Rondreis Baltische Landen

Hoogtepunten van deze reis

 • De Middeleeuwse binnenstad van Tallinn
 • Art Nouveau in Riga
 • Barokpaleis Rundale

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

Mei, Juni, September,

Estland, Letland en Litouwen waren eeuwenlang speelbal van de grote mogendheden. Slechts een korte periode, van 1918 tot 1940, waren ze onafhankelijk, maar sinds 1991 staan deze landen opnieuw op de kaart van Europa. Sindsdien werken de Balten met veel energie aan de opbouw van hun landen, en niet zonder resultaat: in 2004 werden de Esten, Letten en Litouwers volwaardige leden van de Europese Unie, en voerden zij de euro in. Een nieuw hoogtepunt is de verkiezing van Tartu tot Culturele hoofdstad van Europa in 2024.

Al eerder kenden de Baltische Staten momenten van grote economische en culturele bloei; toen werden zij echter overheerst door vreemde mogendheden: Denemarken, Duitsland, Zweden, Polen en Rusland. Deze culturele verscheidenheid weerspiegelt zich in de Baltische hoofdsteden. U bewondert de middeleeuwse ‘Denenstad’ Tallinn, proeft de sfeer van het bruisende handelscentrum Riga en geniet van het gemoedelijke en cultuurrijke Vilnius. De romantische oude centra vormen een harmonisch geheel met de omliggende uitgestrekte wouden en meren. In 2022 naast het reguliere programma dagexcursie naar Kaunas in het teken van een kennismaking met het middeleeuwse verleden, met herkenbare Duitse architectonische invloeden uit de tijd van de Hanze, en de Litouwse kunstgeschiedenis en cultuur.

Tijdens de reis komen uitgebreid de Baltische geschiedenis en de actuele sociaal-economische en politieke ontwikkelingen aan bod, om beter inzicht te krijgen in deze relatief onbekende regio van Europa.

Hoogtepunten van deze reis:

 • Middeleeuwse binnenstad met stadsmuren in Tallin
 • KUMU het Nationale Kunstmuseum in Tallin
 • Art Nouveau in Riga
 • Barokpaleis Rundale
 • Joods verleden in Vilnius


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, Amsterdam - Vilnius
  Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Vilnius. Na aankomst bezoek aan het recent gereconstrueerde Paleis van de Groothertogen van Litouwen. Het oorspronkelijke bouwwerk, waarvan binnen nog restanten te zien zijn, werd gebouwd vóór de 15e eeuw. De reconstructie herbergt nu een groot museum vol artefacten en toont de stilistische ontwikkeling van de residentie van de Litouwse groothertogen door de laatgotische, renaissance- en vroegbarokke tijdperken. De verschillende ruimtes met authentieke meubels, wandtapijten, schilderijen, kaarten en andere schatten zijn kenmerkend voor de Europese paleisinterieurs uit die tijden.
   
 • Dag 2, Dagexcursie Kaunas
  Vandaag excursie naar Kaunas, in 2022 de Culturele hoofdstad van Europa, met prachtige architectuur, intrigerende musea en historisch belangrijke locaties. Na aankomst rondwandeling door de middeleeuwse binnenstad van Kaunas, met herkenbare Duitse architectonische invloeden uit de tijd van de Hanze. Vervolgens bezoek aan het M.K. Ciurlionis Nationaal Museum voor de Kunsten. Het museum oorspronkelijk gewijd aan de beroemde kunstenaar en componist werd opgericht in 1921 en is inmiddels uitgegroeid tot de beste plek in Litouwen om kennis te maken met de ontwikkeling van de Litouwse kunstgeschiedenis en cultuur, van de oudheid tot heden. Na gelegenheid tot lunch bustocht langs diverse hoogtepunten van Bauhaus architectuur. Alvorens terug te keren naar Vilnius aandacht voor de joodse geschiedenis met bezoek aan het Sugiharahuis en Zwartendijk monument.
   
 • Dag 3, Vilnius
  Vilnius is de meest noordelijk gelegen barokstad van Europa. De geschieden van de huidige hoofdstad van Litouwen, gaat terug tot 1323. In diezelfde eeuw is ook Litouwen als onafhankelijke staat ontstaan. Machtige buren en overheersers bepaalden deels de cultuur, gaven anderzijds ook de impuls aan de Litouwse bevolking om op te komen een eigen, nationaal zelfbewustzijn. De kortstondige periode van onafhankelijkheid tussen 1918 en 1940 leidde in elk geval tot herstel van veel uit het verleden. Monumenten, kerken, kunst en cultuur kwamen tot leven. Onze excursie in de ochtend voert langs de monumenten van de uitgestrekte historische binnenstad, waar de Midden-Europese atmosfeer duidelijk voelbaar is. U ziet het centrale plein met haar kathedralen. De Gediminastoren is het symbool van de stad en het enige restant van de burcht van grootvorst Gediminas. We wandelen door pittoreske straten en zien onder meer het Raadhuisplein, de gotische St. Annakerk, het barnsteenmuseum, de universiteit (1579) met zijn fraaie bibliotheekzaal en astronomisch observatorium en de kathedraal. Tweede helft van de middag ter vrije besteding, uiteraard met suggesties van de begeleiding voor invulling hiervan.
   
 • Dag 4, Vilnius – Rundale – Riga
  In de ochtend vertrekken we in de richting van Letland. Onderweg een bezoek aan het zorgvuldig gerestaureerde barokpaleis Rundale en omliggende tuinen. Het paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van de Koerlandse hertog Ernst Johann Biron, de favoriet van de Russische tsarina Anna Ivanovna. Het werd ontworpen door graaf Bartolomeo Francesco Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg bouwde. Het paleis is een briljant voorbeeld van barokarchitectuur in de Baltische Staten. Vervolgens naar de Letse hoofdstad Riga, aankomst einde van de middag.
   
 • Dag 5, Riga
  In de ochtend wandeling door de oude binnenstad van de Letse hoofdstad Riga, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal tastbaar is. We zien onder andere de gotische St. Peterskerk, het schitterend herbouwde Schwarzhäupterhaus en de Domkerk met het beroemde orgel en een uniek complex van kerkelijke bouwstijlen met fraai houtsnijwerk. In de nabijheid zien we het standbeeld van een van de befaamdste telgen van Riga, de filosoof Herder. Aan het begin van de middag bezoek aan het Museum voor Geschiedenis en Navigatie, een van de grootste bewaarplaatsen van historisch en cultureel erfgoed in Letland. Ze weerspiegelen de politieke en economische ontwikkeling, de cultuur en het dagelijks leven van Riga vanaf de begindagen van de stad tot op de dag van vandaag, evenals de geschiedenis van de Letse zeevaart. Tweede helft van de middag ter vrije besteding. ’s Avonds mogelijkheid voor een bezoek aan de Nationale Opera of een orgelconcert (onder voorbehoud van het geboden programma).
   
 • Dag 6, Riga - Taagepera
  Aanvang van de dag met een oriënterende wandeling langs de Art Nouveau schatten van Riga die zich overal in fraaie staat tonen en op de Werelderfgoedlijst voorkomen. Langs Elizabetes iela is deze overdadig geornamenteerde kunststijl uit het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw ongeschonden bewaard gebleven. Als hoogtepunt geldt het prachtige blauw-witte huis op nummer tien, ontworpen door Mikhail Eisenstein, de vader van de beroemde cineast. Om de hoek aan Alberta iela komen de verschillende architectonische bouwstijlen harmonieus samen. We bezoeken het Art Nouveau Museum. In de middag rijden we door de heuvelachtige landschappen van Noord-Letland naar het Turaida Nationale park, gelegen aan de rivier de Gauja. We zien de beeldentuin waarin de “dainas”, Letse traditionele rijmen verbeeld zijn. Vervolg van de reis naar het platteland in Zuid-Estland, waar aankomst einde van de middag. Overnachting in het Wagenküll Castle.
   
 • Dag 7, Taagepera - Tartu - Tallinn
  's Ochtends vertrek naar en bezoek aan de tweede stad van Estland, Tartu, met de aloude universiteit die in 1632 door de Zweedse koning Gustav Adolf is gesticht. Ook zien we het kleine, gezellige centrum van de voormalige Hanzestad met de typerende baksteen-gotische kerken en bezoeken het Nationaal Museum. Na gelegenheid tot lunch vertrek naar de hoofdstad van Estland, Tallinn, waar aankomst einde middag.
   
 • Dag 8, Tallinn
  Deze ochtend wandeling door de middeleeuwse binnenstad van Tallinn. Veel gebouwen herinneren aan de Hanzetijd. U wordt geconfronteerd met een potpourri aan bouwstijlen zoals gotiek, art nouveau en sovjet-architectuur. Er is geen andere stad in Noord-Europa waarvan het middeleeuwse centrum zo volledig intact is gebleven. Sinds de onafhankelijkheid is de stad ook nog eens grondig gerenoveerd en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De wandeling voert via de benedenstad, door de smalle straten langs de oude gildehuizen, een apotheek uit de 15e eeuw en het in 1404 voltooide gotische Stadhuis (Raekoda) naar de Toompea, de Domberg. Daar bezoeken we de Lutherse dom en de Russisch-orthodoxe Alexander-Nevski kathedraal. Ook zien we de historische regeringsgebouwen met, indien mogelijk, een bezoek aan het parlement. De middag is ter vrije besteding.
   
 • Dag 9, Tallinn - Amsterdam
  In de ochtend lopen we langs het barokke paleis Kadriorg (Katherinental), het vroegere buitenverblijf van tsaar Peter de Grote dat dateert uit het begin van de 18e eeuw en krijgen we een rondleiding in het Nationale Kunstmuseum KUMU. Het is het grootste kunstmuseum van de Baltische landen en een van de grootste van Noord-Europa. In het fraaie moderne gebouw, met Scandinavische allure ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori, is een zeer diverse collectie gehuisvest, die een retrospectief van de Estse kunst geeft van 1800 - heden van klassieken tot Estse en Russische Avant-garde. Onder meer het socialistisch realisme en de non-conformistische Sovjetkunst nemen een belangrijke plaats in. Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam met overstap in Riga.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl