West-Groenland & Noordwest-Passage

Hoogtepunten van deze reis

  • Ontmoetingen met de Inuit-cultuur en bezoek aan hun gemeenschappen
  • Spot iconisch arctisch wild zoals muskusossen, ijsberen, walrussen, narwals, beluga’s en andere walvissen en diverse vogelsoorten
  • Bewonder de legendarische Ilulissat Icefjord, Unesco-werelderfgoed
  • Wandelingen en zodiaccruises op en rond Devon Island, 's werelds grootste onbewoonde eiland
  • U bezoekt op Beechey Island de graven van ontdekkingsreizigers van de expeditie van John Franklin
  • Spectaculaire landschappen met torenhoge kliffen, ijsbaaien en indrukwekkende geologische formaties

Ga mee op een van de Canadese Arctische expeditiecruises en ervaar samen met het professionele team aan boord de legendarische Noordwest-Passage. Het schip vaart door de poolgebieden van de Noord-Atlantische Oceaan en daarmee treedt u in de voetsporen van de vroege ontdekkingsreizigers. U leert tijdens deze reis ook meer over de bijzondere Inuit-cultuur, spot Arctische dieren in het wild en geniet van de soms buitenaardse Canadese, hoog-arctische landschappen. Het deskundige expeditieteam aan boord zorgt ervoor dat u volop kunt genieten bij de verkenning van het Canadese Noordpoolgebied. Terwijl u langs de ruige kustlijn vaart en het schip zich een weg baant door de ijsvelden, passeert u enorme gletsjers en ijsbergen en bezoekt u afgelegen Unesco-werelderfgoed locaties.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Toronto

Bij aankomst in Toronto gaat u met de gratis luchthavenshuttle naar het Sheraton Toronto Airport Hotel voor overnachting.

Dag 2: Kangerlussuaq

Samen met uw medereizigers vertrekt u per vliegtuig naar Groenland, waar u laat in de middag aankomt. Vervolgens wordt u welkom geheten aan het schip. U kunt zich rustig installeren in uw hut en zult een belangrijke veiligheidsbriefing krijgen. Bij het uitvaren heeft u schitterend beeld op de Søndre Strømfjord met zijn torenhoge bergen aan beide kanten. Vanavond ontmoet u uw expeditie-team en de bemanning tijdens het welkomstdiner van de kapitein. 

Dag 3: Sisimiut

Sisimiut, met nog geen 6.000 inwoners de op-één-na-grootste stad van Groenland, ligt ongeveer 54 kilometer ten noorden van de poolcirkel, wat betekent dat u hier in de zomer de middernachtzon kunt ervaren. De stad is beroemd om de oude blauwe kerk en de poort, gemaakt van walvisbeen. In het bijzondere en gezellige museum naast de kerk vindt u een uitstekende reconstructie van een Inuit-turfhuis en een tentoonstelling over de lokale geschiedenis en het vroege leven in Groenland. Ongeveer 4.500 jaar geleden arriveerde de Saqqaq-cultuur hier vanuit Canada om zich er te vestigen. Ze bleef ongeveer 2.000 jaar aanwezig, waarna ze op mysterieuze wijze uit het gebied verdween. Rond 500 na Christus arriveerde de Dorset-cultuur. In de jaren 1200 maakte ze plaats voor de Thule-cultuur. Tegenwoordig is de meerderheid van de bevolking van Sisimiut een afstammeling van de Thule-cultuur.  

Sisimiut biedt ook diverse wandelpaden die door de stad en de buitenwijken de bergen inleiden, waar spectaculaire uitkijkpunten zijn. 

Dag 4: Ilulissat

Deze regio staat bekend als de 'geboorteplaats van ijsbergen' en brengt enkele van de meest oogverblindende ijsbergen voort die overal in het Noordpoolgebied te vinden zijn. Wandel, langs de hier altijd aanwezige huskysledehonden, naar de gelijknamige en onmetelijke ijsfjord die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De Sermeq Kujalleq gletsjer, ook wel bekend als de Jakobshavn-gletsjer, is de meest productieve gletsjer - niet alleen van Groenland, maar van heel het noordelijk halfrond. De gletsjer produceert elke dag 20 miljoen ton ijs, allemaal drijvend in de Ilulissat Icefjord en Disko Bay. Als de omstandigheden het toelaten, kunt u een zodiaccruise maken bij de monding van het fjord of zelfs kajakken door zee-ijs en langs ijsbergen.  

