Hotel de Rijper Eilanden

Blogbericht

Senior
Hotel de Rijper Eilanden

Interview met Lucy Ulrich | Hotel de Rijper Eilanden

Aan de rand van het dorpje De Rijp (Noord-Holland) ligt Hotel de Rijper Eilanden. Een hotel met een verhaal. We spraken Lucy Ulrich over de bijzondere totstandkoming ervan en hoe het door de jaren heen uitgroeide tot een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Het wordt een hotel genoemd, maar een blik op de website leert dat jullie nog veel meer zijn dan dat. Hoe zou je het zelf omschrijven?
Ik zou het in basis een hotel willen noemen, maar door de vele zalen en grote ruimtes zijn we ook een geliefde plek voor uiteenlopende bijeenkomsten. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het voorbij zien komen. Van monniken tot een line dance vereniging en van familiereünies tot de jaarlijkse caviakeuring.

Caviakeuring?
Jazeker! Het gaat er zelfs uiterst serieus aan toe. Mensen bieden de knaagdieren aan of zijn juist op zoek. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waar veel mensen op af komen. Ze hebben dan een zaal voor zichzelf, dus hotelgasten hebben hier verder geen last van.

Hoe is het hotel en het idee hiervoor eigenlijk ontstaan?
Ik heb geen hotelschool gedaan, maar heb vanaf de andere kant van de balie geleerd, als buschauffeur en reisleidster. Toen ik hiermee wilde stoppen, leek het me een uitdaging om die ervaringen te gebruiken bij het opzetten van mijn eigen hotel. Een hotel waar iedereen zich welkom moet voelen. Wat volgde was de oprichting van de stichting ABLE, die accommodaties voor gasten met en zonder beperking aanbiedt. In 1993 werd mijn eerste hotel geopend en in 1998 hebben wij een bejaardenhuis in Spanbroek omgebouwd tot hotel. Eind jaren '90 diende zich een unieke kans aan toen we de grond, waar nu ons hotel gevestigd is, konden kopen in De Rijp. Een tekening van architect Cornelis de Jong zag er indrukwekkend uit en wij (ABLE) besloten ervoor te gaan. Om rendabel te zijn, moest het alleen wel groter worden. Wij hebben in eigen beheer gebouwd, met alle mogelijke uitdagingen en uiteindelijk was het hoofdgebouw klaar in 2004, waarna we gestaag uit bleven bouwen totdat in 2011 ook het tweede en derde gebouw klaar waren. Wij blijven nadenken over de diverse mogelijkheden die het terrein biedt, van een overdekt parkeerterrein met zonnepanelen tot een voedselbos.

In welk opzicht is er sprake van een sociaal randje?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stelden we ons hotel gedeeltelijk beschikbaar voor vluchtelingen, wat ertoe leidde dat er meer dan 200 Oekraïners gehuisvest werden. In het begin met het idee dat het tijdelijk was, maar we weten inmiddels dat de ellende daar nog wel aanhoudt. Men begon de taal te leren, soms Engels, soms Nederlands, en wilde ook graag aan het werk. Ik ben ze vervolgens gaan inzetten als werknemers en dat werkt als een tierelier. Ze werken in de keuken, achter de receptie of als nachtportier, plegen onderhoud en assisteren in de keuken bij het klaarmaken en uitserveren van ontbijt en lunch. Ook mensen van andere nationaliteiten hebben hun weg naar ons gevonden. Een Portugees, een Roemeen en een Syriër. Het is echt een hechte club en we krijgen aan de lopende band complimenten dat ons personeel zo behulpzaam en vriendelijk is.

Wat morgen we verwachten als we met een gezelschap van Senior bij jullie verblijven?
We laten mensen vrij en stellen alles in het werk om iedereen zich hier thuis te laten voelen. Jong en oud, met en zonder beperking, groepen en individuele gasten. We komen graag tegemoet aan persoonlijke wensen. Warm eten bij de lunch? Geen probleem. Een zaal, ruimte of hoekje voor je eigen gezelschap of een optreden van een artiest die bij jullie langskomt? Zo geregeld. Ook laat ik jullie graag de omgeving zien. Deze regio heeft alles wat Nederland zo mooi maakt. Dijken, molens, tulpen, forten. Ik stap gewoon bij jullie in de bus en leid jullie met alle plezier rond. Is er meer interesse om omliggende dorpjes te bezoeken? Dan rijden we gezellig die kant op. De kamers waarin jullie verblijven zijn zeer ruim, minimaal 35m², zodat iedereen echt een eigen plekje heeft. Het gros van de kamers heeft een terras of balkon. De Rijp zelf is een prachtig dorp met veel 17e-eeuwse monumentale panden. Blikvangers zijn het VVV-kantoor in het Raadhuis, en museum 'In 't Houten Huis', maar ook leuke restaurantjes en terrasjes. Alkmaar, Amsterdam en Volendam liggen relatief dichtbij, net als de stranden van Bergen Aan Zee en Egmond Aan Zee.

Van de verschillende zalen springt de Theaterzaal er echt uit. Hoe is dit ontstaan?
Dat is ons paradepaardje. Het oorspronkelijke ontwerp was voor vergaderruimtes, maar het toeval wilde dat de plaatselijke toneelvereniging op zoek was naar ruimte voor hun optredens. De beslissing om een theaterzaal te maken werd snel gemaakt. De zaal is bekleed met hout en het balkon is een kopie van de galerij in de voormalige kerk Paradiso. Wij zijn de ruimte verder in Jugendstil in gaan richten, met antieke decoratieobjecten en een bar waar menig bruin café jaloers op is. De grote lobby en de gangen staan vol met andere interessante objecten, voorbeelden van design en techniek uit de laatste 150 jaar. De imposante verzameling geeft de indruk van een museum, maar wel een waar de gasten de objecten van dichtbij kunnen bewonderen. Bij de oudere gasten wakkert dit een gevoel van nostalgie aan, de jongere bezoekers zijn vooral nieuwsgierig. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Reizen

Gerelateerd reisaanbod

De Rijp: historisch dorp in door mens gemaakt landschap

8-daagse Groepsreis (Nederlandstalig)
  • Nederland
  • Groepsreis (Nederlandstalig)
Senior
VERTREKGARANTIE

Vertrek 10 mei 2025
+1
Reizen

Benieuwd naar andere reizen?

Bekijk ons complete aanbod

IN Spired

Vraag voor extra reisinspiratie het gratis reismagazine aan.

Magazine aanvragen