Reisverhaal Cuba: Een Cubaanse vallei vol verrassingen

10 Apr 2020

Dionne van Vugt, Verkoopspecialist ExperienceTravel

Cuba, een land dat voornamelijk bekend staat om de sigaren, Fidel Castro, rum en de salsa, maar eigenlijk nog veel meer speerpunten herbergt. Het eigenzinnige eiland heeft me in diverse opzichten in zeer positieve zin verrast en met name de heldergroene Viñales-vallei heeft een blijvende indruk achtergelaten.

Gedurende de zonsondergang rijden we via de Pinar del Rio regio naar Viñales. We passeren allerlei kleine dorpjes, waar kinderen op straat spelen en er op het land wordt gewerkt. Een kronkelende weg door de glooiende heuvels brengt ons uiteindelijk in de Viñales-vallei.

De Viñales-vallei is wereldberoemd als dé regio waar de allerbeste Cubaanse tabak groeit. Maar ik had tijdens mijn voorbereidingen op de rondreis al snel door dat dit ook het gebied betreft waar men de mooiste landschappen van Cuba terugvindt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vallei, die met een oppervlakte van 132 km² ongeveer net zo groot is als de stad Breda, sinds 1999 terug te vinden is op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Er zijn verschillende opties om de vallei te verkennen; te voet, per fiets of te paard. Daar ik niets met paarden heb, was mijn voorstel om voor de optie wandelen of fietsen te kiezen. Het liep anders. De eigenaar van ons verblijf in Viñales bracht ons namelijk in contact met zijn neef. Hij zou voor ons een prachtige tocht door de vallei kunnen verzorgen, maar dat zou dan wel te paard gebeuren. Met nog enige twijfeling en lichtelijk gespannen liepen we in enkele minuten richting de vallei.

Wat ik even opvallend als aansprekend vond, was dat er geen sprake was van bewegwijzering of een ‘toegangspoort’. Je loopt eigenlijk direct de vallei in en voordat dit goed en wel tot me was doorgedrongen, zag ik de befaamde rotsformaties om ons heen uitstijgen boven de plantages. Nog afgeleid van het prachtige uitzicht stond ineens onze gids voor me, met een paard. Na nog drie keer uitgelegd te hebben dat ik geen enkele ervaring heb met paardrijden, begreep ik dat ik geen keus had en ben ik toch maar bovenop het paard geklommen. Volgens de gids zou mijn paard erg rustig zijn en de route door de vallei inmiddels kunnen dromen.

De prachtige vallei zorgde ervoor dat ik me al snel over het feit heen kon zetten dat ik daadwerkelijk op een paard zat. Ik betrapte mezelf er zelfs op dat het ergens heel goed tot me doordrong dat deze manier van het verkennen van de vallei de ervaring eigenlijk nog intenser maakte. En hoewel me van tevoren was verteld dat het bezoek aan de vallei zo nu en dan een toeristische aangelegenheid kon zijn, heb ik dit persoonlijk helemaal niet zo ervaren. Onderweg kwamen we enkel ‘locals’ tegen en de modderige paden brachten ons langs een aangename mix van allerlei boerderijen (ook wel finca’s genoemd), grottencomplexen en tabaksplantages.

We maakten een stop bij een tabaksschuur waar het proces van de tabaksverwerking van begin tot eind met ons werd doorlopen. Van dichtbij zagen we waar en hoe de tabaksplanten groeien, hoe deze geoogst worden en vervolgens te drogen worden gehangen. Vervolgens kregen we een demonstratie hoe de sigaren nog steeds op ambachtelijke wijze met de hand gerold worden. Uiteraard was er ook even tijd om deze sigaren, welke tot de beste ter wereld behoren, te proberen.

 

Bij de tweede stop nam onze gids ons mee in een van de vele indrukwekkende grotten die de Viñales-vallei herbergt. Met enkel de zaklantaarn van de gids verkenden we de gigantische grot met tal van stalagmieten en stalactieten die in deze setting een beetje spookachtig aandeden.

We eindigen onze rit door de vallei bij een knusse boerderij, waar we geheel in stijl afsloten met een heerlijke Cuba Libre en een weids uitzicht over het landschap en het karstgebergte. De zonsondergang maakt de groene tinten van de vallei nog fabelachtiger en terwijl ik sprakeloos toekijk, dringt tot me door dat ik vandaag én op een paard heb gezeten én de fraaiste uitzichten van Cuba kreeg voorgeschoteld. Deze reis kan nu al niet meer stuk.


BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang om de week een mail vol reisinspiratie. Naast het nieuwste reisverhaal vindt u ook allerlei originele reissuggesties. Schrijf u nu in!

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl