Ku(n)stplaats Domburg

Blogbericht

Senior
Ku(n)stplaats Domburg

Reeds in de 19e eeuw stond Domburg bekend als een mondaine badplaats waar de beau monde genezing zocht. De heilzame werking van zeewater werd door de medische wetenschap al vroeg erkend. In 1862 werd in een toeristenfolder geschreven dat Domburg 'de plek is om naar ziel en lichaam gezond te zijn'. De elite liet zich destijds per badkoets de zee inrijden voor een geneeskrachtige onderdompeling. Daarna verpoosde men op het strand in een ligstoel. De prijs van een zeebad was 35 cent.

De helende reputatie van Domburg werd versterkt met de komst van Dr. Johann Mezger. Dr. Mezger was gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden en propageerde een gezonde leefwijze met voldoende beweging en verantwoorde voeding als belangrijke pijlers. Aan de zee en het zeeklimaat hechtte hij grote waarde. Zijn faam binnen de Europese adel was groot en zijn aanwezigheid in Domburg zorgde er onder meer voor dat de Duitse vorstelijke familie Zu Wied en koningin Elisabeth van Roemenië naar de Zeeuwse kustplaats kwamen om er rust en ontspanning te vinden. De inkomsten uit het toerisme namen toe en allerlei openbare voorzieningen zoals gas en elektriciteit werden aangelegd. De grote bijdrage die Dr. Mezger leverde aan de ontwikkeling van Domburg als badplaats wordt nog altijd met een borstbeeld op het plein 't Groentje geëerd.

Maar naast de zee met schone stranden en wuivende duinen waardoor een historische badcultuur ontstond, werd het kleine dorp aan het begin van de 20e eeuw tevens het epicentrum van een bloeiende kunstgemeenschap. Het kunstenaarsverleden van Domburg is nauw verweven met de schoonheid van het omringende landschap en de bijzondere lichtval die kunstenaars vanuit heel Europa aantrok. Het heldere, diffuse licht dat weerkaatst op de Noordzee en de duinen geeft een bijzondere sfeer aan het landschap. Vele schilders, die later wereldberoemd zouden worden, vonden hier hun inspiratie.

Jan Toorop, een van de bekendste Nederlandse symbolisten, arriveerde in 1903 in Domburg. Gefascineerd door het licht en de rust van het dorp, bracht hij hier zijn zomers door om te schilderen. Hij stond bekend om zijn veelzijdige stijl, van impressionistische zeegezichten tot symbolische en mystieke werken. Zijn schilderijen van de kust en de duinen, waarin hij experimenteerde met kleur en vorm, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. In deze periode ontmoette hij Maurice Góth, een van oorsprong Hongaarse schilder die tijdens het uitbreken van de oorlog in 1914 vanuit België naar Nederland vluchtte. Domburg werd vervolgens 15 jaar lang de woonplaats van Góth en ook hij bracht het strand, de kust en de duinen kleurig in beeld. Naast Toorop en Góth speelde Piet Mondriaan een belangrijke rol in de artistieke geschiedenis van Domburg. Mondriaan, die in het begin van zijn carrière voornamelijk landschappen schilderde, kwam naar Domburg om zich onder te dompelen in de natuur en de omgeving. Zijn tijd in Domburg markeerde een overgangsperiode in zijn werk, waarin hij langzaam afstand nam van de traditionele representatie van de werkelijkheid en zich begon te richten op abstractie. De invloed van het Zeeuwse landschap op Mondriaans werk is goed te zien in zijn schilderijen van de duinen, bomen en de zee. Hoewel hij deze elementen steeds verder vereenvoudigde, bleven ze altijd een belangrijke inspiratiebron. Zijn kenmerkende stijl, bestaande uit rechte lijnen en primaire kleuren, vond zijn wortels in de geometrische patronen die hij waarnam in de natuurlijke vormen van Domburg.

In 1911 werd de Domburgse Kunstkring opgericht, een collectief van kunstenaars die in het dorp samenkwamen om te exposeren en elkaar te inspireren. Onder leiding van Jan Toorop organiseerde de Kunstkring elk jaar een tentoonstelling in het voormalige Badhotel van Domburg. Deze tentoonstellingen trokken een breed publiek en brachten de moderne kunst onder de aandacht van een groter publiek. Naast Toorop en Mondriaan waren ook andere bekende kunstenaars zoals Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig betrokken bij de Kunstkring. De Domburgse Kunstkring was meer dan een artistieke beweging; het was een ontmoetingsplaats voor vernieuwers die de grenzen van de kunst wilden verleggen. Het dorp fungeerde als een creatieve haven waar ideeën werden uitgewisseld en nieuwe stijlen ontstonden. De invloed van deze periode in Domburg reikte verder dan de grenzen van Nederland en inspireerde kunstenaars door heel Europa. De erfenis van deze kunstenaars is nog altijd voelbaar. Bezoekers van Domburg kunnen het Marie Tak van Poortvliet Museum bezoeken, waar werk van onder meer Toorop wordt tentoongesteld, naast wisselende tentoonstellingen. Daarnaast biedt de omgeving van Domburg nog steeds dezelfde inspirerende natuur en het bijzondere licht dat de kunstenaars van toen betoverde.

Reizen

Gerelateerd reisaanbod

Domburg: de schoonheid van Walcheren

8-daagse Groepsreis (Nederlandstalig)
  • Nederland
  • Groepsreis (Nederlandstalig)
Senior
VERTREKGARANTIE

Vertrek 21 juni 2025
+2
Reizen

Benieuwd naar andere reizen?

Bekijk ons complete aanbod

IN Spired

Vraag voor extra reisinspiratie het gratis reismagazine aan.

Magazine aanvragen