All-in reis Spectaculair Spitsbergen

Hoogtepunten van deze reis

  • Volg een bijzondere vaarroute met de M/S Quest (50 passagiers) rondom de hele Spitsbergen archipel naar het doorgaans moeilijk bereikbare Oost-Spitsbergen
  • Schitterende flora, een in bloei staande toendra in deze reisperiode
  • Spotten van wildlife zoals ijsberen, walrussen, walvissen, robben, rendieren, vossen en diverse zeevogels
  • Wandelen op de toendra, ook naar historische plekken
  • Met zodiacs varen langs gletsjers waarvan soms ook het ijs afkalft
  • Twee Nederlandssprekende gidsen aan boord

Dit is een expeditiecruise met een klein expeditieschip (50 passagiers). In de tweede helft van de zomer vaart u volledig rond de Spitsbergen archipel. Het doel van deze expeditiecruise is om naast de mooie natuur en gletsjers het wildlife van Spitsbergen te zien. M/S Quest vaart in het oosten van de archipel mogelijk nog door drijfijs . U bezoekt alle belangrijke eilanden en maakt de meest complete reis rond deze Arctische eilandengroep.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam - Longyearbyen

U vliegt met Scandinavian Airlines naar Oslo voor overnachting. 

Dag 2: Oslo - Longyearbyen

U vliegt met Norwegian (Juli) of Scandinavian Airlines (augustus) naar Longyearbyen waar u overnacht. Indien de tijd het toelaat bezoekt u eerst nog het Spitsbergen poolmuseum waar u nog veel overblijfselen zult aantreffen van de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers en walvisvaarders uit de 16e en 17e eeuw.

Dag 3 - 12: Vertrek uit Longyearbyen en flexibel vaarprogramma

Vandaag gaat u aan boord van het expeditieschip. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord. Deze fjord is met zijn 110 kilometer de langste en ook grootste fjord van Spitsbergen. Voorafgaand aan het vertrek met het M/S Quest bezoekt u eerst nog het Spitsbergen Poolmuseum, waar u nog veel overblijfselen zult aantreffen van de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers en walvisvaarders uit de 16e en 17e eeuw.

Wij bevinden ons nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze zodiac-landingsvaartuigen of meerdere cruises maken met de zodiacs. Hieronder volgen enkele voorbeelden van plaatsen die we mogelijk bezoeken: 

Kongs- en Krossfjorden & Ny Alesund 
Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld, Ny Alesund op 78 graden noorderbreedte, waar de basis van de Noorse en Nederlandse Poolinstituten zijn gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden. Hier zien we prachtige vogelkliffen, waar grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavelzeekoeten nestelen, en we spotten op de toendra mogelijk rendieren. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan in juli in bloei. Aan het eind van de Krossfjord stromen de Lilliehoöokgletsjer en de 14 Juli gletsjer rechtstreeks in zee. Ook brengt u een kort bezoek aan het meest noordelijkst gelegen postkantoor ter wereld. Vanuit Ny-Alesund startten Amundsen en Nobile hun heroïsche expedities naar de Noordpool. Er zijn hier nog vele restanten van hun pogingen te bezichtigen.

Noordwest Spitsbergen 
Op Amsterdamøya en Ytre landtong/Smeerenburg zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel ‘blubber town’ genoemd het bekendst. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum met de restanten van ovens uit de vangsttijd. Midden op de vlakte liggen de graven van de tweede groep overwinteraars, die allen aan scheurbuik overleden. Het noordwesten van Spitsbergen met zijn oneindige natuurlijke schoonheid heeft diverse fjorden met enorme gletsjers die in zee uitmonden. De bekendste fjorden hier zijn de Raudfjord, de Woodfjord en Liefdefjord, allen met gletsjers die in zee uitmonden. Aan de randen van de Woodfjord rijzen de besneeuwde bergtoppen waarvan de hoogste punten mogelijk nog met sneeuw bedekt zijn. Aan het einde van de Liefdefjord ligt de Monacogletsjer die hier met een ijswand van 6km in zee stroomt. In de fjorden zien we eidereenden en kleine rietganzen maar ook de zeldzamere koningseider wordt hier gezien. Het water van het gletsjer front is een favoriete voedselplek voor duizenden zeevogels in het gebied.

Noord Spitsbergen 
In het mooie Mossel Bay ligt Polhem. Hier hebben we mogelijk ook onze eerste ontmoetingen met walrussen. In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een verticale, basaltachtige klif van 2,5 kilometer die onderdak biedt aan meer dan 200.000 zeekoeten en diverse andere zeevogels zoals alken, drieteenmeeuw en papegaaiduiker. De bijna zwartgekleurde basalt is door de uitwerpselen van vogels op veel plaatsen groen, wit en roze verkleurd, waardoor er mooie patronen en structuren zijn ontstaan. Ook hier is het water bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. Het is ook het gebied waar we de baardrob, ringelrob en mogelijk de walrus en ijsbeer kunnen spotten. We laten hier de warme Golfstroom achter ons.

