Iran: Een tipje van de sluier

Reisverhaal

Culture
yazd-iran

Reizen door Iran heeft iets surreëels. Nét als je denkt dat je de veelomvattendheid van het land begint te begrijpen, maak je iets mee waardoor je alles weer in een ander licht gaat zien. Bij de eerste kennismaking blijft de kern van de Iraanse samenleving bedekt. De vergelijking met de hoofddoek, de chador, is dan ook snel gemaakt. Alles wat mooi is bedek en bescherm je, totdat het écht eigen wordt…

In de tien dagen die ik door Iran reis, is het bijna onmogelijk om me alle facetten van het land eigen te maken. Daarvoor is het te complex. Slechts een tipje van de sluier wordt opgelicht, maar dit kleine beetje is meer dan genoeg om mijn nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Deze nieuwsgierigheid wordt gevoed door de bevolking. Zelden heb ik mensen zo relaxed meegemaakt als in Iran. Op straat praten en lachen mensen met je, en word je continu welkom geheten. De inwoners zijn trots op hun land, en terecht!

In Iran heerst een gevoel van openheid dat je van tevoren absoluut niet verwacht. Wat wordt dit land vanuit haar bevolking bekeken tekort gedaan door de internationale media! Er zijn zeker zaken die op landelijk niveau niet deugen, maar het gros van de inwoners deugt wel en komt een stuk prettiger over dan de gemiddelde Nederlander. Helemaal voor mensen zoals ik, chaotisch en wat impulsief van karakter, is deze samenleving een totale verademing. Stelen doet men hier niet, dus je kunt rustig ergens je spullen vergeten, want die komen zeker weer bij je terug. Onveilige gevoelens op overvolle pleinen? Totaal niet aan de orde. Sterker nog, eenmaal daar ik heb nooit aan een aanslag gedacht, terwijl ik toch vrij paniekerig van een overvol Schiphol vertrok.

iran-oude-dansende-man
yazd-iran-architectuur
iran-markt

Na een paar dagen merk ik dat ik meer ontspannen reageer als mensen me aanspreken op straat, en neem ik de tijd wanneer mensen me vragen stellen. Je wordt als vanzelf een beetje liever. Wat meer open staan voor elkaar maakt alles een stuk aangenamer. Wellicht speelt het ontbreken van alcohol - in het openbaar dan – hier ook een rol bij, agressief gedrag veroorzaakt door drankmisbruik ontbreekt namelijk in het straatbeeld. Minder gezellig is het daardoor trouwens niet. Overal vind je kleine koffietentjes, eetgelegenheden en parken waar mensen bij elkaar aanschuiven om te lunchen of bij te praten. Ik voel een warm deken van oprechtheid bij elke interactie die ik zie. En is het niet buiten waar mensen elkaar treffen, dan toch zeker in de moskee. Ook hier was het een gezellig samenzijn en voelde het totaal niet als een verplichting, zoals ik met mijn vooringenomen Westerse blik wel had verwacht.

Niet alleen heeft deze reis mijn geest verrijkt, het heeft ook mijn hart gestolen. Achter een schijnbaar gesloten samenleving ligt een open, liefdevolle oase. En geloof me, dan heb ik nu nog maar een tipje van de sluier gelicht…

Naschrift:

Deze reis is gemaakt met Voyage & Culture. Dit merk is onderdeel van hetzelfde bedrijf als ExperienceTravel en richt zich op culturele groepsreizen. Wilt u ook met Voyage & Culture naar Iran, kijk dan hier. Ook individueel is reizen naar Iran mogelijk. Neem contact met ons op via 073-548 20 60.

Reizen

Gerelateerd reisaanbod

Reizen

Benieuwd naar andere reizen?

Bekijk ons volledige aanbod