Vanuit Grootbos rijden we naar het noorden, naar het binnenland van het westelijk kustgebied. Bij het zien van de ruige bergketens vragen we ons af hoe de boeren zich destijds met hun huifkarren een weg wisten te banen door dit barre gebied waar de gevaren – gevaarlijke beesten en vijandige bewoners – loerden. Naarmate we noordelijker komen, wordt het landschap steeds droger en zo rijden we de Karoo binnen, een halfwoestijn waar bijna geen bomen groeien. We verlaten de geasfalteerde weg en draaien een brede zandweg op, die in een rechte lijn tientallen kilometers door het landschap klieft. Tegemoetkomend verkeer verraadt zich op grote afstand door de wolken stof die opwaaien. Na 30 kilometer slaan we af, de bergen in richting Kagga Kamma waar we de komende dagen verblijven. Vanaf dan is het nog eens 30 kilometer rijden door de Cederbergen! Zijn we er nu nog niet? We voelen ons verder en verder verwijderd van de bewoonde wereld… Het landschap met grote, rood-beige rotsformaties lijkt welhaast een buitenaardse planeet en we kunnen ons gewoon niet voorstellen dat zich aan het eind van deze weg een mooie lodge bevindt met eten, drinken en nota bene een klein zwembad.
Pas als we heel dichtbij zijn, zien we de vlaggen van Kagga Kamma wapperen in de wind. De rietgedekte hutten en kamers die tegen rotsen zijn gebouwd, vallen als een kameleon weg in het woeste, rotsige landschap. Dit is een omgeving waar alleen de sterksten het volhouden; dat geldt voor zowel de dieren als de mensen. Duizenden jaren hebben hier de San gewoond, de ‘bosjesmannen’ die uitsluitend van de natuur leefden en slechts gebruikten wat ze nodig hadden, in complete harmonie met de natuur. Met de dag groeit onze bewondering voor deze mensen die hier wisten te overleven met bijna niets. Je kunt hier schitterende wandelingen maken, een spannende bedoening met klimmen en klauteren langs paden, door riviertjes en over rotsen, op zoek naar de plekken waar de San en de latere Khoikoi rotstekeningen hebben achtergelaten. Naar de betekenis kunnen we alleen maar gissen, maar artistiek waren ze zeker!
Door de afwezigheid van lichtjes van dorpen en steden en de vaak onbewolkte hemel is dit een sublieme plak om sterren te kijken en dat doen de meeste gasten ook graag. Wanneer de hemel onbewolkt is en het niet waait, wordt er voor een telescoop gezorgd. Langs de weg van de toegangspoort naar de lodge staan modellen van planeten; het geeft een goede indruk van de afstanden binnen ons zonnestelsel: Venus, Mercurius, Mars en Saturnus… Bij het vallen van de avond fonkelen de echte planeten aan het firmament. Onze melkweg is ook goed zichtbaar als een wolk in de oneindige verte.
Na drie dagen het gevoel te hebben gehad op een andere planeet te hebben geleefd, reizen we naar het beroemde wijngebied ten noordoosten van Kaapstad, met bekende plaatsen als Stellenbosch en Franschhoek. We logeren in een hele bijzondere, eeuwenoude Kaap-Hollandse boerderij - zo’n typisch wit gestuukt landhuis met een gekrulde voorgevel: Babylonstoren. De website had ons enthousiasme al flink aangewakkerd, maar in het echt overtreft de boerenstee al onze verwachtingen. We logeren in de voormalige graanschuur die zó in een woontijdschrift zou passen, maar tegelijkertijd dermate huiselijk is dat de kinderen zich er al gauw thuis voelen. Rubberlaarzen staan naast de deur klaar, inclusief kindermaten, om eens lekker over het landgoed te banjeren: eieren rapen, ezels voeren, egels zoeken – het mag en kan hier allemaal. Babylonstoren is een lust voor het oog en de mond. Wat een goede smaak! En dan te bedenken dat dit, behalve een hotel en restaurant, nog altijd een echte boerderij is waar fruit en druiven worden verbouwd en de eigenaren zelfs een ultramoderne wijnmakerij hebben opgezet. Maar het meest bijzonder zijn de enorme moestuinen die zijn vormgegeven naar de 17de-eeuwse Compagnietuinen van Jan van Riebeeck in Kaapstad. De abrikozen, pruimen, vijgen- en citrusbomen groeien weelderig in dit mediterrane klimaat. Oude soorten als kweepeer vinden er een plek, evenals honderden andere eetbare groenten en kruiden. ’s Avonds belandt al dit lekkers op de borden in het restaurant.
’s Morgens krijgen we een uitgebreide rondleiding door de tuinen, waarna we besluiten de Babylonstoren te beklimmen, een rotsachtige heuvel verderop met prachtig uitzicht over de wijngaarden. In de middag maken we een kanotochtje op het eigen stuwmuur en genieten van een uitgebreide picknick met champagne tussen de boomgaarden. Deze lusthof doet ons – nu al – opnieuw naar Zuid-Afrika verlangen.
Voetnoot:
Helen Kuipers reisde met haar man André Kuipers en hun kinderen Sterre en Stijn naar Zuid-Afrika. Niet alleen de natuur en bijzondere locaties stonden op het wensenlijstje van het gezin Kuipers, maar ook de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond had hun speciale aandacht. Samen met andere gezinnen die met ExperienceTravel reisden hebben zij met een telescoop diep in de Karoo woestijn bij Kagga Kamma naar de sterrenhemel gekeken, ondersteund door een lezing over de ruimte van André. Een ervaring die met name de kinderen niet snel zullen vergeten. Het is ook mogelijk om met André Kuipers een Eclipsreis te maken naar Antarctica in november 2021. Vraag onze reisspecialisten naar meer informatie.