NRC Academie Japan

Hoogtepunten van deze reis

 • Inleidende lezingen
 • Deskundige Nederlandstalige reisleiding
 • Verschillende excursies volgens dagprogramma

Accommodatie stijl

Thema

 • NRC
 • Cultuur

Reisperiode(n)

Oktober,

Tiendaagse NRC-academie met bijdragen van Japankenner Ian Buruma, NOS-correspondent en Leidse universiteitsonderzoeker in Tokio Anoma van der Veere en Holland Innovation Network.  

'Ondoorgrondelijk oosters' Japan wekt al eeuwen fascinatie en verwondering. Isolement en culturele eigenheid verhinderden handel met Europa niet, hoewel tot 1854 uitsluitend via de Nederlandse handelspost op Deshima. De sprookjeswereld van keizers, samoerai, geisha’s en sumoworstelaars heeft als tegenwicht de Japanse popcultuur met science fiction, manga en anime-films.   
Nu imponeert Japan met technologische ontwikkeling, naast trouw aan de culturele traditie.   

Deze NRC-academie combineert grootstedelijk Tokio en Osaka met klassiek Kioto en Hakone: fascinerende cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen naast futuristische architectuur en technologische vooruitgang - robotontwerpen, AI - in Tsukuba Sciency City en onderzoekscentra, een opmaat naar Wereld Expo Osaka 2025.  


Bewaar in moodboard

 

 • Dag 1, 21 oktober 2024 Amsterdam - Tokio 
  's Middags vertrek per naar Tokio, sinds 1869 hoofdstad van Japan. De geschiedenis van Tokio gaat negen eeuwen terug tot het vissersdorp Edo, dat in de 19e eeuw Kioto als hoofdstad verving. Tijdens WOII werd Tokio hevig gebombardeerd. Het naoorlogse herstel verliep snel dankzij de steun van de VS, omdat de ligging van Japan ten opzichte van het ‘rode gevaar’ (Sovjet-Unie, China en Noord-Korea) van strategisch belang was. Tegenwoordig is Tokio een metropool van drieëntwintig wijken, aangevuld met steden, gemeenten, dorpen en eilanden.  
   
 • Dag 2, 22 oktober 2024 Aankomst Tokio 
  In de loop van de ochtend aankomst in Tokio en transfer naar het hotel.  
 • Dag 3, 23 oktober 2024 Tokio - Odaiba - Tokio 
  Vanochtend Odaiba, een kunstmatig eiland in de baai voor het Miraikan National Museum of Emerging Science and Innovation van astronaut Mamoru Mori, met replica van het Vrijheidsbeeld en hightech-attracties als ‘Forming the Future’, met o.m. therapie-robots. Na lunch op de vismarkt verkenning van Tokio in het teken van naoorlogs Japan, langs het keizerlijk paleis naar het Yasukuni-monument, voor iedereen die het leven liet voor de keizer. Het naastgelegen museum Yushukan wordt bezichtigd, met het Boek der Zielen met de namen van 2,5 miljoen gesneuvelde Japanners, ook oorlogsmisdadigers. Dan lezing door NOS-correspondent Anoma van der Veere in de Foreign Correspondents Club, opgericht door de Amerikanen ter democratisering van de Japanse media. 
   
 • Dag 4, 24 oktober 2024 Tokio – Tsukuba - Tokio
  Per trein naar Tsukuba voor een Tsukuba Science City, een ambitieus wetenschapsproject - elke tiende inwoner van Tsukuba is wetenschapper. Vele doorbraken worden geforceerd in Tsukuba, waar de helft van het nationale onderzoeksbudget naartoe gaat. Terug in Tokio een architectuurrit door de wijk Roppongi, bekend om spectaculair ontworpen musea; bezoek aan het 53 verdiepingen hoge, aardbevingsbestendige Mōri Museum, met schitterend uitzicht (bij helder weer tot de berg Fuji).  

  In de Nederlandse ambassade toelichting op de bilaterale betrekkingen en op Holland Innovation Network, een samenwerkingsplatform voor technologie, innovatie en K.I.  

 • Dag 5, 25 oktober 2024 Tokio – Hakone 
  Per shinkansen (hogesnelheidstrein) naar Hakone, vulkanisch gebied met warmwaterbronnen, gedomineerd door de heilige berg Fuji. Verkenning van Hakone, langs de schrijn en de geisers van Owakundani, en boottocht over het meer Ashinoko, dat ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Afsluitend bezoek aan Hakone openluchtmuseum met beelden van Japanse en internationale kunstenaars, waaronder Picasso. 
  Overnachting in een ryokan (traditioneel Japans hotel) met hete bronnen in Hakone.  

  Dag 6, 26 oktober 2024 Hakone - Kioto 
 • Per trein naar Kioto, meer dan 1000 jaar hoofdstad (kio-to), bekend om goed bewaarde architectuur, vele boeddhistische tempels, shinto-heiligdommen, verborgen tuinen en kastelen. Vanwege het rijke culturele erfgoed bleef de stad een bombardement bespaard.  
  Verkenning van Kioto, met het Miho Museum (1997) dat I.M. Pei ontwierp voor de kunstcollectie van Koyama Mihoko, een van Japans rijkste vrouwen. Het is geïntegreerd in de natuur met panoramische uitzicht op de vallei. Vervolgens wandeling door het tempelcomplex Fishimi-Inari-taisha, Unesco-werelderfgoed en wereldwijd bekend om de tori, rode houten poorten. 
   
 • Dag 7, 27 oktober Kioto 
  Vandaag een flexibele dag – voor een rustpauze, of de verkenning van Kioto op eigen gelegenheid of voor een van de drie facultatieve dagexcursies (te boeken bij de inschrijving): 

  Uitstapje naar Koyasan
  Unesco-Werelderfgoed en voor Japanse boeddhisten een van de heiligste plekken en belangrijk pelgrimsoord. Op deze beboste berg introduceerde Kobo Daishi (Kukai) in 805 het Shingon-boeddhisme in Japan. Later ontstond hier het ‘hoofdkwartier’ met meer dan 117 tempels. Wandeling met bezoek aan de Kongobuji-tempel en de uitgestrekte, sfeervolle Okunoin-begraafplaats met het mausoleum van Kukai. 

  Prijs vanaf 10 betalende deelnemers: € 305,- per persoon - Duur: 8 uur 

  Uitstapje naar kasteel Himeji (Werelderfgoed)
  Authentieke samoeraiburcht, het ‘Witte kasteel’ wordt beschouwd als het spectaculairste van Japan vanwege de imposante omvang en goed bewaard gebleven complex van tachtig gebouwen, verspreid over meerdere vestingmuren, verbonden door poorten en kronkelpaden, en nooit verwoest door oorlog, aardbeving of brand. De Kokoen Tuin en het Literatuurmuseum, ontworpen door de befaamde Tadao Ando, zijn andere trekpleisters.
    
  Prijs vanaf 10 betalende deelnemers: € 285,- per persoon - Duur: 8 uur 

  Uitstapje naar Hiroshima en het eiland Miyajima
  In het tragisch bekende Hiroshima zijn A-bom Dome, Peace Memorial Park en museum de grootste trekpleisters. Idyllisch is daarentegen het slechts per boot te bereiken eiland Miyajima, waar de reeën rondlopen, en bekend om de Itsukushima-schrijn op de berg, Werelderfgoed, en de toegangspoort in het water - de grote rode Tori. 

  Prijs vanaf 10 betalende deelnemers: € 485,- per persoon - Duur: 10 uur

  Dag 8, 28 oktober Kioto
  Bezoek aan de universiteit van Kioto, onder leiding van correspondent en onderzoeker Anoma van de Veere. Dan erfgoedhoogtepunten: de gouden tempel Kinkaku-ji en het Nijo-paleis, keizerlijke residentie tot 1868. Na de lunch bij de Nishiki-markt, hart van de keuken van Kyoto, bezoek aan de hooggelegen Kiyomizu-tempel met fraai uitzicht over de stad en daarna naar de befaamde wijk Gion, waar nog echte geisha's wonen. 
   
 • Dag 9, 29 oktober 2024 Kioto – Osaka 
  Per eigen bus richting Osaka. In Osaka verkenning van de stad, langs Umeda Sky Building en bezoek aan de universiteit van Osaka, onder leiding van Anoma van der Veere. Aansluitend langs de wijk Dotonbori. 
   
 • Dag 10, 30 oktober 2024 Osaka - Amsterdam 
  Vanochtend transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland. In de avond aankomst op Schiphol. 

  N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl