Zoektocht naar de sneeuwluipaard in India

Hoogtepunten van deze reis

  • Op zoek naar de illustere sneeuwluipaard
  • Kans op het spotten van Tibetaanse wolven, steenbokken en -arenden.
  • Lang verblijf in een avontuurlijke lodge in de Himalaya
  • Extra dagen om rustig te acclimatiseren in de bergen
  • Comfortabele binnenlandse vluchten om lange afstanden te overbruggen
  • Ontdek de miljoenenstad Delhi

Deze expeditie brengt u naar Ladakh in India om de heilige graal in de natuurwereld te zoeken; de illustere sneeuwluipaard. Onder begeleiding van een team aan trackers en een topgids bedwingt u hoge passen en bevindt u zich te midden van de woeste natuur in de Himalaya. De lokale bevolking noemt dit mysterieuze dier ook wel 'Grijze Geest’. Er wordt gezegd: “Pas als u hem gezien heeft, mag u hem sneeuwluipaard noemen. Tot die tijd heet hij de Grijze Geest.” Het belooft een spannende queeste te worden van Delhi via Leh naar Ulley.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam - Delhi

U wordt opgehaald bij de luchthaven van Delhi en naar uw hotel gebracht. Hier kunt u uitrusten van de vliegreis en vast dromen over wat de aankomende twee weken u gaan brengen.

Dag 2: Delhi

De eerste verrassingen dienen zich al aan na het ontbijt als u onder begeleiding de Indiase hoofdstad in duikt. De stad is opgedeeld in twee delen. In de ochtend bezoekt u het oude deel, waar u overvloedige en drukbezochte bazaars, smalle steegjes en imposante gebouwen treft zoals de Jama Masjid moskee, daterend uit 1650. Het is een van de grootste moskeeën van het land. Op het binnenplein kunnen maar liefst 25.000 mensen hun geloof belijden. Het werd gebouwd door Sjah Jahan, die eveneens opdracht gaf om de Taj Mahal in Agra te laten verrijzen. In het nieuwe deel staan ook historische gebouwen, zelfs nog meer dan in het oude deel. Soms van recentere datum zoals het Parliament House dat onder Brits bestuur werd opgericht, maar ook ouder zoals de tombe van Humayun. Deze graftombe uit 1570 staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De bouw ervan leidde tot grote architectonische vernieuwingen, met als hoogtepunt de Taj Mahal. 

Dag 3: Delhi - Leh

Een binnenlandse vlucht brengt u naar Leh. Het was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Ladakh, tegenwoordig een regio van India. Dit is onbetwist een van de beste gebieden om de ongrijpbare sneeuwluipaard te spotten. Tijdens de sneeuwluipaardsafari's ligt de focus naast deze roofdieren op tal van andere dieren en vogels. Leh ligt in een zeer schilderachtig landschap doordat het wordt begrensd door twee van 's werelds grootste bergketens met talloze kloosters. Om te acclimatiseren zult u een paar paleizen en kloosters bezoeken alvorens aan de inspannende trektochten te beginnen.

Dag 4: Leh

Een rustdag om aan de hoogte te wennen. Leh ligt op zo’n 3.500 meter en daar moet uw lichaam zich op aanpassen. Veel drinken is belangrijk om hoogteziekte te voorkomen. U kunt eventueel een korte, rustige wandeling maken en bijvoorbeeld de Shanti stupa fotograferen tegen zonsondergang.

Dag 5: Leh - Ulley

Het is zover. U legt het laatste traject af naar de Snow Leopard Lodge. De route ernaartoe is een belevenis op zich. Langs rivieren, kleine stadjes en boeddhistische kloosters wordt de weg steeds smaller, terwijl de omgeving juist grootser en uitgestrekter wordt. Een onverharde weg leidt kronkelend door een smalle vallei terwijl u de beek volgt. Op de heuvelhellingen kunt u met wat geluk steenbokken waarnemen. Uiteindelijk komt u aan in Ulley, een gehucht met circa zeven huizen omgeven door hoogzomerweides waar yaks grazen op circa 4.000 meter hoogte. Hier neemt u uw intrek in de Snow Leopard Lodge. Het is pas onlangs in gebruik genomen om de sneeuwluipaard te kunnen volgen, maar heeft snel een reputatie opgebouwd. Dat is niet alleen vanwege de sneeuwluipaarden, maar ook omdat het een van de beste gebieden is om steenbokken, oerials (moeflon-achtige), Tibetaanse wolven, vale gieren en steenarenden te zien. In de winter dalen de grazers van het gebied noodgedwongen af naar beneden, op zoek naar sneeuwloze grasvlaktes. De Snow Leopard Lodge is de enige aan wildlife toegewijde lodge in Ladakh. Het was oorspronkelijk het thuisverblijf van een van Ladakh's beste sneeuwluipaardvolgers, Tchewang Norbu, en is doorontwikkeld zodat er middels ecotoerisme geïnvesteerd kan worden in zowel de sneeuwluipaarden als de lokale gemeenschap. Tijdens uw verblijf tilt een deskundige natuuronderzoeker uw belevenis naar een hoger niveau.

Dag 6 - 10: Ulley

Een groot voordeel van Ulley is de kleinschaligheid en de verscheidenheid. U verkent drie valleien tijdens het volgen van de sneeuwluipaarden onder begeleiding van uw gids Gulzar Hussain. Gulzar komt al sinds zijn vroege jeugd in elke uithoek van bergachtig Ladakh. Gulzar spot nét dat wild dat zich aan het blote oog lijkt te onttrekken en is van onschatbare waarde voor uw expeditie. Zijn scherpe zintuigen zijn uitzonderlijk en zullen hard nodig zijn. Met veel toewijding neemt hij u mee door de bergen. Dankzij de nauwe samenwerking met de lokale bevolking worden uw kansen sneeuwluipaarden waar te nemen vergroot. Door vijf dagen op dezelfde locatie te verblijven, krijgt u veel gelegenheid om indrukwekkende foto’s te maken van het landschap, de vele wilde dieren en wie weet, de ‘Grijze Geest'. Het dagprogramma wordt dagelijks bepaald aan de hand van de laatste informatie. Een goede conditie is vereist, en met wat geduld en avontuurszin wordt dit een zeer gedenkwaardige week.

Dag 11: Ulley - Leh

In omgekeerde volgorde maakt u de mooie route van dag vijf. Bij aankomst in Leh overnacht u weer in een hotel. 

Dag 12: Leh - Delhi

Na het ontbijt wordt u teruggebracht naar de luchthaven om weer in Delhi aan te komen. De chaotische drukte zal wellicht nog meer indruk maken na de stille dagen in de bergen.

Dag 13: Delhi - Amsterdam

Als het vliegtuig opstijgt, wordt India steeds kleiner en verdwijnt u in de wolken met ongetwijfeld de ‘Grijze Geest’ in uw gedachten. U zult een hoop te vertellen hebben aan het thuisfront.


Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.  

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, binnenlandse vluchten, overnachtingen en genoemde activiteiten inbegrepen. Aanvullingen en aanpassing zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover.  

Wist u dat

Van alle grote katten worden sneeuwluipaarden waarschijnlijk het zeldzaamst waargenomen, omdat ze in zulke afgelegen gebieden van Centraal-Azië leven. Naar schatting zijn er tussen de 3.500 en 7.000 sneeuwluipaarden in het wild. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl