Eeuwenoud en mysterieus Saoedi Arabië

Hoogtepunten van deze reis

  • Ontdek de Nabatese geschiedenis in Hegra
  • Modern Saoedi-Arabië in Jeddah
  • Wandel door ongerepte woestijnlandschappen
  • Bezoek historische, archeologische vindplaatsen
  • Boeiende excursies onder leiding van een ervaren gids
  • Verblijf in uiterst comfortabele accommodaties

Deze exclusieve rondreis neemt u mee naar de meest mysterieuze plekken van Saoedi-Arabië. Dit bijzondere land is rijk aan archeologische vondsten, cultuur en natuurlijke schatten die u tijdens uw reis allemaal ontdekt. Laat u betoveren door kleurrijke soeks, uitgestrekte woestijnlandschappen, bruisende steden en adembenemende sites.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam- Riyadh

Vandaag vliegt u vanaf Amsterdam met KLM naar Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. In de avond landt u op de luchthaven, waar u wordt verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger die u naar de accommodatie brengt. Hier geniet u van een welverdiende, comfortabele nachtrust.  

Dag 2: Bezoek Diriyah

Na een heerlijk ontbijt begint uw ontdekkingsreis met een bezoek aan Diriyah. Deze historische site is de geboorteplaats van de eerste Saoedische staat en herbergt schitterend bewaarde huizen en stadsmuren. Ontdek de kronkelende steegjes die ooit bruisten van handelaren en pelgrims die hier hun waren verkochten. Vervolgens duikt u verder het verleden in tijdens een bezoek aan het Nationale Museum, waar u meer leert over de rijke Arabische geschiedenis en de kunst en cultuur van het land. Het Nationaal Museum, gehuisvest in een opvallend, hedendaags gebouw en omringd door bloeiende tuinen, toont alles, van neolithische rotskunst tot replica's van gebouwen van het oude Jeddah, en het vervoert u op een betoverende wijze door de eeuwen heen. Als de avond begint de vallen vertrekt u naar het 150-jaar oude Al Masmak Fort, een indrukwekkende citadel van klei en modder. Al Masmak dient als een trotse herinnering aan de legendarische geschiedenis van Saoedi-Arabië. In 1902 veroverde koning Abdulaziz het fort en nam de controle over Riyad. Vanuit dit fort veroverde en verenigde Abdulaziz Al Saud de verschillende koninkrijken en provincies die deel uitmaken van de huidige Saoedische natie. Sluit de dag af met een heerlijk diner bij een van de vele kraampjes van de Souq Al Zal. 

Dag 3: Ushaiger- Unaizah

U laat Riyadh achter u en vertrekt in zuidelijke richting naar Unaizah, waar u onderweg een stop maakt bij het Ushaiger Heritage Village. Verborgen in het hart van de Najd, biedt Ushaiger Heritage Village een inkijkje in de vroegere Saoedische samenleving van weleer. Ushaiger is een labyrint van kronkelende steegjes, schaduwrijke paden en houten loopbruggen, die honderden lemen huizen met elkaar verbinden. De woningen zijn een prachtig voorbeeld van de karakteristieke Najdi-architectuur, met de kenmerkende driehoekige ramen en daken en sierlijk bewerkte houten deuren. Sommige gevels dragen nog steeds de namen van de families die hier vroeger woonden, een bijzonder aanzicht. Na dit interessante bezoek rijdt u verder naar Unaizah, waar u incheckt bij de accommodatie en geniet van wat ontspanning.  