Optioneel kunt u deelnemen aan een helikoptervlucht van anderhalf uur. Dit is de enige manier om dicht bij de gigantische gletsjer te komen. Er kunnen minimaal acht en maximaal twaalf mensen mee in de helikopter. Na het vertrek vanaf Ilulissat Airport vliegt u over de heuvels, meren en ijsfjorden en geniet u van een spectaculair uitzicht. 

Dag 5: Oegertarsuaq (Disko eiland)

De natuur op dit bijzondere eiland lijkt meer gemeen te hebben met IJsland dan met Groenland. Hoewel het grootste deel van het binnenland bergachtig en met gletsjers is bedekt, bieden de prachtige kustlijnen zwarte zandstranden, ongewone basaltkolommen, warmwaterbronnen en dramatische lavaformaties. Geniet tijdens een begeleide wandeling van een diversiteit aan arctische flora. Disko Bay is een hotspot voor zeeleven, kijk tijdens een zodiaccruise uit naar bultruggen, vinvissen en dwergvinvissen. Het kleine vriendelijke dorp heeft nog een fascinerend historisch museum.

Dag 6: Qikiqtarjuaq (Baffin Island)

Het expeditieteam geeft tijdens de oversteek naar het Canadese Baffin Island diverse presentaties en houdt informatieve gesprekken over arctische dieren in het wild, de geologie en deelt epische verhalen van vroege ontdekkingsreizigers zoals Franklin en Amundsen. Als de kust van Baffin Island in zicht komt, kunnen er nog steeds ijsbergen afkomstig van Groenland drijven. Houdt uw ogen ook zeker open voor bultruggen, potvissen en de gewone vinviswalvis, evenals verschillende soorten zeehonden zoals ring- en zadelrob.

Dag 7-9: Baffin Island

De oostkust van Baffin Island heeft verborgen baaien die voedselgebied zijn voor Groenlandse walvissen en waar gletsjers, in de zomermaanden, afkalven in de zee. We varen langs inhammen en fjorden omgeven door torenhoge bergen met indrukwekkende geologische formaties. Enkele van de plaatsen die bezocht kunnen worden zijn: Home Bay, Isabella Bay, Sillem Island, John Ford Fjord, Sam Ford Fjord en Scott Inlet. Als de omstandigheden het toelaten, kunt u aan land bij Pond Inlet waar u getrakteerd wordt op een warm welkom van de lokale gemeenschap. Daarna zal de kapitein proberen langs de kustlijn van Bylot Island te varen. De bergen, ijs- en sneeuwvelden met gletsjers en steile kliffen maken van Bylot een populair broedgebied voor grote aantallen diksnavelmezen en drieteenmeeuwen.  

Dag 10-11: Devon Island, Lancaster Sound

Inmiddels aangekomen op een breedtegraad van bijna 75° noorderbreedte bevindt u zich in het Hoge Noordpoolgebied. Hier ondersteunen de voedselrijke wateren een overvloed aan arctische dieren. Devon Island is het grootste onbewoonde eiland op aarde en heeft een verbluffend landschap met afgeplatte bergen en gletsjervalleien. Het is de bedoeling de haven van Dundas te bezoeken om wandelingen te maken op de golvende toendra, waar ontmoetingen met muskusossen en diverse vogels mogelijk zijn. Indien mogelijk gaat u ook naar Croker Bay en Maxwell Bay. Verder zijn hier de oude half ondergrondse Thule-hutten en een voormalige buitenpost van de Royal Canadian Mounted Police bezienswaardig, evenals de overblijfselen van een handelspost van de Hudson's Bay Company. In de baai zijn vaak walrussen aanwezig die u met wat geluk van dichtbij kunt waarnemen.

Aan de westkant van Devon Island ligt Beechey Island waar u mogelijk aan wal kunt. Het eiland, vernoemd naar Frederick William Beechey, is een van de belangrijkste arctische locaties van Canada en een Canadese nationale historische site. Tijdens de Franklin-expeditie van 1845-1846 probeerde Franklin met de schepen Erebus en Terror door de Noordwest-Passage te varen, met gevaarlijke gevolgen - drie van zijn mannen liggen hier nu begraven. Meer dan een halve eeuw later landde Roald Amundsen in 1903 op Beechey Island tijdens de eerste succesvolle reis per schip om de noordwestelijke doorgang van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan volledig te doorkruisen. 

Dag 12-15: Expeditiecruise

Zoals op een echte expeditiecruise, is de route de komende dagen volledig afhankelijk van het onvoorspelbare zee-ijs. Er zijn een aantal locaties die aangedaan kunnen worden: 

Prince Leopold Island  
Aan de zuidkant van Lancaster Sound, tegenover Beechey Island, liggen de torenhoge vogelrotsen van Prince Leopold Island. Het is het belangrijkste vogelreservaat in het Canadese Noordpoolgebied, met ongeveer 500.000 broedende vogels in de zomer. Ringelrobben worden vaak gespot op het zee-ijs. Het nabijgelegen Port Leopold is een historische locatie waar de Britse ontdekkingsreiziger James Clark Ross in 1848 overwinterde tijdens zijn zoektocht naar de vermiste Franklin-expeditie. Daar is ook de ruïne van een eeuwenoude handelspost in Hudson's Bay te vinden, waar ijsberen vaak op de loer liggen. De ondiepe grindbedden trekken beluga-walvissen aan, die elke zomer in dit deel van het Noordpoolgebied vervellen. 

Cunningham Inlet 
Mits de weersomstandigheden het toelaten is aan de noordkust van Somerset Island een verbazingwekkend schouwspel te zien van honderden beluga-walvissen die hun huid vervellen op ondiepe zandbanken. Het lokale landschap is bovendien geschikt voor begeleide wandelingen, waarbij waterwegen naar watervallen en hoger gelegen gebieden leiden.

Prince Regent Inlet, Fort Ross  
Al varend langs de oostkust van Somerset Island, is het mogelijk beluga-walvissen en zelfs narwals te spotten, die zich tegoed doen aan de grote aantallen arctische zalmforel. De baai is een belangrijk vogelgebied en trekt ook soorten als zwartbuikplevieren, koningseidereenden en witstuitstrandlopers aan. Bekijk in Fort Ross een verlaten handelspost van de Hudson's Bay Company, gesticht in 1937 en in 1949 alweer gesloten, omdat bevoorradingsschepen niet door het dikke zee-ijs konden komen. Geniet verder van de door gidsen begeleide wandelingen op de toendra.

Bellot Strait  
Deze diepe en winderige waterweg is omzoomd door steile hellingen en wordt gekenmerkt door sterke, wervelende getijdenstromen die vereisen dat er in tijden van rustig water wordt gevaren (vier keer per dag). Point Zenith, het meest noordelijke continentale punt van Amerika, bevindt zich in deze zeestraat.

Coningham Bay  
Tegenover Victoria Strait ligt Coningham Bay aan de oevers van Prince of Wales Island. Dit is een hotspot voor ijsberen die zich tegoed doen aan de belugawalvissen die vaak vastzitten in de rotsachtige ondiepten bij de ingang van de baai. Het is niet ongebruikelijk dat de kustlijn bezaaid ligt met walvisskeletten en zeer gezond uitziende ijsberen!

King William Island  
In 1859 werd een tentenkamp van Franklins-expeditie ontdekt bij Cape Felix. Er zijn overblijfselen gevonden op 35 verschillende locaties op King William Island en het nabijgelegen Adelaide schiereiland die worden toegeschreven aan de Franklin-expeditie. Ten zuiden van Cape Felix, in Victoria Strait, is het wellicht mogelijk Victory Point te bezoeken en dicht bij de plek te komen waar de schepen Erebus en Terror in 1848 werden achtergelaten.

Dag 16: Cambridge Bay

Aangekomen in Cambridge Bay neemt u afscheid van de bemanning en uw medereizigers om met een zodiac aan land te gaan. Cambridge Bay is naar lokale maatstaven een grote stad. Het is hét vervoersknooppunt van de regio en de grootste tussenhalte voor passagiers- en onderzoeksschepen die de Noordwestelijke-Passage doorkruisen. Tijdens een korte verkenning van deze Inuit-nederzetting in het hoge noordpoolgebied wandelt u door het dorp om met open armen te worden ontvangen door de vriendelijke bevolking. U kunt de lokale gemeenschap steunen door lokaal gemaakt handwerk te kopen in het bezoekerscentrum. In de middag is het tijd om naar de luchthaven te gaan voor een chartervlucht naar Calgary. Daar is een hotelovernachting voor u geregeld.

Dag 17: Vertrek Calgary

In de ochtend checkt u uit en vervolgt u uw reis.


Data & prijzen

De expeditiecruise is mogelijk op 20 juli 2024 en 3 augustus 2024.  Vraag ons gerust om persoonlijk advies op maat en mogelijk ook last minutes en vroegboekkortingen.

Opties & inbegrepen

Prijzen zijn inclusief verblijf in hut type naar keuze, ontbijt, lunch en diner aan boord en een flexibel excursieprogramma.

Wist u dat

De Ilulissat Icefjord op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en de grootste gletsjer buiten Antarctica is?

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl