De afgelopen dagen liepen we rond in Buenos Aires in Argentinië. Het werd ons afgeraden om onze grotere camera’s mee te nemen. Helaas, heb ik dus alleen met een klein compact cameraatje gefotografeerd. We voelden ons veilig en vroegen ons af of dat nu wel nodig is… Maar adviezen van gidsen volgen we toch maar liever op!
Milonga
Een unieke ervaring was een avond in een dansschool, waar we tussen de locals zaten om te zien hoe zo’n tweehonderd man dansles kreeg in tango en milonga. Men vroeg ons om niet te fotograferen, maar het was wel vermakelijk! Natuurlijk zie je ook op de toeristische hotspots in Argentinië overal de tango gedanst worden, en dan kun je dat in alle drukte fotograferen. Soms is gewoon genieten in een lokale club echter al voldoende. Wél leukste was gisterochtend vroeg, op het pleintje vlakbij ons hotel. Een koppel maakte gebruik van de stilte en ruimte en danste het plein rond. Het was nog heel rustig – ruimte genoeg om een paar shots te maken.
Graffiti in Buenos Aires
Gistermiddag maakten we een tour door de stad met een gids, om de muurschilderingen te bekijken. Totaal anders dan de muurschilderingen die we eerder als eens in Belfast hebben gezien. Daar ging het om politieke statements, hier gaat het om kunstzinnige expressie. Er hoort een heel verhaal bij en het bijzondere was dat de gids zelf niet wist of de schilderingen die ze vorige week nog zag, er nu nog zouden zijn. Zo levendig is die hele kunstenaarsscene.
In de tachtiger jaren reisden kunstenaars naar de VS en Europa om inspiratie op te doen. In de negentiger jaren verschenen de eerste schilderingen. Eerst nog in het geniep, zonder namen, maar dat veranderde snel toen het stadsbestuur de cultuur omarmde en zelfs stimuleerde. In tegenstelling tot de rest van de wereld, waar graffiti lange tijd strafbaar was en nog steeds is. Ook particulieren geven vaak opdrachten om hun muren te laten beschilderen!
Het gaat hier echt om serieuze kunstenaars die vaak in collectieven werken, vooral bij de grotere werken. Helaas zijn er ook altijd weer vandalen die de op de delen die vanaf de grond bereikbaar zijn de boel met fantasieloze rotzooi bekladden. Maar ja… Dat blijft waarschijnlijk altijd inherent aan graffiti.