Dag 4: Unaizah – Ha’il

Net buiten het centrum van Buraydah in Al-Qassim vindt u de grootste kamelenmarkt ter wereld. Iedere dag om zes uur 's ochtends komt deze kamelenmarkt tot leven en ruilen verkopers en kopers riyals voor kamelen, schapen, geiten en goederen zoals zadels, halsters en dekens. De markten zijn indrukwekkend en druk, met duizenden kamelen die rammelen in hun pennen, kopers van over de hele wereld die hun aankopen achter in hun pick-up trucks laden en de geluiden en geuren van dieren vermengd met zand en hitte. Een bezoek aan deze markt mag niet ontbrekend tijdens uw reis! Hierna komt u tot rust in de groene omgeving van een dadeltuin, waar u geniet van een smakelijk ontbijt. In de late ochtend vertrekt u, via de vulkanische Hutaymah krater, naar uw eindbestemming van vandaag: Ha’il.  

Dag 5: Al Jawf

Rij door de grote Nefud woestijn richting Jubbah en u wordt omringd door mysterieuze schatten uit het verleden. Jabal Umm Sinman in Jubbah is de thuisbasis van enkele van de meest prominente neolithische rotstekeningen in het Midden-Oosten. De rotsinscripties, die wel 7.000 tot 9.000 jaar oud zijn, onthullen menselijke activiteiten, kleding, dieren en wapens uit die periode. Wanneer u de indrukwekkende tekeningen bekeken hebt, vertrekt u richting een unieke archeologische vindplaats. Een wandeling langs de raadselachtige Rajajil-zuilen is een fascinerende reis naar de mysteries van het oude Arabië. Rajajil, ook wel de Stonehenge van Arabië genoemd, is een verzameling van meer dan 50 groepen staande monolieten die duizenden jaren geleden uit okerzandsteen zijn gesneden. Oorspronkelijk werd gedacht dat ze astrologische functies hadden, maar de oude stenen zijn nu bekend als begraafplaatsen. Opgravingen hebben een enorm grafcomplex blootgelegd, samen met gereedschappen en materialen. In Jawf checkt u in bij het hotel en komt u tot rust in uw eigen kamer of op het terras.  

Dag 6: Al Jawf - Tabuk

De oase van Dumat Al-Jandal ligt in het hart van de provincie Al Jawf, 50 km ten zuiden van Sakaka. Het is de grootste en bekendste oase aan de noordelijke grens van de grote Al Nafud-woestijn. Door zijn geografische ligging lag deze oase in het verleden op zowel de oost-west- als de noord-zuidroute en werd het een natuurlijke aanloophaven voor handelaren. De stad heeft, dankzij het inventieve vermogen om water te exploiteren, vele eeuwen overleefd. Het kasteel is een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad. Het imposante bouwwerk staat op een natuurlijke kalksteenrots en kijkt uit over de glooiende vallei en over de smalle straatjes van de oude oase. De positie ervan suggereert dat dit een van de oudste nederzettingen in Dumat al-Jandal is, welke in ieder geval teruggaat tot de Nabatese tijd. Na een bezoek aan deze schitterende oase komt u aan in Tabuk, waar u de komende nachten zal verblijven.  

Dag 7: Tabuk

Tayeb Al-Ism is een van de meest betoverende natuurfenomenen van Saoedi-Arabië. Dit adembenemende natuurgebied van de provincie Tabuk ligt aan de Golf van Aqaba, 15 kilometer ten noorden van de kustplaats Maqna. Vandaag wandelt u door dit prachtige gebied, langs de turquoise wateren en witte stranden van de Golf van Aqaba. Wat u direct zal opvallen, is de imposante vorm van de 600-meter hoge granieten rots van Tayeb Al-Ism, waarvan de scherpe uiteinden in de Golf van Akaba uitlopen. Vervolgens nadert u een idyllisch palmenbos, dat de bodem van de kliffen siert en een spectaculair uitzicht biedt over de verbluffend hoge randen van een smalle kloof, waarvan de ingang slechts enkele tientallen meters van de zee verwijderd is. Dit uitzonderlijke natuurwonder ziet eruit alsof het door een bovennatuurlijke kracht in tweeën gescheurd is. Sluit deze bijzondere dag af met een bezoek aan de eeuwenoude tombes van Midian. Verken hier de uit rotsen gehouwen Nabateeërsgraven en neem een kijkje in de geschiedenis van deze gemeenschap.  

Dag 8: Tabuk

In de ochtend rijdt u richting de Jebel Al-Lawz, waarvan de naam in het Arabisch de amandelberg betekent. Het is een van de meest mythische bergen van het Koninkrijk Saoedi-Arabië en met 2549 meter is dit tevens de hoogste berg van de Tabuk regio. Daarnaast is het de enige plek in heel Saoedi-Arabië waar bijna jaarlijks een laagje sneeuw valt. Na dit bezoek maakt u een avontuurlijke tocht in een 4WD-voertuig door de prachtig rode duinen van Wadi Bajdah. Scheur door het warme zand en bekijk de woestijn vanaf een uniek perspectief. Koel in de avond af in uw accommodatie en geniet van een heerlijk diner.  

Dag 9: Tabuk - Al Ula

Vandaag rijdt u van Tabuk in zuidelijke richting naar Al’Ula. Onderweg komt u door de adembenemende Wadi Al Disah, waar u de mogelijkheid heeft om een prachtige wandeling te maken. De door de wind uitgehouwen zandstenen zuilen van Wadi Al Disah hebben wat weg van de Grand Canyon en Monument Valley in Amerika. Hoewel een groot deel van het landschap uit woestijn bestaat, zijn er ook oases van heldere waterpoelen, groene grasvelden en hoge palmbomen die de valleien sieren. Bij elke bocht die u neemt komt u een nieuw idyllisch paradijs tegen, vergeet vooral uw camera niet mee te nemen. Na deze indrukwekkende wandeling door de schilderachtige landschappen van Wadi Al Disah, rijdt u verder richting Al’Ula. Eenmaal aangekomen checkt u in bij de accommodatie en maakt u gebruik van de geweldige faciliteiten van het hotel, waar u de komende nachten verblijft.  

Dag 10: Al Ula

Gebouwd te midden van ruige woestijnkloven en bergachtig landschappen, op minder dan 22 km van AlUla, ligt Hegra, het eerste UNESCO-werelderfgoed van Saoedi-Arabië. Deze indrukwekkende site is een verbluffende archeologische ontdekking die getuigt van de Nabatese beschaving. Tijdens een bezoek aan deze geweldige locatie krijgt u een goede indicatie van hoe de stad er ooit uitzag. Strategisch gepositioneerd ten zuiden van zijn beroemde zustersite Petra, in Jordanië, was dit archeologische juweel ooit ook een belangrijke handelsroute tussen het Arabische schiereiland, de mediterrane wereld en Azië. Tijdens uw bezoek ontdekt u de dramatische stenen stad, met meer dan honderden artistiek uitgehouwen en goed bewaarde graven. Naast de monumentale graven met versierde gevels, getuigen ook het grote aantal kunstmatige putten in Hegra van de Nabatese landbouwtechnieken. 
Na dit bijzondere bezoek maakt u een wandeling door de schilderachtige landschappen van Wadi Abu Aoud om vervolgens richting Elephant Rock te bereiken. Wanneer de zon langzaam achter de zandduinen verdwijnt aanschouwt u een schitterend lichtspektakel, waardoor de omliggende rotsen van oranje naar dieprood kleuren.  

Dag 11: Al Ula

Een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van AlUla is de Dadan, de hoofdstad van de koninkrijken Dadan en Lihyan. De stad, die zorgvuldig uit de rotsen is gehouwen en direct aan de oase van de vallei ligt, dateert uit de late 9e en vroege 8e eeuw v.Chr. Deze ochtend gaat u op reis door de tijd om de oude en machtige beschavingen van de vroegere koninkrijken te ontdekken. Na het bewonderen van de ruïnes, vertrekt u naar Jabal Ikmah, een prachtige site vol eeuwenoude inscripties en rotstekeningen. Geniet vervolgens van een ontspannen lunch op een dadelboerderij, waar uw smaakpapillen verwend worden met de meest verse dadels en producten van deze vrucht die hier op de boerderij gemaakt worden. In de middag wordt u betoverd door de magische landschappen van Madakhil, terwijl u richting AlUla rijdt.  

Dag 12: Al Ula- Medina

AlUla Old Town ligt in het smalste gedeelte van de AlUla-vallei. De stad is gebouwd op een kleine verhoging wordt vooral gekenmerkte door het imposante Musa bin Nusayr kasteel, een citadel die dateert uit de 10e eeuw. Wandel door de oude binnenstad van AlUla, waar pelgrims, reizigers en kolonisten door de eeuwen heen samenkwamen. De 900 huizen, 500 winkels en 5 stadspleinen vormen een doolhof van originele lemen gebouwen en smalle straatjes. AlUla Old Town, bewoond tot het begin van de jaren tachtig, biedt een uitzonderlijk inkijkje in de rijke geschiedenis en het dagelijkse leven van vroeger, die andere erfgoedsites in het gebied niet kunnen bieden. Na een smakelijke lunch vertrekt u richting Medina, waar u tevens overnacht.  

Dag 13: Medina- Jeddah

Medina is een van de twee heiligste steden van de Islam, waardoor het een belangrijke bestemming is voor miljoenen pelgrims die naar Saoedi-Arabië reizen voor de hadj of de umrah. De stad is gecentreerd rond Al Masjid an Nabawi, de moskee van de profeet, die door de profeet zelf is gebouwd en waar hij begraven ligt. Hoewel de naam van de stad meestal in het Engels als Medina wordt geschreven, is de volledige naam Al Medina Al Munawwarah, wat 'de verlichte stad' betekent. Onder leiding van een lokale gids bezoekt u enkele van de meest geweldig uitkijkpunten boven deze heilige stad. Vanaf deze hooggelegen locaties heeft u een uniek uitzicht over de grote moskee en de bruisende straten van Medina, welke enkel voor moslims toegankelijk zijn.  
Na deze bijzondere rondleiding vertrekt u in de middag naar het station om aan boord de gaan van de Haramain trein. Deze hogesnelheidslijn brengt u in zeer korte tijd naar Jeddah, waar u van boord gaat en wordt opgewacht door een privétransfer. Eenmaal ingecheckt bij de accommodatie kunt u op eigen gelegenheid gebruik maken van de faciliteiten.  

Dag 14: Jeddah

Deze ochtend neemt een lokale gids u mee door de bruisende straten van Jeddah, waar u in de voetsporen treedt van oude pelgrims en kooplieden. Bewonder de karakteristieke ontwerpen van de kleurrijke balkons, de stenen loopbruggen en de oude trottoirs van de historische wijk Al Balad, welke tevens op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Bezoek vervolgens de moderne kant van de stad, gelegen aan de schitterend aangelegde corniche. Vanaf hier heeft u een spectaculair uitzicht over de glinsterende Rode Zee. Uw persoonlijke gids zal u boeiende verhalen en verassende mysteries vertellen waardoor u een goed beeld krijgt van deze bruisende stad. Sluit deze laatste dag af met een heerlijk diner in de soeks of bij de accommodatie en bekijk hierna de adembenemende zonsondergang vanaf de waterkant.  

Dag 15: Jeddah – Amsterdam

Uw laatste ochtend in Saoedi-Arabië is helaas aangebroken. Na een ontbijt in het hotel wordt u per privétransfer naar de luchthaven gebracht, vanwaar u terugvliegt naar Amsterdam. Thuis heeft u gelukkig de mooie herinneringen en foto's nog die u nog vaak zullen doen terugdenken aan deze geweldige reis.  


Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, genoemde transfers, overnachtingen en genoemde activiteiten inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. Wij adviseren u graag hierover.

Wist u dat

Saoedi-Arabië het grootste land ter wereld is waar geen rivieren te vinden zijn? 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl