Wat zij doen, kunnen wij beter, dacht Andro. Zo bedacht hij het plan om een wildlife forensic academy te bouwen met een groot experience lab en met de meest innovatieve technologieën, zoals VR technologie. Studenten uit de hele wereld kunnen hier terecht voor een deel van hun studie, uiteraard tegen betaling. Met deze inkomsten wordt het project gefinancierd om lokale rangers tegen een lager tarief forensische training te geven. Samen met Greg Simpson en Fred van Alphen heeft Andro dit idee verder ontwikkeld. De volgende vraag die opkwam, was de locatie voor een dergelijke academie. Hierbij verschafte Dr. Susan Underkoffler, Program Director bij de Universiteit van Florida, de nodige inzichten. Volgens haar werkt Kaapstad in Zuid-Afrika als een magneet op studenten. Daarmee was de locatie bepaald en voegde Susan zich ook bij het project.
De toekomst van anti-stroperij
Andro wijdt uit over de huidige stand van zaken en de plannen. “Toevallig heb ik ons vanochtend bij de KvK in Zuid-Afrika ingeschreven. Een lid van onze adviesraad zal de financiering van een natuurreservaat en de bouw van de academie verzorgen. Hier gaan we studenten uit alle delen van de wereld ontvangen. Zij krijgen wetenschappelijke training en studiepunten. Er komt 1000m2 academie met een levensechte simulatieomgeving en een observatieruimte. We gaan gelijk groot. Zo ook professionele serious gaming. We hebben een game gemaakt waarbij je in de wereld stapt van een crime scene en waar je doorheen kan lopen en sporen kan verzamelen. Je kan constant de omstandigheden veranderen. Je kan het opeens laten regenen, of een schietincident laten plaatsvinden. Als gevolg moet de student improviseren en heel snel beslissingen nemen. Je loopt dus als het ware een wildlife crime scene binnen en dan zie je een dier half dood liggen. Wat doe je? Je belt een dierenarts. Maar die heeft geen verstand van forensisch onderzoek en besmet de crime scene. Game over.”
Ondanks dat de academie nog niet gebouwd is, heeft Andro al grootse plannen. “Ik heb hier bij het NFI mijn ontslag ingediend. Want ik kan niet allebei doen. Op den duur zullen we ook gaan verhuizen. Het eerste jaar ga ik heen en weer vliegen. Als straks de academie draait en het is levensvatbaar geworden, ga ik ook gewoon die kant op. Ik zou natuurlijk ook hier kunnen blijven tot aan mijn pensioen. Maar dit land is zo gepolijst, je kan hier niet het verschil maken. En als je professional bent, moet je wel het verschil willen maken.”
Andro benadrukt nogmaals de noodzaak tot het ontwikkelen van de academie. Zolang Afrikaanse landen prioriteit geven aan menselijke crime scenes en er capaciteitsgebrek is, komen dieren op de tweede plek. Terwijl tegelijkertijd toerisme zo belangrijk is in Afrika. Deze connectie was een eye-opener voor Andro. “Ik had helemaal niet bedacht dat de reisindustrie zo dicht bij wildlife ligt. Op het Conservation Lab (seminar in Zuid-Afrika over conservation, mei 2019, red.) zag ik deze werelden bij elkaar komen. En ik zag dat dit project zo goed ontvangen werd. Zie bijvoorbeeld Joost (Joost Tania, directeur Thika Travel, red.) die mij op dit Conservation Lab gepositioneerd heeft.”
Het vinden van de juiste bondgenoten blijft een uitdaging. Veel investeerders of partners in het toerisme willen eerst resultaten zien alvorens ze instappen. Andro en zijn team nemen een behoorlijk risico door toch te starten, ondanks dat ze nog niet al het geld bij elkaar hebben. Andro heeft er wel vertrouwen in. “Het laatste waar ik mee bezig ben is rijk worden. Wat we willen is deze kennis beschikbaar stellen, maar tegelijkertijd moeten we er wel van kunnen leven. Wat ik op het Conservation Lab heb geleerd is dat er veel NGO’s met wildlife bezig zijn. En geld is een vies woord, maar je moet het als een business gaan zien. Dan pas wordt het rendabel.” Desondanks is het ook een emotionele business: “Het is heel verdrietig. De grootsheid van de natuur en geldbeluste mensen die eigenlijk deze natuur slopen, dat kan je niet onbewogen laten. Maar de vraag uit de markt naar onder andere hoorns en ivoor zal blijven bestaan. Wat wij eraan kunnen doen is mensen berechten.”
Dieren centraal
Na het indrukwekkende verhaal lopen we de vergaderruimte uit. In één stap verlaat ik de wereld van Zuid-Afrika en betreed ik de steriele omgeving van het forensische lab. Andro laat me een aantal ruimtes en laboratoria zien waar de meest moderne technieken worden gebruikt in de strijd tegen criminaliteit. Fantastisch om te bedenken dat er in 2020 net zo’n vooruitstrevend lab klaar zal staan in Zuid-Afrika. Waar niet de mensen centraal staan, maar de dieren.