Reisverhaal Cuba: Een bijzonder eiland

31 May 2018

Sabrina Iriks, Reisspecialist ExperienceTravel

De Revolutie, rum, sigaren en salsa. Het waren de hoofdrolspelers in mijn drieweekse autorondreis door Cuba. Wat had ik al veel gelezen over het land en haar geschiedenis en wat had ik al veel enthousiaste reisverhalen aangehoord. Hoog tijd om het met eigen ogen te gaan zien.

De reis start met een goed avontuur in de hoofdstad Havana. We hadden een Casa Particular geboekt in het karakteristieke centrum van Havana. De letterlijke betekenis van casa particular is privé huis en in Cuba betekent het dat je in een accommodatie verblijft van privé eigenaren, vergelijkbaar met een zogenoemde bed & breakfast. Het is dé manier om je onder te dompelen in de Cubaanse sfeer. We kwamen aan met onze taxichauffeur in wat de juiste straat moest zijn. De Casa was erg lastig te vinden en de ‘ik ben zo terug’ van onze chauffeur bleek aardig lang te duren. Hij had de auto royaal in het midden van de straat geplaatst; een niet zo’n tactische plek, aldus de 5 toeterende auto’s in de wachtrij achter ons. Welkom in Cuba! Na veel rondvraag had onze chauffeur de casa gevonden. Echter, al snel bleek onze casa overboekt. Na een vlucht van ruim 10 uur en een stel geïrriteerd toeterende Cubanen was dit wel het laatste waar we op hoopten. Gelukkig was de eigenaar van de casa enorm behulpzaam. Hij had nog een appartement in de buurt, waar hij ons een meer dan prima alternatief bood en we konden genieten van de eerste Cuba Libre van de reis.

Havana is een mooie stad met sfeervolle pleintjes en prachtige gebouwen! In een paar dagen slenteren we van het Rum museum naar het museum van de Revolutie, flaneren we over de Malecon en bezoeken we het kasteel. Echter, wat ik stiekem het mooiste vond was wel de rij oldtimers met daarnaast de trotse eigenaars met hun poetsdoekje; de ene auto blinkt nog harder dan de ander.

We laten de stad achter ons en rijden naar de groene Pinar del Rio regio. Het landschap verandert en we zien bolvormige rotsformaties, door de lokale bevolking olifantenbulten genoemd, die uitstijgen boven de groene tabaksplantages. Deze mogotes bereiken een hoogte van maximaal 400 meter en zijn ongeveer 160 miljoen jaar oud. Ze omringen een schitterende vallei met rode aarde en majestueuze palmbomen. Dit is een van de meest vruchtbare gebieden van Cuba, waar wereldberoemde tabak geteeld, geoogst, gedroogd en verwerkt wordt. Na rum en oldtimers was het nu dan tijd voor het andere handelsmerk van Cuba; de sigaar. Op de plantage kregen we uitleg over de tabaksplant en het proces. De Torcedos rollen de sigaren nog steeds met de hand en vanuit de verschillende niveaus van de plant worden de bladeren gebruikt. Maar na de theorie hoort ook de praktijk en dus was het tijd voor mijn eerste sigarentrekjes. Wat een heerlijke smaakexplosie. Ik snap wel waarom die Cohiba’s tot de beste sigaren ter wereld behoren.

De eerste week in Cuba bevalt goed, de vriendelijke en vrolijke bevolking, de rum en de sigaren geven ons een heerlijk warm en welkom gevoel. We zetten onze tocht voort richting Trinidad. In de omgeving van Trinidad ligt ook het prachtige Topes de Collantes National Park. Ons idee om door dit park richting Trinidad te rijden beloonde ons op prachtige uitzichten, maar leidde ons ook over een vreselijk slechte weg met kuilen en veel bochten. Het rijden in Cuba is überhaupt een mooie attractie.  De weg is dikwijls ook de énige weg tussen A en B. Dus Fietstaxi’s diesel walmende vrachtauto’s, bussen in allerlei verschijningen, fietsers, paardrijders, wandelaars, motorrijders en koeien maken er allemaal - en helaas vooral tegelijkertijd- gebruik van.

Het was een lange rit. Wat daagjes uitrusten in het relaxte Trinidad was dan ook erg fijn. Trinidad is niet alleen de best bewaarde koloniale stad van het eiland, ook is het een goede plek om de heupjes los te gooien. In Trinidad op de trappen naast de Plaza Mayor ligt de Casa de Música. Toeristen en Cubanen verzamelen zich hier in de avond om te genieten van een salsa dansshow. Het kijken is bijna net zo leuk als zelf meedoen! We besloten ook een avondje in onze casa te eten, de eigenaresse had heerlijk gekookt en stond open voor al mijn nieuwsgierige vragen over het Cubaanse leven en zelfs over de politiek.

Naarmate we verder in oostelijke richting reizen, merken we ook dat de sfeer hier een stukje gemoedelijker is. De meeste toeristen hangen toch veel aan de westkant van Cuba en nemen niet de tijd om ook de oostelijke kant van het eiland te verkennen bij Santiago de Cuba en Baracoa. Wij hadden die tijd gelukkig wel uitgetrokken.

Gedurende onze reis liep de revolutie er als een rode draad doorheen. Echter, op geen andere plek in Cuba is de revolutie zo tastbaar als de Moncada Kazerne in Santiago de Cuba. Op 26 juli 1953 leidde Castro 119 rebellen. De aanval mislukte en vele aanvallers kwamen om. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in het gebouw en ik vond het bijzonder indrukwekkend om in dit kleine museum rond te lopen dat veel meer tot me doordrong dan het museum de la Revolucion in Havana.

De trip oostwaarts sloten we af met een prachtige kronkelweg door de bergen om te eindigen in Baracoa. Omdat er geen weg was, bleef Baracoa lang afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor heeft het, net als Trinidad, veel authentieke charme.

Toch is Baracoa heel anders: geen koloniale gebouwen in vrolijke kleuren, maar eenvoudige houten huizen in de straten, omgeven door bananenbomen en weelderig regenwoud, pal aan de Caribische zee. Christopher Columbus ontdekte Cuba en de plaats waar hij voor het eerst voet aan wal zette was Baracoa. Voor ons voelde Baracoa ook als een ontdekking; het is echt een ander stukje Cuba.

Na nog wat daagjes strand nabij Holguin was onze prachtige rondreis ten einde.

Eén ding is zeker: Cuba is een bijzonder eiland en ik ben blij dat ik het met eigen ogen heb mogen ervaren. Wie weet hoe het land er over 10 jaar uitziet…


BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang om de week een mail vol reisinspiratie. Naast het nieuwste reisverhaal vindt u ook allerlei originele reissuggesties. Schrijf u nu in!

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl