ophalen met enorme populaties albatrossen, stormvogels, jagers, sternen en aalscholvers. Elke dag wacht een nieuwe verrassing. De ene keer overheerst de ijselijke stilte, een andere keer is het juist een kakofonie van krijsende pinguïns, toeterende zeehonden en scheurend ijs. Met de zodiacs en kajaks aan boord van de Australis is het mogelijk om dieren in het wild op ooghoogte te observeren en, waar mogelijk, aan wal te gaan voor een wandeling. Dankzij een speciale vergunning kunt u zelfs maximaal drie nachten op het ijs kamperen, mits het weer en de plaatselijke omstandigheden dat uiteraard toelaten. De eenzaamheid wordt alleen doorbroken door de aanwezigheid van wilde dieren. Dichterbij de natuur kunt u niet komen. 

Dag 15: Aanmeren bij King George Island

De enige landingsbaan waar vliegtuigen met regelmatige frequentie tussen het Antarctische schiereiland en het Zuid-Amerikaanse continent kunnen vliegen ligt op King George Island (South Shetland Islands). Hier gaat u van boord en neemt u afscheid van de wonderlijke wereld. 

n.b. Het kan voorkomen dat de vliegreis door weersomstandigheden een tot meer dagen moet worden uitgesteld. De reisroute is hierop aangepast zodat er flexibel mee kan worden omgegaan, maar helemaal voorspelbaar is het nooit. Het advies is om een annuleringsverzekering af te sluiten om de reiskosten te dekken als uw avontuur wordt vertraagd door het weer. 

Dag 16: Aankomst Punta Arenas

In plaats van nogmaals de Drake Passage over te steken, vliegt u comfortabel in ongeveer drie uur naar Punta Arenas in de zuidpunt van Chileens Patagonië. In deze stad vindt het afscheidsdiner plaats en kunt u alle herinneringen nog eens met elkaar doornemen, waarna u de nacht doorbrengt in een fijn hotel. 

Dag 17: Vertrek Punta Arenas

Einde reis. Of laat deze verlengen met een bezoek aan bijvoorbeeld Patagonië. 

Reis in omgekeerde volgorde: Punta Arenas - Ushuaia:

U kunt de route ook in omgekeerde volgorde maken. U vertrekt dan vanuit Punta Arenas in Chili. Na een excursie aan het Magellanes National Reserve en een bezoek aan de stad vliegt u naar King George Island waar u aan boord gaat van de Australis. U vaart vervolgens met het schip weer terug over de Drake Passage naar Ushuaia, Argentinië. Dit is eveneens een 17-daags avontuur. 


Data & prijzen

De prijs voor deze 17-daagse reissuggestie ligt rond de
€ 37.365 per persoon. Wij stellen uw reis op maat samen, aan de hand van uw wensen. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van de hut van uw keuze, actuele prijzen, de wisselkoers, de reisdatum en beschikbaarheid.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw hotelovernachtingen, transfer naar het schip, overnachtingen aan boord van S/V Australis op basis van volpension, genoemde activiteiten, vlucht King George Island naar Puna Arenas inbegrepen. Aanvullingen en aanpassing zijn altijd mogelijk. Wij adviseren u graag hierover.

Wist u dat

Slechts 0,0006% van alle mensen is jaarlijks zo bevoorrecht naar Antarctica te mogen reizen (ca 50.000 bezoekers op een wereldbevolking van ruim 7,5 miljard). 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl