Afrika: Safari met kinderen - Antwoord op veelgestelde vragen

Reisverhaal

Travel
safari-met kinderen-afrika

Denkt u aan een onvergetelijke safarireis naar Afrika met uw kinderen? Maar vindt u het eigenlijk gewoon een beetje spannend en kunt u wel wat hulp gebruiken? Daar zijn wij voor! Met ruimschootse ervaring in dit enerverende continent mét onze kinderen weten wij als geen ander hoe we uw reis tot een succes kunnen maken. En geloof me, voor de kinderen is het gegarandeerd één van de hoogtepunten uit hun jeugd!

23 meest gestelde vragen

Om u alvast op weg te helpen, hebben wij de 23 meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Bent u klaar om de volgende stap te zetten of wilt u gewoon wat meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Wat zijn de beste landen voor een safari met kinderen?

In alle landen in Afrika die wij aanbieden liggen prachtige gebieden die geschikt zijn voor kinderen. Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia, Zambia, Malawi zijn een paar goede voorbeelden. Uiteindelijk hangt het af van uw wensen en de interesses van de kinderen wat uw ideale bestemming is.

2. Wat is de beste reistijd voor een familiesafari?

Gedurende het hele jaar zijn prachtige familiesafari’s te maken. In de schoolvakanties is het doorgaans drukker, maar dan brengen we u graag naar onbekendere plekken waar u ten volste van uw safari geniet.

3. Hoe oud moeten mijn kinderen zijn voor een safari in Afrika?

Wij kunnen voor iedere leeftijdscategorie een geschikte safarireis organiseren. Onze reisexpert Frank nam zijn kinderen al mee bij een leeftijd vanaf 6 maanden! Wij adviseren u graag over de safari die het beste bij u en uw kinderen past. Hierbij houden we rekening met een eventuele minimumleeftijd bij bepaalde accommodaties of voor specifieke activiteiten.

4. Wat is een geschikt aantal dagen om op safari te gaan met de familie?

Met de juiste gidsen en activiteiten zullen kinderen de safarireis fantastisch vinden. Er valt zoveel te ontdekken dat ze zich niet gauw vervelen. We boeken daarom vaak safari’s van een week. Maar het gebeurt ook regelmatig dat de kinderen na 10 dagen safari nog steeds niet naar huis willen.

5. Wat is de meest voorkomende fout die mensen maken bij het plannen van een familiereis?

We merken dat mensen die hun vakanties vaak zelf regelen dit ook voor hun safari willen doen. Hierbij lopen ze al snel tegen de complexiteit van een dergelijke reis aan. Een safari is veel meer dan een vlucht en een accommodatie. Het vinden van de plek die de beste match vormt voor uw familie is niet iets wat op basis van websites en reviews lukt. Onze experts kennen de locatie vaak uit eerste hand en kunnen het beste advies geven. Bovendien nemen zij u al het geregel dat bij de reis komt kijken uit handen. Denk bijvoorbeeld aan vervoer, toegangsbewijzen voor de parken, begeleiding van gidsen die ervaring hebben met kinderen, gevarieerde activiteiten, etc.

6. Hoeveel kost een familiesafari?

De prijs van de reis hangt helemaal af van uw reistijd, bestemming en specifieke wensen. Uiteraard houden onze experts ook rekening met uw gewenste budget en bespreken zij dit met u alvorens ze een voorstel gaan uitwerken.

7. Moeten we voor kinderen de volle prijs betalen op safari?

Niet altijd. In veel lodges verblijven kinderen tot 5 of 6 jaar gratis, mits zij een kamer delen met hun ouders. Bovendien hanteren veel lodges ook speciale tarieven voor kinderen tot 16 jaar. Bespreek dit gerust met onze reisexpert zodat u dit mee kunt nemen in uw keuzes.

8. Hebben we een visum nodig voor Afrika?

Uiteraard hebben alle leden van het gezin een geldig paspoort nodig. Voor een aantal landen is ook een visum vereist. Onze experts kunnen u hierover adviseren.

9. Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met de planning van mijn familiesafari?

U wilt natuurlijk dat uw familiesafari perfect is. Daarom raden wij aan ruim op tijd te beginnen met de voorbereiding. Vaak is 6 tot 9 maanden van tevoren voldoende, maar houdt u voor een reis in het hoogseizoen rekening met een jaar. Met name in de kerstperiode is het zeer druk. Kerstboekingen worden tot wel 1,5 a 2 jaar vooruit gedaan.

10. Wat moeten we inpakken voor onze safari met de kinderen?

Een hele nieuwe garderobe is echt niet nodig, maar het is wel goed om bewust te kiezen wat u wel en niet voor de kinderen meeneemt. Kleding in rustige, natuurlijke kleuren zijn aan te raden. Neem laagjes mee zodat u op verschillende temperaturen bent voorbereid. Andere essentiële items zijn bijvoorbeeld een pet, zonnebril, zonnebrandcrème, comfortabele wandelschoenen of sneakers, dunne regenjas en zwemkleding. De meeste lodges beschikken over een wasservice dus aan een paar setjes kleding heeft u genoeg. Denk hiernaast ook aan zaklampen en verrekijkers, niet alleen voor uzelf maar juist ook voor de kinderen.

11. Zijn er gevaren voor de kinderen waar ik rekening mee moet houden?

In de juiste lodges en safarikampen met de juiste gidsen is het absoluut veilig om met kinderen op safari te gaan. Uiteraard werken wij uitsluitend met accommodaties die aan dit criterium voldoen.

12. Welke maatregelen worden er ter plaatse genomen om gezondheidsrisico’s te beperken?

De accommodaties koken al het water voordat zij dit gebruiken bij bijvoorbeeld de bereiding van gerechten. Hiernaast zijn zij uitgerust met de meeste basismedicatie en eerste hulp benodigdheden.

13. Wat als er iemand ziek wordt op reis? Kunnen we dan naar een dokter?

Het personeel van uw accommodatie kan de eerste ondersteuning verlenen. Mocht u hulp nodig hebben van een specialist kunnen zij altijd spoedvervoer regelen naar de dichtstbijzijnde artsenpost of ziekenhuis. Let er goed op welke kosten uw reisverzekering wel of niet vergoedt en pas dit indien gewenst van tevoren aan.

14. Moeten mijn kinderen malariapillen slikken als we op safari willen?

Voor sommige bestemmingen is het slikken van malariapillen (voor zowel volwassenen als kinderen) aan te raden. Overleg met uw tropenarts welke medicatie het meest geschikt is. In een aantal bestemmingen of Nationale Parken in Afrika komt geen malaria voor. Check het gerust met onze reisexpert als u twijfelt!


15. Welke vaccinaties zijn vereist voor een safarireis?

Voor een aantal landen is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Onze experts kunnen u hierover informeren. Echter, wij hebben geen bevoegdheid om medisch advies uit te brengen. Neem hiervoor altijd contact op met uw GGD of tropenarts.

16. Wat voor eten krijgen we tijdens de safari? Wat als mijn kinderen allergieën hebben of moeilijke eters zijn?

De meeste lodges en safarikampen houden zoveel mogelijk rekening met persoonlijke wensen en voorkeuren. Onze ervaring is dat ze hier erg ver in gaan. Soms mogen de kinderen zelfs een handje helpen in de keuken!

17. Wat gebeurt er als mijn kind onderweg honger krijgt?

Uw gids zorgt ervoor dat er onderweg altijd drankjes en versnaperingen beschikbaar zijn.

18. Wat gebeurt er als mijn kind naar de wc moet terwijl we op safari zijn?

Als uw kind zijn of haar behoefte moet doen, zal de gids een veilige plek uitzoeken en zal een volwassene bij het kind blijven. Vaak is dit gewoon achter het voertuig. U bevindt zich in het land van de dieren en zij zullen zich er niet aan storen.

19. Wat kunnen we doen als mijn kinderen onrustig worden of zich vervelen tijdens de safari? Zijn jeepsafari’s de enige mogelijkheid?

We proberen altijd zoveel mogelijk variatie in de safari aan te brengen. Dat betekent dat u naast jeepsafari’s bijvoorbeeld ook speurtochten maakt, een bezoek brengt aan een lokaal dorp of gewoon even een middagje in het zwembad plonst. Voor de safari’s raden we wel altijd een privévoertuig aan. Mochten uw kinderen het toch te lang vinden, kunt u altijd terugkeren naar de lodge.

20. Zijn er naast jeepsafari’s nog andere activiteiten die we met de hele familie kunnen ondernemen?

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden! Denk aan wandelsafari’s, bootsafari’s, kajakken, paardrijden, speerwerpen, helikoptervluchten en nog veel meer.

21. Waar kunnen we naartoe als ik mijn kinderen ook iets wil meegeven van de lokale cultuur en tradities?

Op veel plekken is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan een lokale gemeenschap. Zij vinden het erg leuk om uw kinderen iets te laten zien van hun leefwijze. Voor de kids is het uiteraard geweldig om te zien hoe anders het leven van hun Afrikaanse leeftijdsgenootjes is. En hoe ze soms ook juist interesses delen door bijvoorbeeld samen een potje te voetballen. Onze experts kunnen precies vertellen waar de interactie het grootst is.

22. Kan ik met mijn familiesafari ook iets terug doen voor de lokale bevolking en de natuur?

Onze keuzes voor partners en accommodaties zijn grotendeels gebaseerd op de aandacht die zij hebben voor conservation. Wij brengen u graag naar lodges die direct een bijdrage leveren aan lokale werkverschaffing, de ontwikkeling van faciliteiten, natuurbehoud en bescherming van wildlife. Veel lodges gebruiken een deel van hun inkomsten uit toerisme voor de uitvoering van eigen conservation projecten. Meestal is het ook mogelijk deze projecten te bezoeken zodat u én uw kinderen leren wat er allemaal komt kijken bij het in stand houden van de prachtige safarigebieden die u bezoekt. Door uw verblijf steunt u ook gelijk deze projecten.

23. Kan ik de familiesafari ook combineren met andere reisonderdelen?

Ja natuurlijk! Onze expert overlegt met u wat de beste invulling is van uw reis die past bij de reiswensen van uw familie. Afhankelijk van de bestemming kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een paar dagen in een stad, activiteiten op zee, een strandverblijf en nog veel meer. Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvende oriëntatie.

Wilt u uw droom om met de familie op safari te gaan werkelijkheid maken? Laat onze specialisten u begeleiden in de voorbereiding en de uitvoering van een onvergetelijke reis. Aan ons de taak om de perfecte reis samen te stellen. Dan is het aan u om er met het hele gezin van te genieten!

Reizen

Gerelateerd reisaanbod

Kenia en Tanzania: de perfecte combinatie van safari en strand

17-daagse Individuele reis
 • Zanzibar
 • Tanzania
 • Kenia
 • Zon
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Earth
 • Strand
 • Ecolodges
 • Conservation
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Grote trek
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • met partner
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
Travel

Het mooiste van Tanzania & Zanzibar

13-daagse Individuele reis
 • Zanzibar
 • Tanzania
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Grote trek
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • alleen / single
 • met partner
 • vrienden
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
Travel

Kenia en Seychellen

15-daagse Individuele reis
 • Kenia
 • Seychellen
 • Zon
 • Natuur
 • Avontuur
 • Strand
 • Eilanden
 • Nationale Parken
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • alleen / single
 • met partner
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
Travel

Intense Vrijheid in Namibië & Botswana

20-daagse Individuele reis
 • Namibië
 • Botswana
 • Zimbabwe
 • Zuid-Afrika
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • alleen / single
 • met partner
 • vrienden
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
 • met gezin (kinderen >12 jaar)
Travel

Exclusieve Bushtops Safari in Kenia en Tanzania

10-daagse Individuele reis
 • Tanzania
 • Kenia
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Grote trek
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • met partner
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
Travel

Rovos Rail van Dar es Salaam naar Lobito

21-daagse Cruise / Treinreis
 • Tanzania
 • Natuur
 • Nationale Parken
 • Safari
 • Cruise / Treinreis
 • alleen / single
 • met partner
 • vrienden
Travel

Van Noord naar Zuid Tanzania

15-daagse Individuele reis
 • Tanzania
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Earth
 • Ecolodges
 • Conservation
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Grote trek
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • met partner
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
Travel

Natuurwonderen van Zambia

15-daagse Individuele reis
 • Zambia
 • Sportief
 • Zon
 • Wintersport
 • Special interest
 • Zakelijk
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Cultuur
 • Welzijn
 • Uitgaan
 • Earth
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • met partner
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
 • met gezin (kinderen >12 jaar)
Travel

Water & Zoutpannen Botswana

12-daagse Individuele reis
 • Botswana
 • Zuid-Afrika
 • Natuur
 • Wildlife
 • Avontuur
 • Earth
 • Ecolodges
 • Conservation
 • Nationale Parken
 • Big 5
 • Jeepsafari
 • Kanosafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • met partner
 • vrienden
 • met gezin (kinderen >12 jaar)
Travel

Safari en strand Kenia

15-daagse Individuele reis
 • Kenia
 • Natuur
 • Avontuur
 • Nationale Parken
 • Jeepsafari
 • Wandelsafari
 • Safari
 • Rondreis
 • alleen / single
 • met partner
 • met gezin (kinderen <12 jaar)
 • met gezin (kinderen >12 jaar)
Travel