Bijzondere en desolate woestijn beleving
10-daagse Rondreis- Zuid-Afrika
- Namibië
- Natuur
- Earth
- Nationale Parken
- Safari
- Ecolodges
- Conservation
- Rondreis
- met partner
- +10
Reisverhaal
Desolate landschappen, besneeuwde bergtoppen, forten die tot aan de hemel lijken te reiken en onwerkelijke natuurverschijnselen – op het witte doek komen ze allemaal voorbij. U zit in de bioscoop, neemt nog een handje popcorn en staart naar het scherm. Zo wild, gigantisch en onwaarschijnlijk; dat móeten wel special effects zijn, toch? Laat ons uw verwondering over die adembenemende beelden nog een treetje hoger tillen; een groot deel bestaat écht.
Hieronder zetten wij de zeven mooiste filmlocaties op een rij!
Batman: The Dark Knight Rises (India)
In 2012 zaten velen op het puntje van hun stoel, terwijl Bruce Wayne keer op keer faalde in zijn pogingen om uit zijn ondergrondse gevangenis te klimmen. Een collectieve zucht van opluchting ging door de bioscoopzalen toen zijn vingertoppen eindelijk de rand van the pit vastgrepen. Een episch beeld van Bruce Wayne volgt, met op de achtergrond een fort dat niet onder doet voor de digitaal gepolijste steden uit Lord of the Rings. Dít geweldige bouwwerk is echter te bezoeken, in India! Het Mehrangarh Fort balanceert op een klif boven de ‘blauwe stad’ Jodhpur in India. Het is niet onlogisch dat deze achtergrond de scène zo’n kracht gaf; geen enkele aanval op het Mehrangarh Fort is ooit succesvol geweest.
Indiana Jones and the Temple of Doom (Sri Lanka)
Wie kent deze fameuze Indiana Jones-film niet? Nadat Indy, Shorty en Willie hun (in dit geval wél digitaal opgepoetste) ontsnapping uit het vliegtuig maken, komen ze terecht in het Noord-Indiase dorpje Mayapore. Deze scènes werden echter niet gefilmd in India, maar in het Sri Lankaanse Kandy! Nu staat daar ’s werelds eerste Thee Museum – Indiana Jones en een kopje thee; twee vliegen in één klap. Na hun avonturen in de tunnels eindigen de drie protagonisten op een touwbrug boven een rivier gevuld met hongerige krokodillen. De krokodillen waren dan misschien niet echt, maar de omgeving was dat zeker! Ten noorden van Kandy ligt de Victoria Dam, die ten tijde van het filmen van Temple of Doom onder constructie was. Een handig toeval; er waren voldoende ingenieurs en materialen aanwezig om de touwbrug te bouwen!
Invictus (Zuid-Afrika)
Deze biografische verfilming van Nelson Mandela’s eerste maanden als president van Zuid-Afrika biedt wellicht geen adembenemende landschappen, maar wél bijzondere scènes die op locatie zijn geschoten! De bezoeken van het rugbyteam aan de sloppenwijken en het Robbeneiland in de film volgen vrijwel exact dezelfde route als de trips die de daadwerkelijke teamleden in 1995 maakten. De grootste locatieshoot vond echter plaats in Johannesburg. De scènes van de finalewedstrijd van de Rugby World Cup werden gefilmd in het Ellis Park Stadium (hier vond de daadwerkelijke wedstrijd in 1995 ook plaats). Het Ellis Park Stadium is bijna dagelijks in gebruik; u kunt er zelf een wedstrijd bekijken! Op locatie schieten brengt af en toe zekere problemen met zich mee; tijdens een scène in een bebost gebied in de buurt van Kaapstad, werd de productie vertraagd door een concert van gillende bavianen!
Mad Max: Fury Road (Namibië)
Toen pre-productie voor het vierde deel van Mad Max in 2009 begon, werd besloten dat er teruggekeerd zou worden naar de eerdere sets van de filmserie in South Wales, Australië. Het weer luistert echter niet naar filmproductieplannen, en na een paar fikse regenbuien werd het ooit zo desolate terrein een beeld van groene, glooiende heuvels – bepaald niet geschikt voor de apocalyptische setting van Mad Max! Op het laatste moment verhuisde de productie daarom naar de Skeleton Coast in Namibië. De meeste scènes werden geschoten in het maanlandschap van Swakopmund, maar wellicht de meest beroemde actiescène uit de moderne filmhistorie vond plaats op de Skeleton Coast Road. De armada van voertuigen zult u er niet vinden (Namibië heeft zeer strenge conservatiewetten, en elk spoor van de filmshoot is opgeruimd), maar dat maakt het landschap er des te mooier en onwerkelijker op.
The Revenant (Argentinië)
Het grootste deel van The Revenant werd opgenomen in Canada en de Verenigde Staten, maar de iconische laatste scène is gefilmd in Argentinië. Regisseur A.G. Iñárritu was vastbesloten om van dit verhaal geen ‘green screen film’ te maken, en toen bleek dat er in Canada te weinig sneeuw lag voor de laatste scène verhuisde hij de gehele productie naar Ushuaia in Argentinië. Leonardo DiCaprio’s Oscar-winnende performance werd wellicht niet volledig gevormd door alleen uit zijn acteertalenten; de ijskoude omgeving van de rivier Rio Olivia creëerde het onvergetelijke en unheimliche eindbeeld dat de film tot zo’n succes heeft gemaakt.
The Motorcycle Diaries (Argentinië, Chili, Peru)
Dit verhaal van een jonge Ernesto Guevara is door regisseur Walter Salles vrijwel volledig op locatie én in chronologische volgorde geschoten. Het filmen begon in Buenos Aires (Argentinië), waarna de roadtrip de kijker door Patagonië, Chili, langs de Machu Picchu en door Peru leidt. De meest bijzondere en bekendste uitzichten van Latijns-Amerika komen voorbij in deze film! Om deze film écht eer aan te doen tijdens uw reis, heeft u eigenlijk een Norton 500 uit 1939 nodig – maar gelukkig zijn de filmlocaties net zo adembenemend zonder vintage motor.