Oost Spitsbergen 
Aan de noordkant van West Spitsbergen en Nordaustlandet bevinden we ons op 81° NB, op slechts 520 zeemijlen van de geografische Noordpool. Oostwaarts koersend met het ijsversterkte expeditieschip kunnen we de omvangrijke pakijs grens tegenkomen. Weinige schepen wagen zich rondom de archipel te varen maar wij genieten hier van de stilte en de mooie vergezichten. Varend langs de ijsschotsen, afkalvingen van de 200 km lange gletsjer waar we langs varen, neemt de kans op ontmoetingen met meer baardrobben en walrussen toe. Op eerdere reizen zijn er ook ijsberen op ijsschotsen gezien, een prachtig fotomoment. Het oosten en zuidoosten van Spitsbergen heeft zeer uiteenlopende landschappen en heeft een meer Arctisch klimaat dan de westkust van Spitsbergen.

Nordaustlandet & Brasvellbreen 
Het eiland Nordaustlandet is bedekt met een enorme gletsjer van maximaal 600 meter dik, reikend tot bijna 800 meter hoogte en kliffen tot 35 meter hoog. We genieten van de Austfonna gletsjer die meer dan 200 kilometer lang is en in deze tijd van het jaar doorsneden wordt door honderden smelt- watervallen. De totale oppervlakte van de Austfonna gletsjer is 8.500 km2 en daarmee de 3e grootste gletsjer ter wereld. Omdat het al later in het seizoen is, kunnen we met ons kleine ijversterkte schip dichter bij gletsjers komen en waar mogelijk maken we ook cruises met landingsvaartuigen. Ook zien we het goed bewaard gebleven wetenschappelijk station in Kinnvika. Bij gunstige ijsomstandigheden kunnen we Storøya bereiken, dat ten oosten van Nordaustlandet ligt. Ook dit gebied wordt regelmatig bezocht door robben, walrussen en poolberen.

White Island, Kvitøya
Als ijs- en weersomstandigheden het toelaten varen we tot White Island (Kvitøya), een eiland waar slechts weinig mensen voet aan wal hebben gezet. Het grootste deel van het eiland (>90%) is bedekt met een grote ijskap, maar wordt vaak omringd door dik vast ijs. Hier is de Zweedse ontdekkingsreiziger Andrée gevonden, 33 jaar na zijn mislukte poging om per ballon de Noordpool te bereiken. 

Barentsöya en Edgeøya 
Op Barentsöya zijn resten van ongeveer 400 jaar oude Pomor visserskampen te zien. De Pomor waren moedige Russische pioniers. Edgeøya laat haar bezoekers genieten van prachtige basaltrots formaties, mooie landschappen en magnifieke toendra vlakten, waar naast grote vogelkolonies er goede kans is rendieren, poolvossen en walrussen te zien. Maar op eerdere reizen hebben we hier ook ijsberen gespot. Spitsbergen en zijn archipel heeft geen bossen. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk, die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt.

Op Spitsbergen is juli de maand waarin de flora overal héél rijkelijk bloeit en de jonge vogels uitvliegen, terwijl augustus de maand is met het zachte warme zonlicht en een droge, makkelijk te bewandelen toendra. In de beide maanden kunt u getuige zijn van spectaculair vallend gletsjerijs. De nauwe zeestraten tussen Barentsöya en Edgeøya zijn voedselrijke gebieden voor diverse soorten walvissen. De hier meest voorkomende walvissen zijn de bultrug- en de dwergvinvis maar we kijken ook uit naar de grote vinvis.

Hornsund  
We varen om de zuidkaap van Spitsbergen en bezoeken het mooie Hornsund. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een grandioos mooi fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Er vallen met regelmaat grote hoeveelheden afkalvend ijs in zee. Het schip vaart hier zo dicht mogelijk op de ijswanden om (in augustus bij een lage zonstand) mooie foto's en films te kunnen schieten. Weer zo’n fotogenieke plek! Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden met o.a de beluga, de witte walvis, maar ook vele andere soorten walvissen. Het is eveneens de favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen op het eiland. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West-Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt van Sørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken.

Dag 13: Longyearbyen – Oslo

Vandaag eindigt de expeditie. U verlaat Spitsbergen en keert terug naar de bewoonde wereld. U vliegt naar Oslo waar u nogmaals overnacht.

Dag 14: Oslo-Amsterdam

Ochtendvlucht naar Schiphol.


Data & prijzen

Vertrekdata 2023:
18 juli 2024 vanaf € 6.995 p.p. all-in
17 aug 2024 vanaf € 6.995 p.p. all-in

Genoemde prijzen zijn o.b.v. 3-persoonshut op indeling. 
Prijzen van 2-persoonshutten en single cabins op aanvraag beschikbaar.
Andere data op aanvraag.

Opties & inbegrepen

Dit is een all-in reis. Uw vluchten, lokaal vervoer, verblijf, alle maaltijden en de excursies zijn volledig inbegrepen.  

Wist u dat

Er op het gebied van ruige natuur en rijkelijk voorkomend wildlife maar weinig plekken op de wereld zijn die zich met het Noordpoolgebied kunnen meten.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl